Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

kommunikation kommer av latinets communicatio

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "kommunikation kommer av latinets communicatio"— Presentationens avskrift:

1 kommunikation kommer av latinets communicatio
Med information menas tankar, budskap, fakta, känslor, åsikter, värderingar, osv.

2 Kommunikationsteori Claude Shannon Warren Weaver

3

4

5 Kommunikation Kommunikationsmedel Använder vi för att förflytta oss själva från en plats till en annan. Kommunikationssätten: Använde vi för att föra över information mellan varandra.

6 Personkommunikation kallas ibland också för personkommunikation. Exempel på sådan är då du pratar i mobilen, skickar e-post, chattar eller skriver ett sms.

7 Masskommunikation innebär att en person eller ett företag skickar ut information till många människor samtidigt.

8 TEST!

9 Envägskommunikation Avsändaren (ibland bara kallad sändaren) skickar iväg information till en mottagare. Informationen innehåller ofta ett budskap. Detta är grunden i masskommunikation. Under envägskommunikation vet inte avsändaren om mottagaren: * Är upptagen eller inte lyssnar. * Inte förstår informationen och därmed inte förstår budskapet. * Förstår budskapet men struntar i det.

10 Masskommunikation Här skickar avsändaren ut ett budskap till många mottagare. Det kan vara ett nyhetsbrev via e-post, en tidning eller annons i en tidning, olika sorters reklam, osv.

11 Feedback För att avsändaren skall veta om det finns någon mottagare och om budskapet gått fram behöver han eller hon få respons från mottagaren. Sådan kallas ofta för feedback.

12 Kanaler Informationen från avsändaren överförs inte bara via olika medier, som mobiltelefoner, tidningar eller TV. Man använder också olika kanaler. En kanal är t.ex rösten, en annan meddelanden i textform för våra ögon. Kanalerna motsvarar alltså våra sinnen. Vi kan därför komplettera vårt schema enligt följande:

13 Signaler och brus När vi kommunicerar försöker vi använda oss av signaler, som mottagaren kan uppfatta. Meddelandet som överförs via en kanal, t.ex rösten, kommer dock att utsättas för brus. Bruset är sådant som gör meddelandet (signalen) mindre tydlig.


Ladda ner ppt "kommunikation kommer av latinets communicatio"

Liknande presentationer


Google-annonser