Samverkan kring tre regeringsuppdrag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Advertisements

Presentation Dialogseminarium om samverkan Dan Brändström
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Från doktorsexamen till universitetslektor tillsvidare
Nationell samordning av kommunala öppna data 22 maj 2014.
Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Open access Lisbeth Söderqvist Avdelningen för forskningspolitisk analys.
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Högskola med eller utan forskningsanknytning
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
Högskoleverkets nya system för kvalitetsutvärdering.
Universitetsgemensamma organ Britt Marie Apelgren Morgonsamling UFN presentation Britt-Marie Apelgren.
Forsknings- och innovationspropositionen Prefektmöte
Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola.
Auditeringsmodellen för Ole Karlsson
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering – vad, vem, varför? Sara Karlsson, kvalitetssamordnare KTH.
LTH – Forskningsnämnder och forskningsberedning Anders Axelsson, Rektor LTH Utbildningsdag 11 april 2012.
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
Anställningsbarhet - användbarhet Hur gick det för studenterna – objektivt, subjektivt. Etableringsgrad: Vad kan utbildningen påverka? Konjunkturer,
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
Budgetpropositionen för sept 2009Nils-Fredrik Ankarcrona PLUS-enheten2 BP 2010  Behov av nya tillfälliga platser (700 mnkr)
P-O Rehnquist1 Göteborgs universitet i BP 2009 Fortsatt utbyggnad av läkarutbildningen, + 13 platser Utbyggd tandläkarutbildning, + 15 platser Generell.
Enkät genomförd av SCB: Inträdet på arbetsmarknaden Seminarium den 22 oktober 2010.
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Forskningsetik CODEX - samlingen av regler och riktlinjer för forskning
Kvalitetsarbetet vid BTH
Kvalitetsutveckling för kvalitetssäkring!. Internationella utvecklingstrender Utökat kvalitetsansvar för lärosätena Från kvalitetssäkring till kvalitetsutveckling.
Nytt kvalitetsutvärderingssystem KI utbildningskonferens Lars Haikola.
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Sv Den som söker antagningsstatistik skall finna - men var? Torbjörn Lindquist.
Resursfördelningsmodeller baserade på bibliometriska indikatorer Ur ett nationellt och ett LTU- perspektiv Kristoffer Bäckström Luleå universitetsbibliotek.
Förordning om årsredovisning och budgetunderlag – 3 kap 1 § Myndigheten ska redovisa och kommentera verksamhetens resultat i förhållande till de uppgifter.
Nytt kvalitetssäkringssystem höjer ribban – studenternas bästa i sikte Universitetskansler Harriet Wallberg.
Kort information från årliga revisionen - inför årsredovisningen Anna Lagerkvist, Riksrevisionen
Riksrevisionen Årlig revision HfR Säröhus 7 maj
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
1 Okt Förordning om årsredovisning och budgetunderlag – 3 kap 1 § Myndigheten ska redovisa och kommentera verksamhetens resultat i förhållande till.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
HUR KVALITETSSÄKRAS LÄRARUTBILDNINGARNA I EN NY ORGANISATION OCH HUR LÄNKAS DE IN I UNIVERSITETETS NYA KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM? HEARING 18/5 OCH 19/5 BRITT-MARIE.
FORSKNINGSBAROMETERN 2016 En överblick av det svenska forskningssystemet i internationell jämförelse.
Vetenskapsrådets forskningsbarometer 2016, figur 5: Utvecklingen av nationella utgifter för FoU som andel av landets BNP under perioden 2000–2013. Sverige.
Kvalitetssäkring av högre utbildning – en framtida försäkring
FORSKNINGSBAROMETERN 2016
Nationellt system för kvalitetssäkring av högre utbildning
Välkommen till studentdagen 2016
BILD 1.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Universitet och högskolors framtida roll – samspel med UKÄ
Göteborgs universitet Året 2016
UKÄs nya kvalitetssäkringssystem
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
Välkommen till dialogmöte! #Forskning
Linnéuniversitetets verksamhetsplanering
UKÄ:s utvärdering av hållbar utveckling – resultat, slutsatser och rekommendationer Göran Finnveden Professor, Vice-rektor för hållbar utveckling Ordförande.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Utvärderingssystem
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Lönesamtal och bedömningsområden
Lönesamtal och bedömningsområden
Bakgrund Lagen 2006: ”Högskolorna ska i sin verksamhet främja en hållbar utveckling…” Regeringsuppdrag i början av 2016 Valde att göra den till en tematisk.
Ekonomisk statistik om högskolan - produktion och användning
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
Forskningsrådet Formas
Samordnad utveckling för god och nära vård
Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Samverkan kring tre regeringsuppdrag

Mål för forskningspolitiken Övergripande målformulering i senaste forskningspropositionen: ”Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation, där högkvalitativ forskning, högre utbildning och innovation leder till samhällets utveckling och välfärd, näringslivets konkurrenskraft och svarar mot de samhällsutmaningar vi står inför, både i Sverige och globalt.”

Uppföljningsbara delmål för forskningspolitiken Sverige ska vara ett internationellt attraktivt land för investeringar i forskning och utveckling. De offentliga och privata investeringarna i forskning och utveckling bör även fortsatt överskrida EU:s mål. En övergripande kvalitetsförstärkning av forskningen ska ske och jämställdheten ska öka. Samverkan och samhällspåverkan ska öka.

Regeringsuppdragen till Vetenskapsrådet och UKÄ Kvalitetssäkring av forskning Utveckla uppföljningen av svensk forskning Samordning av uppföljning och utvärdering De tre uppdragen ska genomföras gemensamt, med en av myndigheterna som huvudansvarig för avrapporteringen den 6 april 2018.

Regeringsuppdragen till Vetenskapsrådet och UKÄ II. Utveckla uppföljningen av svensk forskning Vetenskapsrådet ska tillsammans med UKÄ utveckla indikatorer för uppföljning utifrån de mål för forskningspolitiken som redovisas i propositionen*. Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor samt andra berörda myndigheter. Vetenskapsrådet ska redovisa uppdraget . *Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50)

Regeringsuppdragen till Vetenskapsrådet och UKÄ I. Kvalitetssäkring av forskning UKÄ ska vidareutveckla det nationella systemet för kvalitetssäkring så att det omfattar även kvalitetssäkring av forskning.* Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor, Vetenskapsrådet och med företrädare för studenter och arbetsliv. *Se propositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50, bet. 2016/17:UbU12, rskr. 2016/17:208)

Regeringsuppdragen till Vetenskapsrådet och UKÄ III. Samordning av uppföljning och utvärdering Vetenskapsrådet ska tillsammans med UKÄ lämna förslag på hur olika myndigheters uppföljningar och utvärderingar av verksamheter vid universitet och högskolor kan samordnas. Uppdraget ska genomföras i dialog med universitet och högskolor, Formas, Forte och Vinnova. UKÄ ska redovisa uppdraget.

Utgångspunkter ett sammanhållet system ökad koppling mellan forskning och utbildning minskad risk för att samma verksamhet, t.ex. utbildning på forskarnivå, granskas i flera olika system granskning av lärosätenas system och processer för att kvalitetssäkra forskning både kontroll av resultat och kvalitetsutveckling Ett mer sammanhållet system för kvalitetssäkring, som inkluderar högskolans hela verksamhet, bedöms kunna bidra till ökad koppling mellan forskning och utbildning. Risken för att samma verksamhet, t.ex. utbildning på forskarnivå, granskas i flera olika system bedöms minska om det nationella systemet för kvalitetssäkring av utbildning och forskning är sammanhållet. Fokus i uppdraget att utvärdera forskning ligger på att granska lärosätenas system och processer för att kvalitetssäkra forskning. UKÄ:s uppdrag att kvalitetssäkra forskning ska vara inriktad på både kontroll av resultat och kvalitetsutveckling.

Ny instruktion UKÄ ska ansvara för kvalitetssäkring av universitetens och högskolornas verksamhet genom: granskning av kvalitetssäkringsarbete, utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, tematiska utvärderingar, och prövning av frågor om examenstillstånd.

Dialog med universitet och högskolor samt med forskningsråden, Vinnova, andra berörda myndigheter, studenter och arbetsliv.

Utredningsområden Förutsättningar i lag och förordning Internationella principer (ESG) för och exempel på kvalitetssäkring av forskning På vilka sätt lärosätena och de stora forskningsfinansiärerna kvalitetssäkrar forskning På vilket sätt kvalitetssäkring av forskning kan inkorporeras i kvalitetssäkringssystemets fyra komponenter Utöver regleringsbrev och proposition - utreda

Vad säger högskolelag och högskoleförordning om forskning? Forskningsresultat ska komma till nytta. Det ska finnas ett nära samband mellan utbildning och forskning. Vetenskapens trovärdighet och god forskningssed ska värnas. Forskningen ska hålla hög kvalitet. Frihet ska finnas att välja forskningsproblem, utveckla forsknings- metoder, fritt publicera forskningsresultat. Misstanke om oredlighet ska utredas. Högskolelagen kap. 1 2§ I högskolornas uppgift ska det ingå att verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta. 3 § Verksamheten skall bedrivas så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning. 3 a § I högskolornas verksamhet skall vetenskapens trovärdighet och god forskningssed värnas. 4 § Verksamheten ska avpassas så att en hög kvalitet nås i utbildningen och forskningen. 6 § För forskningen skall som allmänna principer gälla att 1. forskningsproblem får fritt väljas, 2. forskningsmetoder får fritt utvecklas och 3. forskningsresultat får fritt publiceras Högskoleförordningen, kap 1 Utredning av misstanke om oredlighet 16 § En högskola som genom en anmälan eller på något annat sätt får kännedom om en misstanke om oredlighet i forskning, konstnärlig forskning eller utvecklingsarbete vid högskolan ska utreda misstankarna. Obs! HL och HF säger inget om sanktionsmöjligheter om lärosätena inte uppfyller detta.

Det nationella kvalitetssäkringssystemet - fyra komponenter Nuvarande system för kvalitetsgranskning innehåller fyra komponenter Under 2017 sker pilotutvärderingar av lärarutbildningar och pilotutvärderingar av fyra lärosätens kvalitetssäkringsarbete. Under året genomförs också en tematisk utvärdering: Hållbar utveckling och granskningar av 96 forskarutbildningar inom 12 olika ämnesomrdåen I och med ändring i instruktionen ansvara UKÄ som tidigare sagts för granskning av hela verksamheten på lärosätenas

Vidareutveckla det nationella kvalitetssäkringssystemet Vidareutveckla det nationella kvalitetssäkringssystemet. Sammanhållet system för kvalitetssäkring - fyra komponenterna. Utbildningsutvärderingar och examenstillståndsprövningar på forskarnivå Utvecklingsarbetet – lärosätesgranskningar. Hållbart system, balansen mellan komponenterna.

Samverkan och dialog Nära samarbete UKÄ och VR Referensgrupper Möten Nya kontakter med forskningsfinansiärer

Indikatoruppdraget: Utgångspunkter Indikatorer för: Uppföljning av forskningspolitiken på nationell nivå Internationella jämförelser Jämförelser över tid Tre utpekade delmål – delas upp i sex mål: a. Attraktivt land för internationella investeringar i FoU b. Investeringar i FoU ska överskrida EU:s mål a. Forskningskvaliteten ska öka b. Jämställdheten ska öka a. Samverkan ska öka b. Samhällspåverkan ska öka Uppdrag i ändrat RB 6 juli

Mer om det svenska forskningssystemet… vr.se/forskningsbarometern2017

Indikatorer i Forskningsbarometern Totala utgifter för FoU som andel av BNP Företagens finansiering av FoU som andel av BNP Offentlig finansiering av FoU som andel av BNP Antal publikationer per 1 000 invånare Citeringsgenomslag Antal forskare per 1 000 invånare Finansiering av FoU Forskare inom FoU Vetenskaplig publicering Internationella samarbeten

Indikator jämställdhet Vetenskapsrådets Forskningsbarometer 2016: Figur 25. Könsfördelningen bland nydisputerade samt i den forskande och undervisande personalen med doktorsexamen i den svenska högskolan. Data för år 2005 och 2015. För 2005 saknas uppgifter om antalet postdoktorer. Källa: SCB och UKÄ.

Indikatoruppdraget: Genomförande Gemensam uppdragsgrupp Vetenskapsrådet och UKÄ genomför arbetet. Samråd med universitet och högskolor (dec. 2017 – jan. 2018) UKÄs etablerade samarbetsfora Rektorsmöten Referensgrupp universitet/högskolor Särskilda dialogmöten gemensamt för alla tre uppdragen Samråd med berörda myndigheter (hösten 2017) Vinnova, Formas, Forte, Energimyndigheten, Rymdstyrelsen Via Vetenskapsrådets etablerade samarbetsfora Bilaterala möten med dessa och andra myndigheter

Annan användning av indikatorer Indikatorer som underlag för resursfördelning till universitet/högskolor: Bibliometri Externa medel Fr.o.m. BP 2018 även samverkan baserat på Vinnovas pilotstudier Vetenskapsrådet anser att kvalitetsutvärdering bör bygga på sakkunnigbedömning, där indikatorer utgör en viktig faktagrund. Snurran, reviderad snurr – tekniska justeringar. Bibliometri – både publiceringar och citeringar. Styr- och resursutredning Pam Fredman 3 dec 2018.

Mer om det svenska forskningssystemet… vr.se/forskningsbarometern2017

Samverkan kring tre regeringsuppdrag