Att läsa mellan raderna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Advertisements

Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Att skriva en krönika Hur och vad.
Lära sig läsa, skriva och räkna med datorn som första verktyg.
Att skriva sig till läsning
Insändare Påverka med ord #3.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Musik & kommunikation 50p.
Mål och betygskriterier
Muntligt Jag kan….
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Formellt, skarpt och snyggt
Kommunikation.
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Samma fast olika eller olika fast samma?
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
En bild säger mer än tusen ord !
Ett arbetsområde om poesi
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Aktivt lyssnade.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Nöjda brukare? Ingalill Stefansson Mikael Vallström.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Vem är Benny. Vem är Benny Uppgift: Läs texten Vem är ”Benny”? Hur ska ni förstå Benny? Försök förklara hans handlingar utifrån berättelsen? Hur reagerar.
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Retoriska arbetsprocessen
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Naturkunskap i förskoleklass
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
 Barn har vardagserfarenheter av matematik, tal och räkning innan de kommer till skolan  Skolan ska ge eleverna formella kunskaper i matematik, ett.
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Mini och den magiska stenen Sid. JT 6-9 För att kunna läsa måste man inte bara kunna ljuda ihop bokstäverna, man måste även förstå det man läser.
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
Elever skriver. Att läsa och skriva utvecklas parallellt. När vi läser lär vi oss att packa upp innehållet i en text för att förstå vad den som skrivit.
Svårt att tala om? 19 april 2012 Inga Tidefors
Språk är makt! Fundera på uttrycket! Enskilt Par Alla.
Du ska inom arbetsområdet lära dig att Tolka och förenkla uttryck med bokstäver Lösa enkla ekvationer Upptäcka och använda mönster och samband Skriva och.
Oscar Pripp Uppsala universitet.  Att reflektera över sitt sätt att tänka och agera  Att lära sig om hur vi brukar uttolka varandra  Att lära sig hur.
Att stötta en kollega som lär sig svenska
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Hur pratar du med ditt barn om social medier?
Dikt och poesi.
Om språkliga varianter
Konsten att läsa skönlitteratur
Instruerande text.
Konsten att läsa skönlitteratur
Novellanalys.
Spelarmöte F-11 Välkomna!
Kroppsspråk, röst och artikulation
Svenska – skriva berättelser
Etik & moral.
Språkriktighet.
Etik & moral.
Måndag den 5 februari 2018.
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Propaganda och bilders makt – Bild är ett språk
Inför NP Svenska Våren 2019.
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

Att läsa mellan raderna

Övning: Idiomatiska uttryck Kan ni lista ut vad de idiomatiska uttrycken på elevbladet betyder? Vilka uttryck var enkla att förstå? Varför då? Vilka uttryck var svåra att förstå? Varför då?

Vad gör man när man läser mellan raderna? Vad är en bokstavlig tolkning av det idiomatiska uttrycket? Han hade is i magen Vad är en bildlig tolkning av det idiomatiska uttrycket? Vad är bildspråk? Jämför: Hatets grymma ansikte höll tal – Diktatorn Hitler höll tal Att läsa mellan raderna är att använda sina kunskaper och erfarenheter för att försöka uttyda vad någon egentligen menar när den till exempel använder idiomatiska uttryck, bildspråk eller utelämnar viss information.

Diskutera språkliga missförstånd Hur vet man vad som ska tolkas bokstavligt och när man förväntas tolka något mer bildligt? Idiomatiska uttryck och bildspråk kan leda till missförstånd. Vilka andra anledningar kan det finnas till att vi ibland missförstår eller pratar förbi varandra, trots att vi pratar samma språk? Vad kan vi göra för att undvika missförstånd?

Att läsa mellan raderna Möt Paula Tilli som berättar om hur hennes oförmåga att läsa mellan raderna både har skyddat henne och försatt henne i märkliga situationer.

Fundera kring texten Har du erfarenheter av att ha missförstått ords betydelse eller vad någon sagt mellan raderna?

Emily om ”din idiot” och andra uttryck Språkstörningar! Det är vad jag kallar det som eleverna i min gamla skolas rasthall har med alla sina ”ba” och ”asså” och ”liksom” och ”din idiot” och ”du är ju dum i huvudet” som de säger till och med till sina bästa kompisar. Men nu vet jag att det kan vara ok att säga sådant, bara man samtidigt har rätt tonfall och kroppsspråk. Jag gör det inte själv, men jag tar inte illa vid mig längre när andra gör det eftersom jag vet att det är på skämt eller för att retas lite. Håller ni med Emily när hon säger ”att det kan vara ok att säga sådant, bara man samtidigt har rätt tonfall och kroppsspråk”? Vilka negativa konsekvenser kan det få? Citatet är hämtat ur boken Utanför vanligheten

Hur snackar du? Skriv en personlig logg utifrån frågorna nedan. Använder du några uttryck som du egentligen inte menar bokstavligt? Har du upplevt att människor i din omgivning missuppfattat eller till och med blivit kränkta av uttryck du använt? Har du själv varit med om tillfällen när du inte uppfattat vad som är allvar och vad som är på skoj? Hur reagerade du då?