Vetenskap och beprövad erfarenhet – begreppens möjliga innebörder

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Seminarieboken Kapitel 4 – Metodmedvetenhet
Advertisements

Samarbejde om demens  Samarbejdsmodellen for demens har fått 1,5 miljoner dkr för att skapa ett verktyg till att säkra ett tätare tvärsektoriellt och.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Geriatrisk vårdfilosofi om geriatrik, värdegrund och vårdfilosofi
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Vetenskaplig Metod.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Konflikter.
Interkulturell kommunikation i sjukvården Utländska läkare i Sverige (Intercultural communication in health care- Non-Swedish physicians in Sweden) Nataliya.
Biomedicinutbildningar
Syften med utvärderingar • Kontrollera och ge beslutsunderlag Har man gjort det man skall? Har man följt riktlinjerna? Behövs det kompletterande åtgärder?
Den vetenskapliga artikeln
Vårdplaneringsmötet ur patientens perspektiv
Vetenskap och beprövad erfarenhet
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Har vi nått den ytterste gränsen för patientautonomi?
Introduktion fallstudie ATHF01 Ht Gatradhus i Landskrona, Elding och Oscarson.
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
Brister i vården, fokus de äldre Efter 35 år i sjukvården, 17 på sjukhus och med ansvar för äldre förvånas jag av att: 1. Inget gjorts för att korrigera.
Dubbelteckna före l. n och r.
Att dela kakan rättvist i vården
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Hyväksymis- ja omistautumisterapia Acceptance and Commitment Therapy
Evidensbaserade metoder och Evidensbaserad praktik
Evidensbaserat arbete i praktiken – med fokus på kompetens och brukarmedverkan Lars Oscarsson.
Tönus Idrottsmedicinkurs, Visby Måndag den 9 juni 2014 IDROTTSMEDICINSK ETIK Åke Andrén-Sandberg
Etik Moral Filosofi.
Evidensbaserad Medicin?. Målet Att bli en medveten konsument av vetenskap Att ALLTID ge mina patienter den bästa vården Att inte gå på vad som helst.
Christian Munthe Professor i praktisk filosofi Nätverket för medicinsk etik I västra Sverige Arbetsgruppen f ordnat införande: nya läkemedel.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
Lönesamtalet.
Våga visa resultat i kulturverksamhet! Lena Dahlstedt Biträdande stadsdirektör
Värdegrund och yrkesetiska aspekter
Etik, försiktighet och hållbar utveckling med havet i särskilt beaktande Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Om evidensbaserad praktik i socialt arbete Riskbruk, missbruk och beroende Eva Rönnbäck 12 april 2011 KA
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Evidensbaserad äldrevård - finns den?
Institutioner och aktörer
Introduktion NTH 001 Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap Christopher Kullenberg 1.
VUXENVUXEN DIDAKTIK STUDERANDE Petri Salo/Åbo Akademi/Pedagogiska institutionen 2001 Den vuxne studerande... har livserfarenhet (kompenserar t.ex. sämre.
Smittskyddsområdets etik – ur ett folkhälsoperspektiv
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
Den ”galna brottslingen” och det goda samhället – forskargruppen FILUR – Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Skolutveckling genom aktionsforskning
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
FNS ORGANISATION Hur fattas beslut i FN och vad kan FN göra?
Valbar VFU Termin 6 Syfte med kursen är att ge den studerande möjlighet att fördjupa och utveckla sin kliniska kompetens inom ett valfritt verksamhetsområde.
Andreas Gunnarsson NU2012 På gränsen till godkänt – vetenskaplig kvalitet och gränsarbete i examensarbeten i lärarutbildning.
Teknik Vad ska vi göra i tekniken?. Vad är skolans uppdrag? När vi lär oss inom skolan kommer vi att arbeta utifrån olika tankesätt  Historia  Internationellt.
1 Forskningsetik Claes Corlin. 2 Etiska dimensioner FORSKARETIK Forskarens egen moral Hederlighet Ej plagiat Öppenhet Redovisa källor Andra kan pröva.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Information från KU-Råd och Analysgruppen Margareta Ehnebom Chefläkare
Bedömningsmetoder.
Valbar VFU 7,5 hp Termin 6, HT17 Syfte med kursen är att ge den studerande möjlighet att fördjupa och utveckla sin kliniska kompetens inom ett valfritt.
Kan legitimitet berättiga orättvisa lagar?
Juridikens filosofiska grundvalar
Föreläsning 3 Situationsanpassat ledarskap
Svensk Förening för Filosofi och Psykiatri (SFFP.se)
Föreläsning 3 Situationsanpassat ledarskap
TAG DETTA BUDSKAP PÅ ALLVAR!
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
TAG DETTA BUDSKAP PÅ ALLVAR!
TAG DETTA BUDSKAP PÅ ALLVAR!
Plan för vård och behandling
De nya svenskarnas röst !
Behandlingsbegränsningar i vården
Utbildningsplan Lärandemål
Presentationens avskrift:

Vetenskap och beprövad erfarenhet – begreppens möjliga innebörder Helge Malmgren Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Göteborgs Universitet

Några begreppsfrågor Vad är vetenskap, och vad har den med beprövad erfarenhet att göra? Annan beprövad erfarenhet – hur skiljer den sig från och hur liknar den vetenskap? Två skilda betydelser av ”erfarenhet” Perceptuell inlärning och intuitiv kunskap Praktisk kunskap och ”läkekonst” Är kritisk, vetenskaplig prövning av alla dessa moment är möjlig? Kan en åtgärd vara oförenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet? – etikens roll

En läkare har att följa: Vetenskap och beprövad erfarenhet Nytt förslag: Vetenskap och annan beprövad erfarenhet, och gällande etiska regler

...och annan beprövad erfarenhet... Vetenskap bygger på mänskliga erfarenheter (observationer) Dessa har systematiserats och prövats på särskilda sätt Vetenskap är en del av mänsklighetens gemensamma kunskap Individens och den lilla gruppens erfarenheter ger också valid kunskap – min kunskap om min patient; klinikens traditioner Kritisk granskning väsentlig även vad gäller ”lokal” kunskap Vetenskaplig kunskap måste kontextualiseras Gruppdatas relevans här och nu. Principen om total evidens Kollektiv kunskap måste värderas av den som använder den Vetenskapen bygger på beprövad erfarenhet på ännu ett sätt Betydelsen av erfarenhet för nya erfarenheter Vetenskap kräver ofta tränade observatörer (är det bra?) Tränad observation kan vara ”intuitiv” till sin karaktär Andra former av praktisk kunskap. Begreppet läkekonst Även läkekonst kan och skall utvärderas

...och gällande etiska regler. Vetenskap och erfarenhet kan aldrig i sig rättfärdiga en åtgärd För detta krävs också en (kanske okontroversiell) etisk regel Penicillin vid pneumoni är motiverat om det sannolikt botar patienten från pneumonin och det är rätt att bota pneumonin Detta gäller också när det är fråga om avstående från en åtgärd Säker brist på terapeutisk effekt av en livsuppehållande behandling motiverar avbrytande av denna endast om den terapeutiska effekten är det dominanta etiska kriteriet Man kan med andra ord inte ”följa vetenskap och beprövad erfarenhet” i isolering Det kan endast göras i en given kontext av etiska regler Vad är då ”gällande etiska regler” Ja, se det är en helt annan fråga!