Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Juridikens filosofiska grundvalar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Juridikens filosofiska grundvalar"— Presentationens avskrift:

1 Juridikens filosofiska grundvalar
Rättsfilosofi Juridikens filosofiska grundvalar

2 Introduktion till rättsfilosofi
Ni som går Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik läser 300 poäng juridik. Så er fördjupning i filosofikursen kommer att ha ett juridiskt tema och alltså behandla rättsfilosofi. Rättsfilosofin, de mest grundläggande tankarna om lagstiftning och juridik, återfinns i två olika grundformer: Analytisk jurisprudens: vad är grunden till juridiken och lagstiftningen? Dvs. ett deskriptivt, beskrivande perspektiv. Normativ jurisprudens: hur bör vi utforma våra lagar och utifrån vilka principer? Dvs. ett normativt, värderande perspektiv.

3 Analytisk jurisprudens – vad är lagar?
Naturrätt Vissa grundläggande mänskliga rättigheter är av ”naturen givna” och helt okränkbara. Moralen och lagen har samma grund. Rättspositivism Lagar är sociala konstruktioner som har sitt ursprung i olika samhälleliga normer och värderingar. Rättsrealismen/uppsalaskolan Lagen är det praktiska utfallet ifrån domstolspersonalens yrkespraxis. Interpretivism En sorts mellanväg mellan rättspositivism och naturrätt. Moral och lag är inte helt åtskilda, men är emellanåt olika.

4 Normativ jurisprudens – hur bör lagar se ut?
Utilitarism Lagar bör utformas för att skapa bästa tänkbara konsekvenser för flest antal personer. Plikt- och rättighetsetik Lagar bör skydda individens frihet, autonomi och rättigheter. Dygdetik Lagar bör utformas för att fostra goda samhällsmedborgare.

5 Kan lagar ha en objektiv grund eller är de alltid sociala konstruktioner – produkter av olika samhälleliga intressen?

6 Vad har etiken och juridiken för koppling
Vad har etiken och juridiken för koppling? I vilka fall överlappar dem – och i vilka fall är de olika? Hitta något konkret exempel på när moralen och juridiken har kommit i konflikt och diskutera varför.

7 Rättsfilosofisk uppgift: Vart går gränsen mellan etik och juridik?
Ni ska hitta en händelse av både etisk och juridisk vikt. Hitta ett konkret exempel på när moralen och juridiken har kommit i konflikt och diskutera varför. Uppgiften får inte överskrida 600 ord. Ta först och främst reda på ordentligt med bakgrundsinformation om ditt specifika rättsfall. Identifiera sedan vad som kan tänkas vara etiskt relevant och vad som är exempel rättsutövning/lagstiftning. Diskutera sedan följande frågor: vad har etiken och juridiken för koppling i det specifika fallet? I vilka delar överlappar dem – och i vilka delar är de olika? Varför ser det ut så? Hur bör lagen se ut istället?


Ladda ner ppt "Juridikens filosofiska grundvalar"

Liknande presentationer


Google-annonser