Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Myndighets-presentation
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
UPPDRAGSDIALOGEN Dialog med chefen – ett sätt att få kontroll över arbetstiden och arbetsinnehållet 1.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Länsgemensam ledning i samverkan
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Delaktighet.
UPPDRAG för vård och omsorg
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Attraktiv Hemtjänst Skapa Goda Arbetsplatser.
Införa välfärdsteknologi Åsa Ericson. 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Kunskapen om och användandet av tjänster via teknik som kan bidra till ökad trygghet,
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut för dig som handläggare.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut för dig som kontaktpersonal.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår Kerstin Karlsson, Chef Senior Göteborg – Samordnare AH.
En hållbar stad – öppen för världen 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Kort om tidsplanen för verksamheten äldreomsorg Hösten 2015 planering för pilotprojekt. Januari 2016 start pilot vårdboende. Våren 2015 fortsatt planering.
Välkommen! Nya Regionens hus I Göteborg. Aktivitetsbaserad arbetsplats.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiva jobb för medarbetarna.
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 9 februari 2016.
Utvärdera hemtjänst (UH) Information till utförare av hemtjänst November HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Så följer SLK upp Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiva jobb för medarbetarna.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Införa rambeslut Bedöma tid för hemtjänst Bildspel för introduktion av handläggare Bildspel för information till utförare.
Attraktiv Hemtjänst Grov tidsplan Handlingsplan arbetsmiljö Milstolpar Attraktiv Hemtjänst färg = HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2015.
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Camillas hemtjänst & service i Täby (minst 7 svarande) Hemtjänst.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Attraktiv Hemtjänst Lägesuppdatering, framgångsfaktorer
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Kvaliteten i din hemtjänst Brukarundersökning 2011
IBIC - NI tillämpad för äldre- och funktionshinderområdet.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Planering på Särskilt boende.
Attraktiv Hemtjänst Webbaserad Introduktionsutbildning
Attraktiv hemtjänst LAGA uppdragsbeskrivning
Attraktiv Hemtjänst Introduktion i rambeslut för dig som kontaktpersonal.
Bostäder anpassade för äldre?
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Delat beslutsfattande och SIP
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Brukarundersökning hemtjänst Stockholms stad 2014 Socialstyrelsen
Nätverksträff för deltagare i NKR
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Anhörigstödet i Falkenberg
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Presentationens avskrift:

Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut

Hemtjänstuppdraget Våren 2013 gav kommunstyrelsen stadsledningskontoret i uppdrag att utreda förändrat arbetssätt och styrsystem inom hemtjänsten. Utgå och utveckla ”Göteborgsmodellen” från 2009 för att på ett ännu tydligare sätt öka individens inflytande över sin hemtjänst. Kommunstyrelsen gav, våren 2013, stadsledningskontoret ett uppdrag att utreda förändrat arbetssätt och styrsystem inom hemtjänsten för att utveckla Göteborgsmodellen. Arbetet kallades ”hemtjänstuppdraget” och avslutades med en rapport och ett antal förslag till beslut. Kommunstyrelsen fattade våren 2014 beslut enligt förslagen i rapporten och antog en strategiplan för hemtjänsten. (KS. 5 mars beslutade KS om Attraktiv Hemtjänst, KF 20 mars). Strategiplanen är nu omsatt i ett program för Attraktiv hemtjänst. Att införa rambeslut är en del i denna plan för hemtjänsten. HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Hemtjänsten delades in i: Service = inköp, tvätt, matlagning, städ … Omsorg = promenad, dusch … Göteborgsmodellen från 2009 Beslut om service i tid och omsorg i insats Service i tid Omsorg i specifika insatser Självbestämmande inom ramen för målsättningen Visst inflytande Hemtjänsten kunde utföra annat på servicetiden än planerat utifrån Tages dagsform/väderlek Den ”gamla” Göteborgsmodellen kan liknas vid rambeslut för specifikt serviceinsatser. Den enskilde får en servicetid/vecka att förfoga över och möjlighet att dela upp t.ex. ”treveckorsstädning” på städning varje vecka fast kortare tid. En så kallad basmeny togs fram som ett stöd för att visa på vad den enskilde kan välja att använda sin tid till. HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Varför rambeslut hemtjänst 2015? Kommunfullmäktigebeslut om all hemtjänst, inte bara service, ska fattas som rambeslut i tid Kommunfullmäktige gav stadsledningskontoret i uppdrag att föreslå utformning av biståndsbeslut så att den enskildes självbestämmande och inflytande kan omfatta mer än service Förslaget skulle inriktas på att så långt det är möjligt låta den enskilde bestämma över vad som ska göras och hur. Dessutom skulle den enskilde kunna göra olika val olika dagar. Det finns många tolkningar av vad självbestämmande är. Vi som arbetar i hemtjänsten har fått politikernas uppdrag att öka självbestämmande för de som får hemtjänst genom att ge dessa personer möjlighet att bestämma över hela sin hemtjänsttid. Det är upp till oss att arbeta med hur vi på bästa sätt ska se till att de som har hemtjänst får den möjligheten. Uppdraget med att påbörja att införa rambeslut startade våren 2015. KF har också fattat beslut om att vi ska arbeta behovsinriktat och systematiskt. Med det menas att vi ska införa en nationell modell för handläggning och genomförande, Äldres behov i Centrum, ÄBIC. Planeringen var att i Göteborg skulle modellen även kunna omfatta personer med funktionsnedsättning, Individens behov i Centrum, IBIC. Modellen blir på sikt tvingande för kommunerna att använda. I Göteborg har vi dessutom bedömt att modellen ger oss stöd i att kvalitetssäkra rambeslut genom att modellen tydliggör behov och vilka behov som ska tillgodoses och följas upp. I årsskiftet 2014/15 fick Socialstyrelsen i uppdrag att anpassa/utveckla modellen till att också omfatta vuxna med funktionshinder, därför avvaktar Göteborg med eget utvecklingsarbete. HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Från Göteborgsmodellen … Service i tid Omsorg i specifika insatser Självbestämmande inom ramen för målsättningen Visst inflytande HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Självbestämmande inom ramen för målsättningen … till Rambeslut = beslut om hela hemtjänsten i tid Beslut om ALL hemtjänst i timmar - service och omsorg Service i tid Självbestämmande inom ramen för målsättningen Självbestämmande inom ramen för målsättningen Omsorg i tid Tages inflytande ökar och han förfogar över hela sin hemtjänsttid. Hemtjänsten kan utföra annat än planerat utifrån Tages önskemål och dagsform/väderlek HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Utgångspunkter för rambeslut Kontaktpersonalen är professionella … … och kan vägleda, föreslå, motivera … Den enskilde är experten på sitt liv De som fått beslut om hemtjänst har rätt att få stöd och hjälp med det den enskilde tycker att han eller hon behöver utifrån beslutets målsättning Viktiga utgångspunkter när vi arbetar med rambeslut. Merparten av de som bedömts ha behov av och rätt till hemtjänst kan och ska få bestämma över sin vardag och hemtjänst. Oavsett diagnos/funktionsnedsättning kan den enskilde i någon grad förfoga över sin tid, framföra önskemål om hur han eller hon vill ha det i sin vardag. Den enskilde är experten på sitt liv, vi är professionella - kan vägleda, föreslå, motivera …. Merparten av de som får hemtjänst klarar att planera vad som ska utföras, hur och när tillsammans med sin kontaktpersonal för att få sina behov tillgodosedda HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Välja fritt? Njae…… Finns det inga begränsningar för den enskildes självbestämmande? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Vad kan du bestämma och påverka Du kan bestämma vad som ska utföras och hur du vill fördela dina timmar över en längre period Du kan påverka när och hur stöd och hjälp ska ges HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Vilka är ramarna Den tid du fått i ditt hemtjänstbeslut Det du vill stöd och hjälp med ska beröra vad du ansökt om och bedömts behöva Målsättningen med din hemtjänst som du och handläggaren kommit fram till Kraven på god arbetsmiljö för medarbetarna i hemtjänsten HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Ändra genomförandeplanen Om du vill ändra planeringen, gör du det tillsammans med din kontaktpersonal Om det du vill ändra på påverkar personalens schema behöver hemtjänsten få tid att planera om HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Ändra vid enstaka tillfällen Om du någon gång önskar en annan insats än vad som står i genomförandeplanen kan du få det på din planerade tid. Du kanske vill ta en promenad i det fina vädret eller baka en kaka. Det du vill göra får inte strida mot målsättningen med hemtjänsten. Hemtjänsten utför inte trädgårds- eller fastighetsskötsel eller andra uppgifter som kräver särskild fackkunskap inom andra yrkesområden än vård och omsorg. HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Vi utvärderar hur det blev Handläggaren som fattat ditt beslut om hemtjänst kommer att kontakta dig inom tre månader för att höra om du får hjälp med det du behöver och hur nöjd du är . HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN