BEMÖTANDE - inledning Bästa Heby = utveckla och säkerställa god kvalitet inom kommunens alla verksamheter. Målbild – vem är vi till för? Detta är ett stödmaterial.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
 MålvakterBackarForward  JohannaLozzanMatilda O Kapten  EllinorOliviaFanny B  ElinMiaJulia  Elin LAnnaEmma  ArvenHanna  MarieElin  Ebba TJozzan.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Coachande ledarskap. Övning coachande ledarskap Ta reda på saker du inte vet om din kollega genom att ställa slutna frågor, ja och nej-frågor Ta reda.
Svenska kyrkan i utlandet Ett folk i rörelse Våra resor går allt längre bort i världen och varar allt längre tid. Fler och fler svenskar bosätter.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 2.
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Empowerment i teori och praktik?
Integrative Model of Group Development (IMGD)
Psykosocial arbetsmiljö: Medarbetarundersökning
Samtalsmetodik i ett ledarskap
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
De sju intelligenserna
Föräldraenkät 2017 Förskola
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Kalmar FF P-04 inför säsongen 2017
Människokännedom.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Spelarmöte F-11 Välkomna!
Hälsolagledare 17 april 2015 Bästa Heby är ett utvecklingsarbete i Heby kommun med syfte att utveckla och säkerställa god kvalitet inom kommunen. Arbetet.
Värderingar Spårvägen F98
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Steg för livet
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Mitt utvecklingssamtal HT 2016
Iris Rosengren Larsson
Uppföljning utav Medhelp
Hälsofrämjande miljö på Falu vårdcentral
Nätverk för lärare på fritidshem
Om grupper/team & grupprocesser
Religion.
Om grupper/team & grupprocesser
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
IFK MARIEFRED VERKSAMHETSIDÉ VERKSAMHETSOMRÅDEN VÄRDEGRUND VISION MÅL
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Din lön och din utveckling
9...
Kurs mindfulness Studenthälsan
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Meningsfull fritid och sociala färdigheter
- Att vara personlig och beröra
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Roy Brander Eva Wendt Jarinja Thelestam Mark Jan Halling.
Värdegrund inom äldreomsorgen
Kurs mindfulness Studenthälsan
Margareth Jeppson Jarinja Thelestam Mark Jan Halling Eva Wendt.
Ta hand om dig själv.
Tips för det praktiska ledarskapet
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Om buden.
Om Tro.
Nätverket för barn-och elevhälsan
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

BEMÖTANDE - inledning Bästa Heby = utveckla och säkerställa god kvalitet inom kommunens alla verksamheter. Målbild – vem är vi till för? Detta är ett stödmaterial för fortsatt reflektion och samtal om bemötande utifrån Emmanuel Ezras föreläsning. Ta upp de bilder som passar och diskutera det som känns väsentligt på din arbetsplats. En särskild handledning kan användas på arbetsplatsen för att vidare arbeta systematiskt med bemötandefrågor med utgångspunkt i föreläsningen. Varje arbetsplats och varje medarbetare ska aktivt arbeta men denna fråga på APT eller liknande möten.

BEMÖTANDE Emmanuel Ezra ”Det goda mötet – om det professionella bemötandet” 2 2

BEMÖTANDE Vem är vi till för.

BEMÖTANDE ”Allt verkligt liv är möten” Möten är planerade, spontana, korta eller längre… Möten sker även via brev, mail, telefon… Du spelar roll! Du gör avtryck! Du gör skillnad! Det är inte bara orden du säger utan även känslan du förmedlar!

BEMÖTANDE ”Om man inte blir sedd, inte lyssnad på, inte bekräftad, inte respekterad, inte får beröring och uppmärksamhet… - slutar man sköta sin hälsa, sin hygien, blir sjuk, tynar bort och dör!” De spädbarn som hade sin säng närmast dörren i rummet på barnhemmet överlevde längst… Hos primitiva folk dör de som blir utfrysta… Minns Emmanuels exempel; om spädbarnen på barnhemmet och de utfrysta människorna hos primitiva folk… Utan uppmärksamhet och omtanke dör de!

BEMÖTANDE ”Ta vara på din stund på jorden”… Hur vill du bli ihågkommen? Försök att vara en sådan! ”Ansiktet värderas under 1/10-dels sekund” Första intrycket förstärks ännu mer om man får längre tid att bedöma! Lär känna dig själv och dina fördomar Vart leder dig din känsla? Var vaksam

BEMÖTANDE Metafor: ”Isberget” 10 % av isberget syns, men det finns alltid mer under ytan! Var lyhörd och ödmjuk, inte för snabb att värdera och döma! Vad vill du förmedla? Vad vill jag vara för människa? Vad vill jag göra för intryck?

BEMÖTANDE ”Starring” Du är huvudrollsinnehavare i ditt liv! Det är INTE tanken som räknas! Det är det som händer som räknas! Träna för att utveckla EQ, emotionell intelligens - förmåga att identifiera och hantera egna och andras känslor!

Öva under tiden, hela tiden i ditt uppdrag BEMÖTANDE ” Jag kan alltid utvecklas och bli bättre så länge jag lever” ”Starring” har utvecklingspotential! Medveten träning; ”Det här vill jag bli bra på!” Feedback, be om återkoppling! Kompetent är den som ser, lyssnar, känner in och anpassar sig! Genom att träna, utvärdera och be om feedback ökar man sin kompetens! Öva under tiden, hela tiden i ditt uppdrag

BEMÖTANDE Varför är jag på jobbet? Du är professionell då Mål? Varför är vi här? Uppdraget? Du bidrar till gruppens arbete - till det bättre eller till det sämre! Synnergieffekt 1+1=>3 Oavsett vem du möter och hur du blir bemött kvarstår ditt uppdrag! Du är professionell då du vet varför du är på jobbet du har rätt/tillräcklig kompetens för att utföra ditt uppdrag

BEMÖTANDE FLOW TRÅK STRESS Kompetens Komfortzon Utvecklingszon (pressa sig, söka utmaning!) Panikzon (ingen utveckling) Många år på jobbet behöver inte innebära hög kompetens! TRÅK KOMPETENS FLOW STRESS UTMANING

BEMÖTANDE ”Starring” - Du behöver inte vara ”offer” för dina tankar och känslor utan du kan alltid välja dina ord och handlingar Vart lägger du din energi och ditt fokus? Jag – kan kontrollera, ta ansvar; får något gjort, upplever glädje Du, de, det – kan inte kontrollera; resultatet blir frustration, missnöje ”Ha distans till livet!” Irritera dig inte på andra människors dumheter. Gå vidare, det går över! Jag

BEMÖTANDE Metafor: ”Badvattnet” ”Känslomässig inkontinens” – om någon pinkar i badvattnet … Alla berörs och blir drabbade! En gemensam arbetsmiljö, vi påverkar varandra! Känslor smittar! Hur är badvattnet i Heby kommun? På din arbetsplats? Hur håller vi badvattnet rent?

BEMÖTANDE ”Vissa människor möter vi ett kort ögonblick… och det är bara i det korta ögonblicket vi kan bidra till ett gott möte.” ”Ingen kan begära att du och jag ska göra mer än så gott vi kan, men låt oss göra just det… så gott vi kan! Nu!” Texter tagna ur ”Det goda mötet”, en bok skriven av Emmanuel Ezra.

BEMÖTANDE ”Min och din stund på jorden är begränsad. Det kan faktiskt bli för sent. Det kan bli för sent för goda möten och goda relationer.” ”Vissa människor möter vi ett kort ögonblick och det är bara i det korta ögonblicket vi kan bidra till ett gott möte. Andra människor träffar vi ofta och vi kan tycka att det inte är så angeläget att försöka få till goda möten varje gång, vi ses ju ändå imorgon. Kanske. Livet är här och nu. Inte då och sen.” ”Ingen lever ett liv med enbart goda möten och goda relationer. Ingen kan begära att du och jag ska göra mer än så gott vi kan, men låt oss göra just det… så gott vi kan! Nu”! Texten är tagen ur ”Det goda mötet”, en bok skriven av Emmanuel Ezra.