Juridikens filosofiska grundvalar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Om människosyn och etik
Advertisements

Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Eleven skall . *  kunna redogöra för viktiga faktorer i den tekniska utvecklingen, både förr och nu, och ange några tänkbara drivkrafter bakom denna,
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Kursplaner (årskurs 7-9)
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Margaretha Svenning Debatten om allemansrätten har varit intensiv … Naturvårdsverket uppdrog åt Margaretha Svenning och Klas Sandell att utreda allemansrättens.
Vetenskaplig Metod.
Förmågor & Centralt innehåll
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Konflikter.
Vår resa inom pedagogiken
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Utmaningar av etablerade gränser mellan discipliner
Rättsdogmatikens problemformuleringsprivilegium
Fattigdom och ett gott liv
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
ATT HANDLEDA LÄKARSTUDENTER I ETT ETISKT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Jenny Olsson
Etik- Modet att välja!.
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Ta ställning och handla!
Olika teorier och religiösa perspektiv
Tema Kär och galen.
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Kunskapskrav och matriser
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Nationalitet och etnicitet
Organisationsteori 7,5 hp Kursansvariga: Gary Kokk och Patrik Zapata Den pedagogiska idén För de flesta av er är detta den sista kurs ni.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Värdegrund och yrkesetiska aspekter
Bör staten styra skolan?
Petra Andersson MORIA: Introduktion Petra Andersson
Filosofi 1.
MORIA: Feministisk historiekritik. Feministisk kritik Feministiska förhållningssätt till filosofin Kvinnor och filosofins historia.
Etik.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Moralfilosofins historia (MORIA) John Eriksson Department of Philosophy, Linguistics and Theory of Science.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Specialpedagogik Ht 12. Introduktion 7 sept kl , 12:131 Erfarenhetsutbyte/diskussion och information inför ventileringen 5 december kl ,
Normativa moralteorier är abstrakta strukturer som klassificerar människor, handlingar och utfall (sakförhållanden) i värdetermer, och framställer ett.
Etik - Att göra det rätta.
Teknik Vad ska vi göra i tekniken?. Vad är skolans uppdrag? När vi lär oss inom skolan kommer vi att arbeta utifrån olika tankesätt  Historia  Internationellt.
Daniel Nylén, Institutionen för Informatik Design 1.
Det kategoriska imperativ-testet: (i) Formulera din maxim. I situation S utför jag H i syfte att uppnå Ä.
Kommunikation Tove Phillips 2011.
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Jaktetik Diskussionsmaterial
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Vetenskap & Religion.
Och hur ska man göra rätt?
Seminarium i relation till Cösters bok Silwa Ckaesson
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Etik och moral.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Hållbar utveckling.
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Rekommendera en strategi
Maria Eidenskog Föreståndare CMTS
Presentationens avskrift:

Juridikens filosofiska grundvalar Rättsfilosofi Juridikens filosofiska grundvalar

Introduktion till rättsfilosofi Ni som går Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik läser 300 poäng juridik. Så er fördjupning i filosofikursen kommer att ha ett juridiskt tema och alltså behandla rättsfilosofi. Rättsfilosofin, de mest grundläggande tankarna om lagstiftning och juridik, återfinns i två olika grundformer: Analytisk jurisprudens: vad är grunden till juridiken och lagstiftningen? Dvs. ett deskriptivt, beskrivande perspektiv. Normativ jurisprudens: hur bör vi utforma våra lagar och utifrån vilka principer? Dvs. ett normativt, värderande perspektiv.

Analytisk jurisprudens – vad är lagar? Naturrätt Vissa grundläggande mänskliga rättigheter är av ”naturen givna” och helt okränkbara. Moralen och lagen har samma grund. Rättspositivism Lagar är sociala konstruktioner som har sitt ursprung i olika samhälleliga normer och värderingar. Rättsrealismen/uppsalaskolan Lagen är det praktiska utfallet ifrån domstolspersonalens yrkespraxis. Interpretivism En sorts mellanväg mellan rättspositivism och naturrätt. Moral och lag är inte helt åtskilda, men är emellanåt olika.

Normativ jurisprudens – hur bör lagar se ut? Utilitarism Lagar bör utformas för att skapa bästa tänkbara konsekvenser för flest antal personer. Plikt- och rättighetsetik Lagar bör skydda individens frihet, autonomi och rättigheter. Dygdetik Lagar bör utformas för att fostra goda samhällsmedborgare.

Kan lagar ha en objektiv grund eller är de alltid sociala konstruktioner – produkter av olika samhälleliga intressen?

Vad har etiken och juridiken för koppling Vad har etiken och juridiken för koppling? I vilka fall överlappar dem – och i vilka fall är de olika? Hitta något konkret exempel på när moralen och juridiken har kommit i konflikt och diskutera varför.

Rättsfilosofisk uppgift: Vart går gränsen mellan etik och juridik? Ni ska hitta en händelse av både etisk och juridisk vikt. Hitta ett konkret exempel på när moralen och juridiken har kommit i konflikt och diskutera varför. Uppgiften får inte överskrida 600 ord. Ta först och främst reda på ordentligt med bakgrundsinformation om ditt specifika rättsfall. Identifiera sedan vad som kan tänkas vara etiskt relevant och vad som är exempel rättsutövning/lagstiftning. Diskutera sedan följande frågor: vad har etiken och juridiken för koppling i det specifika fallet? I vilka delar överlappar dem – och i vilka delar är de olika? Varför ser det ut så? Hur bör lagen se ut istället?