Hur stödjer jag er bäst? Synliggöra, lyfta fram och analysera frågor om mänskliga rättigheter och barnets rättigheter Utveckla övergripande dokument och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Advertisements

Aktivt medborgarskap: lärdomar från ett europeiskt forskningsprojekt baserad på konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Marie.
Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
Vad menas med värdegrund? En värdegrund kan beskrivas som en samling viktiga normer eller värden. Den gemensamma statliga värdegrunden reglerar statsförvaltningens.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
What is to be changed? Equality projects in Swedish Higher Education Åsa-Karin Engstrand, Reader Senior Lecturer, Business Administration, Department of.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Hållbar upphandling för en hållbar utveckling. Vårt uppdrag Landsting och regioner bedriver sina verksamheter så att de främjar en hållbar utveckling.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Uppföljning av Norrlandstingens folkhälsopolitiska program
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Styrmodell.
Policy, riktlinjer, handlingsplan för resor och fordon i tjänsten 2014
Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Analysseminarium – ÖK februari
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Arbetsformer XX vattenråd.
Etik- planering.
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Miljömålen består av tre slags mål
Tensta grupp- och servicebostäder
Cristina Mattsson Lundberg Gd-staben
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Åtgärdswebben.
Barn och ungas delaktighet
Workshop Mänskliga rättigheter.
Uppföljning folkhögskola
Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet
Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor.
Kommunikationsstrategi för staden Så berättar vi om stadens arbete
NLLJämt Tanya Jendersen
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Program 16,30 – 16,45 Inledning Göran J och Per S
Inköp i Region Norrbotten
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Schyst offentlig upphandling
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
JÄMIX® 2011 för Göteborgs stad Bolag och förvaltningar nr 1
Målstyrning och verksamhetsplanering
Budget- och uppföljningsprocessen
Konventionens juridiska status i Sverige
Systematiskt kvalitetsarbete
Nästa steg regionkalmar.se.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Medlemssamråd O Nyckeltal från Centrum
Barnrättsperspektiv inom socialtjänsten
XX Benchmarking 2 Följa upp jämställdhetsarbetet och resultaten för olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.
Hållbar utveckling måste vara
Kommunikationsplan 2019 för lokalt ledd utveckling i fyra fonder
”Från bokföring och information i grundsystemen via styrkorten i Balansen till analys och styrning med hjälp av Rappet samt systematiskt kvalitetsarbete.
Barnkonventionen och barnrättslagen
Vad är strategi? En karta som utstakar val och väg för organisationen
PSS och framtiden… ”Hur vill vi ha´t?”
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Presentationens avskrift:

Hur stödjer jag er bäst? Synliggöra, lyfta fram och analysera frågor om mänskliga rättigheter och barnets rättigheter Utveckla övergripande dokument och metoder för människorätts- och barnrättsfrågor Kompetensutveckling inom mänskliga rättigheter och barnets rättigheter Stödja arbetet med: Våld i nära relationer och barn som far illa Barnbokslut Medborgardialog / inflytandefrågor Barnrättsbaserade beslutsunderlag

Agenda 2030

Barnbokslut Beslutat av Landstingsfullmäktige 2013 Tredje året, finns som bilaga i årsredovisningen Ska summera vårt barnrättsåtagande under året Fyra delar utifrån policyn: Respekt och icke-diskriminering Information och delaktighet Goda levnadsvanor Barnrättsbaserad verksamhet (t.ex. kompetensutveckling av personal, beslut där det funnits med ett barnrättsbaserat beslutsunderlag)

Länsstyrelsens information i Barnbokslutet 2016 Barnets rätt till information: Länstrafiken har intensifierat informationsarbetet för skolskjutsberättigade elever under året. Detta har bl.a. genomförts via besök på flera av länets skolor där nytt material används, t.ex. en ny lokalt producerad film. Barnets rätt till delaktighet: Länstrafikens analys av resandet visar att 15–19-åringar använder kollektiva färdmedel betydligt oftare än resenärer 20 år och äldre. Resorna sker till den största delen i form av skolskjuts som bekostas av hemkommunen. Länstrafikens kundmätningar bland regelbundna resenärer (d.v.s. de som reser minst en gång/månad) visar att nöjdhetsvärdena för ungdomar mellan 15–19 år har ökat under 2016 till att i år ligga i paritet med värdena för övriga resenärsgrupper:

Mänskliga rättigheter är grunden för all vår verksamhet

Policy för lika möjligheter och rättigheter i en hållbar Region Kronoberg

Policyn och vårt människorättsarbete utgår från följande dokument: Allmänna förklaringen av mänskliga rättigheter Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter Konventionen om barnets rättigheter Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna Den europeiska strategin för innovativ och god samhällsstyrning FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030)

Styrning och ledning Policyns människorättsspråk speglas i budgeten och skapar en röd tråd mellan de två dokumenten Policyn och budgeten är tillsammans med verksamhetsplanerna de högst styrande besluten för all verksamhet

Kopplingar i budgeten 2017

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning i Region Kronoberg Det finns en röd tråd från värdegrunden – vår organisations ”själ” – till policyn, budget, verksamhetsplaner, ledaridé, riktlinjer, rutiner andra dokument som mer konkret beskriver vad vi ska göra i vardagen. Allt hänger ihop. Värdegrunden och policyn anger förhållningssätt, övriga dokument bryter ned och konkretiserar.

Integrerar de mänskliga rättigheterna i styrning och ledning. Förhållningssätt till invånare i Kronoberg, och oss medarbetare emellan. Policyn bygger på de grundläggande mänskliga rättigheterna – enligt FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Vi är först i Sverige med att integrera mänskliga rättigheter i ledning och styrning på det här sättet! Många andra regioner, landsting och kommuner är intresserade av hur vi har gjort – vi ses som en föregångare i detta. Policyn anger både förhållningssättet till de vi är till för – invånare, patienter, kunder, resenärer, samarbetspartners… - och oss medarbetare emellan.

Kopplingen till verksamhetsplanen Länstrafiken

Trafiknämndens verksamhetsplan 2017

Människorättsperspektiv inför nästa verksamhetsplan Vem är vi till för? Missgynnas någon? Skapar vi en röd tråd utifrån invånarnas mänskliga rättigheter och våra mål, handlingsplaner och åtgärder? Kan vi analysera med våra styrtal och indikatorer hur våra verksamhetsplaner uppfyller invånarnas mänskliga rättigheter? Vilket stöd önskar ni av mig?

Frågor, funderingar?

Jämställdhetsplan 2017-2019 Fastställd av regionstyrelsen 13 december 2016 Planen anger inriktningen för Region Kronobergs jämställdhetsarbete under 2017-2019. Planen definierar mål och aktiviteter för jämställdhetsarbetet och klargör hur jämställdhetsarbetet ska integreras i all verksamhet och på alla nivåer i organisationen.

Information och kommunikation Mål Region Kronobergs kommunikation ska spegla den bredd av individer som finns i samhället och arbeta för att motverka stereotypa föreställningar om kön. Vi ska ha ett könsmedvetet och normkritiskt förhållningssätt i vår kommunikation. Aktiviteter Kommunikationsavdelningen ska årligen analysera publicerat material på webben och i sociala medier för att se fördelningen män/kvinnor på bilder och granska om språket är fritt från generaliserande underförstådda budskap om vad som är manligt och kvinnligt*. Vi arbetar med ett könsmedvetet och normkritiskt förhållningssätt i våra informationsmaterial och bilder**. Ansvariga: *Kommunikationsdirektör, **Respektive chef vars verksamhet publicerat informationsmaterial och bilder

Rörlighet och transport Mål Region Kronoberg främjar en jämställd utveckling av transportsystemet för att tillgodose kvinnors och mäns särskilda och gemensamma behov. Aktiviteter Jämställdhet ska beaktas i de upphandlingar, uppföljningar och projekt som sker kopplat till trafikförsörjningsprogrammet och länstransportplan.* Region Kronoberg ska följa upp rörlighetsbehoven och resvanor hos kvinnor och män som grund för utveckling och utformning av kollektivtrafik och regional infrastruktur.* Länstransportplanen som arbetas fram under perioden 2016-2017 ska granskas ur jämställdhetsaspekter. ** Ansvariga: *Trafikdirektör och Regional utvecklingsdirektör, **Regional utvecklingsdirektör