ESF:s förstudiestöd ( 2014)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Vad säger utvärderingar av tidigare programperioder
Programutvärderingen Socialfonden Effekter och effektivitet
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Bakgrund till följeforskning: •Riksrevisionen: För mycket detaljkontroll och övervakning – för små investeringar.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Utvärderingar av föregående programperioder visar:
Integration och mångfald –
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö EU:s budget.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Arbetsplats Värmland Anna Knutsson, projektledare
Förstudie ESF Västmanland
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Välkommen till ESF:s seminarium
Välkommen!. Program 10.00Välkommen och uppdatering av vad vi åstadkommit hittills i gruppen (Gunne) 10.20Hur kan ett optimalt styrdokument se ut? Vad.
Socialfonds-programmet
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Regional utveckling möter socialtjänst -lärdomar och reflektioner från utvärderingen av URBAL i Härryda kommun. Anna Johansson FoU i Väst/GR.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
OECD Territorial Review of Sweden
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier
Europeiska socialfonden - Övre Norrlands handlingsplan
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
APeL AB, Luleå tekniska universitet, Högskolan i Halmstad, Face Europe AB, Europaforum AB + ett 20-tal underleverantörer Processtöd inom tre områden: –Metodstöd.
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Europeiska socialfonden - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till.
Lärande utvärdering genom följeforskning
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
Strukturfondspartnerskapet
Nya Landsbygdsprogrammet
Rekommendationer för fortsatt arbete med de regionala digitala agendorna Skapa en förståelse bland inblandade aktörer för varandras olika logiker Arbeta.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier Hässleholm 18 november 2010 Mats Holmquist.
► Att lära för ett effektivare genomförande Om styrkor och förbättringsmöjligheter i Socialfondens lärande Baserat på Swecos uppdrag från utvärderingen.
När projektet blir mer än ett gästspel Växtkraft med EU Carina Åberg APeL FoU.
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Läget i Strukturfondspartnerna Skåne Blekinge, december 2015 Brysselnätverket Ystad 8 december 2015 Carin Peters.
ESF och Region Västerbotten Niklas Gandal
Möjlighet till Egen Kraft!
Övergripande inriktning Europeiska socialfonden i Stockholm 2017
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011
Uppföljning av Temagrupper och processtöd ÖK mars 2011
Steffen Ovdahl & Olov Wolf-Watz
Programutvärdering av sysselsättningsinitiativet
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Programperioden
Regionala handlingsplaner
Utvärdering Socialfonden
Kerstin Blom Bokliden, SKL och Malin Åberg Aas, Svenska FN- förbundet
Utveckling av aktörssamverkan på lokal nivå
Kortsiktig /Långsiktig effekt
PoPS: Processkartläggning av, och pilotutredning inom, utveckling av stödtjänster Driftrådet 28 maj 2019.
Presentationens avskrift:

ESF:s förstudiestöd ( 2014) Syftar till Strategiskt förberedelsearbetet inför kommande programperiod Skapa väl underbyggda projektansökningar PO 2 ökade övergångar till arbete och sysselsättningsinitiativet för unga PO3 Esf utlysning våren 2013 ESF beslut dec 2013 Förstudien genom fördes 2014 Referensgrupp, länsstyrelsen, FK Projektledare 25% Genomfördes tillsammans med Kommunernas arbetsmarknasenheter, som rekryterade till fokusgrupperna Parallellt Regeringen beslutade om förslaget till ett nytt nationellt program för Europeiska socialfonden 2014-2020 den 27 mars och har överlämnat det till Europeiska kommissionen. Europeiska kommissionen godkände programmet 3 december 2014 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014-2020 i Mellersta Norrland. Beslutad av Socialfondens Övervakningskommitté 2015-01-29

Resultat och effekter från förra perioden Ett väl fungerande program men Avtrycken är starkas på individnivå mindre framträdande på organisationsnivå svagast på strukturnivå. Detta innebär att Socialfonden har bidragit till goda resultat bland de individer som medverkat i programmet, men att projekten, i mindre utsträckning, har påverkat deltagande organisationer Och befintliga strukturer på arbetsmarknaden.

Resultat och effekter kan förstås Programmet teori Temporära lösning på permanenta problem Programmet genomförande Få synergier med övrig politik Svag ägarskap/styrning Brister i lärsystemet Socialfonden syftar till att åstadkomma förändring på organisations och strukturnivå, samtidigt som programmet, i grund och botten, är riggat för att temporärt stödja enskilda individer med hjälp av ett stort antal utvecklingsprojekt på lokal nivå.

Kommunförbundets förstudie Hur skapa ett bättre tillvaratagande av socialfondens resurser, starkare koppling till RUS Att via fokusgrupper och lärseminarier ta tillvara på tidigare erfarenheter, behov av lärande och samverkan Ramböll analys och processtöd, gjorde även kompletterande tele.intervjuer Förstudien genomförs tillsammans med kommunernas arbetsmarknadenheter Till projektet finns en referensgrupp med AF, FK, FoU Västernorrland och Länsstyrelsen Finsam mfl. Hur skapa förutsättningar för ledarskap, samverkan och resultat och lärande

Kommunerna instämmer i bilden från den nationella utvärderingen Ramböll konstaterar Kommunerna instämmer i bilden från den nationella utvärderingen Det finns idag inte processer som engagerar samtliga av länets aktörer för att skapa en gemensam ansats eller arbetssätt inför kommande programperiod. Många upplever istället att det saknas en tydlig regional motor inom Västernorrland. Socialfonden ska leda till resultat på tre olika nivåer: individ-, organisations- och strukturnivå. Vår utvärdering visar att det finns en tydlig trappstegseffekt vad gäller programmets träffbild. Avtrycken är som starkast på individnivå, de är mindre framträdande på organisationsnivå och som svagast på strukturnivå. Detta innebär att Socialfonden har bidragit till goda resultat bland de individer som medverkat i programmet, men att projekten, i mindre utsträckning, har påverkat deltagande organisationer och befintliga strukturer på arbetsmarknaden. Socialfondens resultat kan förstås mot bakgrund av både teori - och genomförandefaktorer. Programmet genomförs i form av ett stort antal utvecklingsprojekt som riktar sig till individer med en svag ställning på arbetsmarknaden och som väljs ut via ett öppet ansökningsförvarande. Den strategi som man har valt för att åstadkomma förändring bland organisationer och strukturer kan alltså beskrivas som bottom uporienterad. Rambölls utvärdering visar att denna programteori inte fungerat och att det finns en motsättning mellan Socia lfondens mål och medel. Denna motsättning kan uttryckas som att Social fonden syftar till att åstadkomma förändring på organisations - och strukturnivå, samtidigt som programmet, i grund och botten, är riggat för att temporärt stödja enskilda individer med hjälp av ett stort antal utvecklingsprojekt på lokal nivå Det är inte bara fondens teori som förklarar resultatbilden på organisations - och strukturnivå, utan även dess genomförande. Vår bedömning är att programmet, i en ökad utsträckni ng, hade kunnat bidra till varaktiga förändringar om fler synergier skapats med övrig politik. Vi menar även att ägarskapet hade kunnat stärkas i programmet och att styrningen, på ett tydligare sätt, borde ha fokuserat på programmålen. Arbetet med lärande och spridning har därutöver haft en central roll i programmet. För att programmet ska fungera enligt plan och för att projektbaserade erfarenheter ska kunna tillvaratas på övergripande nivåer, krävs ett väl utvecklat lärsystem. Vår bedömning är att lärsyst emet inte har genomförts på ett optimalt sätt. A rbetet med lära nde och spridning har, med andra ord, inte kunnat motverka det avstånd mellan strukturpåverkande ambitioner och individorienterade projekt som finns inneboende i programmets design.

Ramböll fort. Önskvärt med ett ökat engagemang i frågan från länsstyrelsen som är regionalt tillväxtansvarig inom Västernorrland Socialfonden ses inte heller som ett verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Inom kommunerna finns inte någon stark önskan om att öka antalet kommunöverskridande projekt inom kommande programperiod. Socialfonden ska leda till resultat på tre olika nivåer: individ-, organisations- och strukturnivå. Vår utvärdering visar att det finns en tydlig trappstegseffekt vad gäller programmets träffbild. Avtrycken är som starkast på individnivå, de är mindre framträdande på organisationsnivå och som svagast på strukturnivå. Detta innebär att Socialfonden har bidragit till goda resultat bland de individer som medverkat i programmet, men att projekten, i mindre utsträckning, har påverkat deltagande organisationer och befintliga strukturer på arbetsmarknaden. Socialfondens resultat kan förstås mot bakgrund av både teori - och genomförandefaktorer. Programmet genomförs i form av ett stort antal utvecklingsprojekt som riktar sig till individer med en svag ställning på arbetsmarknaden och som väljs ut via ett öppet ansökningsförvarande. Den strategi som man har valt för att åstadkomma förändring bland organisationer och strukturer kan alltså beskrivas som bottom uporienterad. Rambölls utvärdering visar att denna programteori inte fungerat och att det finns en motsättning mellan Socia lfondens mål och medel. Denna motsättning kan uttryckas som att Social fonden syftar till att åstadkomma förändring på organisations - och strukturnivå, samtidigt som programmet, i grund och botten, är riggat för att temporärt stödja enskilda individer med hjälp av ett stort antal utvecklingsprojekt på lokal nivå Det är inte bara fondens teori som förklarar resultatbilden på organisations - och strukturnivå, utan även dess genomförande. Vår bedömning är att programmet, i en ökad utsträckni ng, hade kunnat bidra till varaktiga förändringar om fler synergier skapats med övrig politik. Vi menar även att ägarskapet hade kunnat stärkas i programmet och att styrningen, på ett tydligare sätt, borde ha fokuserat på programmålen. Arbetet med lärande och spridning har därutöver haft en central roll i programmet. För att programmet ska fungera enligt plan och för att projektbaserade erfarenheter ska kunna tillvaratas på övergripande nivåer, krävs ett väl utvecklat lärsystem. Vår bedömning är att lärsyst emet inte har genomförts på ett optimalt sätt. A rbetet med lära nde och spridning har, med andra ord, inte kunnat motverka det avstånd mellan strukturpåverkande ambitioner och individorienterade projekt som finns inneboende i programmets design.

Ramböll fort. Att säkerställa starkare avtryck på organisations- och strukturnivå, ses om ett viktigt utvecklingsområde Utmaningar som har lyfts för att åstadkomma det är framför- allt ett ökat engagemang från den lokala politiska nivån för Socialfonden som verktyg i att utveckla ordinarie verksamhet. Även förbättrade strukturer för lärande och kunskapsspridning mellan projekten ses som önskvärt. Socialfonden ska leda till resultat på tre olika nivåer: individ-, organisations- och strukturnivå. Vår utvärdering visar att det finns en tydlig trappstegseffekt vad gäller programmets träffbild. Avtrycken är som starkast på individnivå, de är mindre framträdande på organisationsnivå och som svagast på strukturnivå. Detta innebär att Socialfonden har bidragit till goda resultat bland de individer som medverkat i programmet, men att projekten, i mindre utsträckning, har påverkat deltagande organisationer och befintliga strukturer på arbetsmarknaden. Socialfondens resultat kan förstås mot bakgrund av både teori - och genomförandefaktorer. Programmet genomförs i form av ett stort antal utvecklingsprojekt som riktar sig till individer med en svag ställning på arbetsmarknaden och som väljs ut via ett öppet ansökningsförvarande. Den strategi som man har valt för att åstadkomma förändring bland organisationer och strukturer kan alltså beskrivas som bottom uporienterad. Rambölls utvärdering visar att denna programteori inte fungerat och att det finns en motsättning mellan Socia lfondens mål och medel. Denna motsättning kan uttryckas som att Social fonden syftar till att åstadkomma förändring på organisations - och strukturnivå, samtidigt som programmet, i grund och botten, är riggat för att temporärt stödja enskilda individer med hjälp av ett stort antal utvecklingsprojekt på lokal nivå Det är inte bara fondens teori som förklarar resultatbilden på organisations - och strukturnivå, utan även dess genomförande. Vår bedömning är att programmet, i en ökad utsträckni ng, hade kunnat bidra till varaktiga förändringar om fler synergier skapats med övrig politik. Vi menar även att ägarskapet hade kunnat stärkas i programmet och att styrningen, på ett tydligare sätt, borde ha fokuserat på programmålen. Arbetet med lärande och spridning har därutöver haft en central roll i programmet. För att programmet ska fungera enligt plan och för att projektbaserade erfarenheter ska kunna tillvaratas på övergripande nivåer, krävs ett väl utvecklat lärsystem. Vår bedömning är att lärsyst emet inte har genomförts på ett optimalt sätt. A rbetet med lära nde och spridning har, med andra ord, inte kunnat motverka det avstånd mellan strukturpåverkande ambitioner och individorienterade projekt som finns inneboende i programmets design.

Rambölls rekommendationer till Kommunförbundet att i första hand verka för förbättrade strukturer för lärande och kunskapsspridning om kommunernas socialfondsfinansierade projekt (Till Regionen ) Avvakta med en process för att skapa en mer strategisk samverkansmodell initieras. ( bör ses mot bakgrund av tror på Region 2016) Kommunförbundet har i dag ett fokus på ungas etablering Gruppen som varken arbetar eller studerar PLUG IN Erbjudit oss att vara projektägare

Tack för mig Åsa Claeson Nordin samordnare Arbetsmarknads, Kultur- och fritid samt ungdomsfrågor Asa.claeson.nordin@kfvn.se 070 21 62 989