Finska som minoritetsspråk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Språklig variation i sverige
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Språk i Norden Svenska 2.
Skriftspråksförändringar
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Exempel på likheter mellan de indoeuropeiska språken
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
När blir ett ord svenskt då?
Språk i Norden Svenska 2.
Minoritetsspråken i Sverige
Nordiska språk.
I Sverige talar vi svenska?
Norge.
Svenska minoritetsspråk
Grej Of The Day de nordiska språken.
Finska.
Finnarnas förhistoria
Hur har ny teknik påverkat det svenska språket de senaste tusen åren?
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Språkfestivalen 2012 Arja Roth
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
16/12-14
DANMARK.
Svenska språkets utveckling & släktskap
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Läroboken s. 117.
Nordiska språk 1.
SPRÅKHISTORIA Språkets utveckling.
Svensk minoritetspolitik
SPRÅKET.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
En flerspråkig kyrka - policy och mål Uppsala Svante Ewalds.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Meänkeili är ett av Svergies 5 minoritetsspråk.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkhistoria.
Meänkieli.
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Svenska språkets historia
Språkhistoria Urnodiska, Runsvenska, fornsvenska, nysvenska, nusvenska, dagens och den framtida svenskan.
Jiddisch.
Danska.
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
Invandringen i Finland
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Presentationens avskrift:

Finska som minoritetsspråk Av: Cissi, Sebbe, Matti och Rasmus

Hur många talar språket idag i Sverige/världen Man beräknar att 200 000- 250 000 sverigefinnar kan finska. Finskan är modersmål för ungefär fem miljoner människor i världen. 

Språkets ursprung – gärna med karta/bilder Finskan är inte släkt med svenskan eller till exempel engelskan eller tyskan, utan finskans släktingar är estniska, ungerska och samiska och några andra språk. Finskan tillhör en språkfamilj som heter finsk-ugriska språk. Bilden visar var man talar Finska.

Varför detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige Finska har varit ett minoritetsspråk i Sverige sedan år 2000 För att det ska räknas som ett minoritetsspråk måste det ha talats i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år. Det ska vara ett språk och inte en dialekt. .

Vilka lagar som styr att det här språket är just ett minoritetsspråk Exempel från exempelvis youtube, med länk Plocka fram ett par ord med förklaringar Lagen om nationella minoriteter gäller i hela Sverige och innebär att minoritetsspråken ska skyddas och främjas, de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur och förvaltningsmyndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor. https://www.youtube.com/watch?v=S0IShhSxCLw https://www.youtube.com/watch?v=BUIpX3XVVb8

Ni för en diskussion om framtida minoritetsspråk i Sverige Vi tror att minoritetsspråken som finns i Sverige idag kommer att finnas kvar. Vi tror att i framtiden kommer tillexempel arabiska bli ett minoritetsspråk eftersom det har under det senaste åren kommit mycket folk som pratar arabiska.