Naturresurser i Sverige

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ekonomi – hushållning med resurser
Advertisements

MILJÖ.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
I dessa två bilder ser vi en del av min uppgift (bilden med mannen som är vd för MAN) och i den andra Hampus arbete med stereoskopiskt seende. Hampus.
Avsluta Linnéuniversitetet, Växjö Inriktning Masterprogram i skog och träteknik, 120 hp Kort presentation Ges både som campus- och distansutbildning. Undervisningen.
Kap 5: Naturliga resurser 1.Icke-förnyelsebara resurser Fossila bränsle Metaller och andra mineraler 2.Förnyelsebara resurser Evig Potentielt förnyelsebar.
GEOGRAFI- SVERIGE ÅRSKURS 4. BEGREPP: KULTURLANDSKAP Ett kulturlandskap är ett landskap som förändrats av människan. Till exempel odlad skog, odlad mark,
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Olycksfall och skador. Undvika skador Det är viktigt att värma upp före isträning för att undvika skador. Det är även viktigt att jogga ned sig och stretcha.
Plast fönster.  fönster är ett viktigt behov för alla hem. Men när du söker efter nya PVC-fönster till en bostad, måste du gå för högkvalitativa fönster.
Vad är uppsatsskrivande för nåt? Charlotta Bay. Vad kommer jag prata om? Vad är en uppsats? Vad är er uppgift? ”Vad kommer på tentan?” Vad måste ni komma.
Bioekonomi – från ord till handling. Sverige är ett fantastiskt skogsland! Vår vision kan skapa en positiv dialog och samsyn om skogens möjligheter. Skogen.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
Örnsköldsviks kommun.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
ELD OCH BRAND. Skillnad Vad är skillnaden mellan en eld och en brand?  Eld har man kontroll över och det är något man medvetet vill ha.  Brand är en.
Välkommen till ESD utbildning Syfte med utbildningen Genom kunskap öka medvetenheten om ESD och därmed minska riskerna i verksamheten.
Klimat och miljö.
Studieteknik - tips och ideer
Vad kontrollerades bl.a. vid inventeringarna
En hållbar organisation
Sveriges natur Geografi åk 4.
Information från 5 verksamhetsutövare (intervjuat 3 st)
En snabbkurs i orientering
Förebyggande av skador inom idrott
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Hållfasthet Teknik. Materialval.
Materialkunskap ÅK 9.
Konsumtion och materialåtervinning av papper med producentansvar samt andel materialåtervinning i % av konsumtion, ton Återvinning av pappersprodukter.
Mekanik och elektronik
En introduktion till Sagornas Värld
Naturlandskap blir kulturlandskap
Sjön som ekosystem.
STANNA, TITTA, VINKA Bakgrundsinformation
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Designa en sittmöbel Frånvarande, se länkar:
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
smslån utan kreditprövning
Ett exempel hur materialet kan användas inom förskoleverksamheten
Formativt lärande.
Hållbar utveckling.
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Iris Rosengren Larsson
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Anna Karlsson Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Uppsala
Viktigt att tänka på i samband med förskrivning av tyngdtäcke
Populationsekologi och evolutionär ekologi
3. Material och sammanfogning
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Typiska kännetecken för instruktioner
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
LOKOMOTIVET!!!.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Välkommen till KPLN och Lekplatsgrossisten
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Förenklad bild av kolets kretslopp
Miljöinsatser vid retur-automaten
Emma Strömberg Polymerkemist, forskare IVL Sv. Miljö Institutet, KTH
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Fysik Materia Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Stormen Alfrida.
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
Returpapper i Sverige Returpapper används i hög utsträckning i tillverkningen av tidningspapper och toalett- och hushållspapper lades en.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Religion Livsåskådning.
Presentationens avskrift:

Naturresurser i Sverige Vad är det och hur används det för att tillverka saker?

Vad är en naturresurs? En naturresurs är något som finns i vår omgivning och kan användas av människan. Exempelvis; vatten, växter, djur och material i marken. Vissa naturresurser går att förnya, alltså använda igen. T.ex. vatten och skog Andra naturresurser går inte att förnya, alltså kan de inte användas igen. T.ex. olja Naturresurser kan användas till olika saker, exempelvis att tillverka saker av. Nu kommer vi att prata om naturresurser som vi kan tillverka saker av; skog, gruvor, olja

Skog I Sverige finns det mycket skog som är en viktig naturresurs Skog används för att tillverka massor av olika saker: Toapapper, tidningar, kartonger, möbler, hus och mycket annat. Skogen går att förnya om människan hjälper till lite. När skog har huggits ner planteras det alltid nya träd så att den kan huggas ner igen inom ett par år.

Gruvor I Sverige finns det gruvor där metaller av olika slag bryts. Bland annat; koppar, silver och malm. Av metall går det att göra olika saker, t.ex. läskburkar, cykeldelar, skruvar, halsband och mycket mer. Metall går att användas igen men då måste det återvinnas, vilket betyder att gammal metall smälts ned och går då att användas till att göra nya saker av.

Olja Olja finns inte i Sverige men det går att få fram ur marken och används till bland annat bränsle för bilar och till att tillverka en massa saker. Av olja går det att göra plast av olika slag. Av plast går det också att tillverka massa saker, t.ex. förpackningar, leksaker, möbler och mycket annat! Olja är svårt att ta fram och när det har använts går det inte att använda igen, det är alltså inte förnybart. Plasten går att återvinna, alltså använda igen, då smälts den ner och kan användas till att göra nya plastsaker.

Vilket material är bäst att använda? Saker kan göras av olika material men vilket är bäst? Fundera på: Miljö, hållbarhet, ekonomi och om det saken blir fin av det materialet.

Vilken av dessa är bäst, tror du? Här är tre leksaksbilar av trä, metall och plast. Diskutera!