Inför det muntliga nationella provet i svenska

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Advertisements

 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
MI med ungdomar Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Hemsidor om MI
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Konsten att samtala och leda ett samtal. Att vara en god samtalare och lyssnare Tittar på den som talar Spinner vidare på vad andra säger Håller sig till.
RETORIK Så bygger du ett bra tal. RETORIK Konsten att påverka andra människor Kunna genomskåda andras budskap Varför köper vi en viss produkt? Varför.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Active Student Participation ASP Att komma igång med ASP - för lärare Frågor att fundera över.
Ett fungerande schema förutsätter att uppdrag och arbetsgivarens förväntningar är kända ger utrymme för alla arbetsuppgifter inom avtalad arbetstidsram.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Motiverande Intervju är en terapeutstyrd,målinriktad,klientcentrerad,rådgivningsstil som har som mål att hjälpa klienter att utforska och lösa ambivalens.
Febe Friberg Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Inför nationella provet i svenska
Kandidatuppsats i Statistik 732G32
Återberättande text Kurs C.
Svenska som andraspråk 1
Pedagogernas roll. Hur du kan utveckla MIK-arbetet på din skola?
Insändare Vad kan vi om insändare?
Skrivarverkstad 19/ C-kurs Kulturantropologi VT15
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Jag är ingen talare men…
Nationella prov svenska (samtal)
Hur viktigt är det här för dig på en skala 0-10?
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Nationella proven i svenska
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Bön & tillbedjan.
Historia- Drömmar - Identitet
Skjut dig själv! Om att säga ifrån på nätet.
Den retoriska arbetsprocessen
Riktlinjer för betygssättning
Designa en sittmöbel Frånvarande, se länkar:
Argumenterande text.
Vecka 37 Tisdag den 12:e september 2017 Dagens namnsdag Åsa Åslög.
Retorik för kvinnor Talarens Namn Datum Vänsterpartiets kvinnonätverk
Del 4:1 Samhällets ansvar Svensk lagstiftning
Att diskutera och argumentera!
Steg för livet
Mitt utvecklingssamtal HT 2016
Engelska – English Pick a colour…
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Varför sitter vi här? – Har du undrat över vad det tjänar till att ha medarbetarsamtal? - Och hur man gör så att det blir effektivt?
Din lön och din utveckling
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Typiska kännetecken för instruktioner
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Lärares planeringsarbete!
Träff 5 Välkomna!.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
- Att vara personlig och beröra
Textgenrer.
Introduktion till rättsfallslösning
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
1/2 Ditt namn och datum: Namn på den du har samtalet med:
Tips för det praktiska ledarskapet
Inför nationella provet i svenska
Struktur i modellen, 5 steg
Presentationens avskrift:

Inför det muntliga nationella provet i svenska

Bedömning Provet mäter om du kan Samtala och delta i diskussioner om olika ämnen med andra Presentera en text Leda en diskussion kring din text

Förberedelsefas – bedöms inte Under 60 minuter kommer du att tillsammans med de i din grupp att läsa varsin text. Alla kommer att ha olika texter och dessa textval bestäms av din lärare innan provet. Under dessa 60 minuter så ska du förbereda en presentation kring din text utifrån de frågor som finns till din text. Dessutom ska du föberereda svaret på en diskussionsfråga som finns till din text. Du behöver inte skapa frågor! Du ska förbereda din presentation så att du kan läsa den med flyt och ha ögonkontakt med din publik. Viktigt att läsa texten 2 gånger, svara på frågorna under ”frågor att fundera över”, svara på diskussionsfrågan och öva in din presentation.

Provfasen – 60 minuter Direkt efter förberedelsefasen kommer du till salen där själva samtalet ska vara. Du kommer med 5 andra att samtala om era texter. Varje samtal tar 10 minuter [ presentera sin text + leda en diskussion kring texten] Den med lägst nummer på sin text börjar med att: Läsa sammanfattningen Presentera texten utifrån sina frågor Säga diskussionsfrågan och sedan leda en diskussion kring denna fråga Detta ska ta ungefär 2- 3 minuter och sedan ska samtalet börja. Du kommer att få skyltar av din samtalsledare efter 5 minuter och efter 9 minuter. När den sista skylten kommer upp måste du sammanfatta diskussionen. Alla håller sedan sitt samtal om sina texter i tur och ordning.

Tips inför presentationen Ha ögonkontakt med dina lyssnare Använd kroppsspråket Användning betoning, pauser och variation i rösten Ta pauser Var engagerad i din presentation så syns det utåt

Att vara en god samtalare och lyssnare Tittar på den som talar Spinner vidare på vad andra säger Håller sig till samma ämne Ställer frågor för att komma vidare Ställer frågor när man inte förstår Bekräftar vad andra säger och fortsätter vidare Håller i gång samtalet genom att komma med nya exempel och perspektiv Får igång andra i samtalet och driver samtalet framåt Avbryter inte Ser till att samtalet inte handlar om andra saker än det är tänkt att göra

Tips! Håll dig till ämnet Ställ frågor för att få igång andra och kolla att du förstått Upprepa dig inte utan kom med nytt exempel eller ny tanke Motivera dina svar så att man förstår hur du tänker:

Att leda ett samtal Sätt igång samtalet Börja gärna själv för att få igång andra Se till att alla får prata och att ingen pratar för mycket Styr upp så att alla pratar om samma ämne Ställ gärna följdfrågor för att få andra att utveckla sina svar Sammanfatta diskussionen