Minska matavfall i skolorna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vision – Värdegrund – Mål
Advertisements

Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Det ekonomiska kretsloppet
E N DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG. SAMHÄLLSENGAGEMANG OCH HÅLLBARHET  CSR - Självklarhet och en konkurrensfördel  Bra sätt att sprida vårt goda namn.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
ERGONOMI Vad är det?.
Unga i Piteå granskar måltider
Nya Malmsjö skola och förskola – Hållbar utveckling!
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Stad. Stad- ett geografiskt område som kännetecknas av:  Typ av rättslig status: juridisk definition  Typ av markanvändning: funktionell definition.
Hälsa i ett globalt perspektiv.
Hälsa i ett globalt perspektiv. Varje land har sin egen hälsopolitik och varje land måste vara aktiva internationellt och ha en egen hälsopolitik som hanterar.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Mätning av tallrikssvinnet på fyra skolor i Trollhättans Stad Ht 2011-Vt 2012.
Demokrati och hur Sverige styrs
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Mat och klimat.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Elevenkät Volgsjö skola År Höstterminen 2008.
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Etik, försiktighet och hållbar utveckling med havet i särskilt beaktande Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Tema: Hållbar utveckling
Utveckling och ekonomi
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Medvetna skolmåltider
Avfall och Återvinning Av Simon B, Calle, William och Gillis.
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Demografi - Befolkningsutveckling
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
+ Tillsammans för världens barn – vi gör skillnad och så här används pengarna Elisabeth Dahlin, ordförande.
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Hedlundaskolan Hedlundaskolan ligger i centrala Umeå och är en typisk 50- talsskola som renoverades Det är en liten kommunal skola som värnar om.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Brist på energi och ork i skolan, dålig koncentration och motivation Utebliven frukost Föräldrars bristande ansvar att.
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Skolmat Namn på föreläsare.
VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Miljöombudsträff Christina Breding, miljösamordnare.
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
VÄLKOMNA! Empatisk Ekonomi, framtidens modell för arbetsliv och samhälleliga resurser Du kan väl inte tro att du kan slåss med de stora amerikanska drakarna?
Geografi Henrik Carlsson.
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Utfall Enkät Säsongen 2014/2015
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Hållbar utveckling.
Produktion, handel och transport
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Vi har alla ett ansvar för miljön
Demokratien Demokratien har nyligen blivit ett eget självständigt land, ni bor i landet och ska nu besluta vilka lagar som gäller i landet. Demokratiens.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Fler gör mer! Fler gör mer! Handlingsplan för minskat
Måluppfyllelse Bokslut 2018
Presentationens avskrift:

Minska matavfall i skolorna bidra till en hållbar framtid

Skulle du slänga din Iphone i soporna? På en dag slängs mat i landets skolor som motsvarar priset av ca 180 st Iphone 6s

Ekonomiskt perspektiv 10.000 och 30.000 ton skolmat slängs varje år Kostnader med övrigt svinn är mellan 200 och 600 miljoner kr per år Kostnad för endast tallrikskrapet är 1,1 miljoner kr i Sveriges skolor

Ekologiskt perspektiv Halvera matsvinnet, 10.000 - 30.000 ton koldioxidutsläpp. Koldioxid ökar jordens medeltemperatur som i sin tur kan leda till... hot av arter i olika ekosystem - utrotning klimatförändringar - naturkatastrofer konflikter i världen brist av resurser - större efterfrågan - mer produktion - konstgjorda tillsatser

Socialt perspektiv Det är viktigt att eleverna känner en trygghet i matsalen och inte tar mer mat än de klarar av att äta Trånga matsalar och långa matköer - stressig miljö Eleverna känner ingen motivation till att minska matavfallet Matkvalitén anses låg inom vissa rätter som elever därför slänger mer av

Orsaker Lathet Obryddhet Överskattade behov av mat vid inköp För lite kunskap om matens hållbarhet och går endast på bäst-före datumet

Undersökning Vi intervjuade 15 personer i olika åldersgrupper och vi hade dessa 2 följande frågor: Fråga 1: Slänger du mer mat hemma eller på allmänna platser? Fråga 2: Upplever du större stress när du äter på skola/arbetsplats än hemma?

Allmänna platser Hemma Vet ej

1: - Vi försöker säga till eleverna att inte ta mycket mat från början 1: - Vi försöker säga till eleverna att inte ta mycket mat från början. Vi säger till dom att de får tränga sig i matköerna ifall de tar mer mat 2: - Jo, som idag slängs de mindre när det var spagetti och köttfärssås men de varierar också, de som slängs mest är fisk och det som är lite annorlunda. 3: - Det vet vi inte, men alldeles för mycket! Skolmatsalen 1: Hur arbetar ni med att minska avfall i skolan? 2: Märker ni någon skillnad på maten som slängs beroende på maträtt? 3: Ungefär hur mycket mat slängs per år?

Lösning Justera eventuella matköer eller matsalar Servera mat som eleverna anser godare Ge eleverna någonting i utbyte - eventuell efterrätt

Mål Vi vill uppnå att mängden matsvinn i skolorna ska halverats år 2050. Detta kommer minska mängden koldioxid och skulle inte bara hjälpa lokalt, utan också globalt då det bidrar till att sänka jordens medeltemperatur. Sänkt medeltemperatur medför många positiva förändringar. Kommunen skulle få tillgång till mer pengar och kan därefter satsa pengarna på viktiga investeringar i Umeå. Målet är att ungdomarna först och främst blir medvetna eftersom denna generation trots allt är framtiden. Förhoppningsvis kommer elever ta med sig sina kunskaper till hemmet och därifrån påverka familjen så att budskapet sprids; Släng mindre mat!

Källor Matpersonal i skolans kök Allmänna människors åsikter och tankar DN.se SVT nyheter