Minska matavfall i skolorna bidra till en hållbar framtid
Skulle du slänga din Iphone i soporna? På en dag slängs mat i landets skolor som motsvarar priset av ca 180 st Iphone 6s
Ekonomiskt perspektiv 10.000 och 30.000 ton skolmat slängs varje år Kostnader med övrigt svinn är mellan 200 och 600 miljoner kr per år Kostnad för endast tallrikskrapet är 1,1 miljoner kr i Sveriges skolor
Ekologiskt perspektiv Halvera matsvinnet, 10.000 - 30.000 ton koldioxidutsläpp. Koldioxid ökar jordens medeltemperatur som i sin tur kan leda till... hot av arter i olika ekosystem - utrotning klimatförändringar - naturkatastrofer konflikter i världen brist av resurser - större efterfrågan - mer produktion - konstgjorda tillsatser
Socialt perspektiv Det är viktigt att eleverna känner en trygghet i matsalen och inte tar mer mat än de klarar av att äta Trånga matsalar och långa matköer - stressig miljö Eleverna känner ingen motivation till att minska matavfallet Matkvalitén anses låg inom vissa rätter som elever därför slänger mer av
Orsaker Lathet Obryddhet Överskattade behov av mat vid inköp För lite kunskap om matens hållbarhet och går endast på bäst-före datumet
Undersökning Vi intervjuade 15 personer i olika åldersgrupper och vi hade dessa 2 följande frågor: Fråga 1: Slänger du mer mat hemma eller på allmänna platser? Fråga 2: Upplever du större stress när du äter på skola/arbetsplats än hemma?
Allmänna platser Hemma Vet ej
1: - Vi försöker säga till eleverna att inte ta mycket mat från början 1: - Vi försöker säga till eleverna att inte ta mycket mat från början. Vi säger till dom att de får tränga sig i matköerna ifall de tar mer mat 2: - Jo, som idag slängs de mindre när det var spagetti och köttfärssås men de varierar också, de som slängs mest är fisk och det som är lite annorlunda. 3: - Det vet vi inte, men alldeles för mycket! Skolmatsalen 1: Hur arbetar ni med att minska avfall i skolan? 2: Märker ni någon skillnad på maten som slängs beroende på maträtt? 3: Ungefär hur mycket mat slängs per år?
Lösning Justera eventuella matköer eller matsalar Servera mat som eleverna anser godare Ge eleverna någonting i utbyte - eventuell efterrätt
Mål Vi vill uppnå att mängden matsvinn i skolorna ska halverats år 2050. Detta kommer minska mängden koldioxid och skulle inte bara hjälpa lokalt, utan också globalt då det bidrar till att sänka jordens medeltemperatur. Sänkt medeltemperatur medför många positiva förändringar. Kommunen skulle få tillgång till mer pengar och kan därefter satsa pengarna på viktiga investeringar i Umeå. Målet är att ungdomarna först och främst blir medvetna eftersom denna generation trots allt är framtiden. Förhoppningsvis kommer elever ta med sig sina kunskaper till hemmet och därifrån påverka familjen så att budskapet sprids; Släng mindre mat!
Källor Matpersonal i skolans kök Allmänna människors åsikter och tankar DN.se SVT nyheter