Nya svenska storföretag En kommentar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gissur Pétursson forstjóri Vinnumálastofnunar Myndigheters service för arbetslösa i Norden Jubilæumskonferens maj ÅR AV GRÄNSLÖS NORDISK.
Advertisements

Välkommen till seminariet En skattereform för ett nytt århundrade – Nu tar vi första stegen #skattereform.
Skattepolitik för entreprenörskap Underlag till föredrag vid TCOs konferens Därför behöver Sverige en ny skattereform Magnus Henrekson 10 oktober 2015.
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
Skattepolitik för entreprenörskap Föredrag vid TCOs seminarium Därför behöver Sverige en ny skattereform Magnus Henrekson 10 november 2015.
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
Aktier och aktiesparande. Varför spara i aktier?
Globaliseringen och den svenska ägarmodellen Magnus Henrekson & Ulf Jakobsson 8 september 2008 Bygger på förf:s expertrapport till Globaliseringsrådet.
5:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Företagets resurser Företagets mänskliga resurser Företagskulturen Företagets tekniska resurser Företagets.
Driva företag som pensionär. Myter om pensionen Man kan inte arbeta och ta ut pension samtidigt Det blir högre skatt om man arbetar som pensionär Förtida.
Näringsliv i Sundsvall. Strategiskt läge vid kusten, mitt i Sverige Över invånare i Sundsvall invånare i Sundsvallsregionen Sundsvallsregionen.
Effective Sourcing Alla strategier på ett papper Häromveckan beskrev jag en metod för att korta ner kategoriplanen till ett kategorikort.
Ett ramverk för innovationspolitiken ‒ Hur göra Sverige mera innovativt? Magnus Henrekson.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Kretsloppet i den lilla ekonomin Två aktörer Hushåll Företag Två marknader Varu- och tjänstemarknaden Arbetsmarknaden.
Hur får jag mina pengar att växa långsiktigt?. LÅNGSIKTIGT SPARANDE Sund och hållbar ekonomi Spara först – konsumera sedan Undvik låna till konsumtion.
Kap 15 Avvägningen inflation-arbetslöshet Historiskt sett så är inflationen hög då arbetslösheten är låg, och tvärtom. Under talen tänkte många.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Kerstin Annadotter, Folke Björk, Lovisa Högberg och Tord af Klintberg
Svensk kapitalförsörjning
Pensionsplanering.
Tillväxtverket 11 november 2016
Spartid för kontantinsats 60 kvadrat
Affärsmodell och Avtal
Lönebildning inom friskolorna
Hållbart - effektiv politik för grön strukturomvandling
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
En kort presentation av Tillväxtverket
AKTIVITETER RESULTAT EFFEKTER HÅLLBARHETS MÅL
Definition av analysverktyg
Påverkansanalys Version 2 mars 2017
Det behövs mellan – nya bostäder om året fram till 2030
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Sjukvårdsförsäkring – varför och för vem?
Fundamentala värderingsmodeller
Finansiell stabilitet November 2017
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Sakrätt I och II
Näringslivsanalys Umeå kommun
Huddinge kommun Näringslivsanalys
Handelshögskolan vid ÅA Utbildningslinjen för ekonomi
En klimatneutral värdekedja i bygg- och anläggningssektorn 2045 – en färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Arbetet drivs av Skanska Färdplanen klar 23.
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
Industriella revolutionen
Samverkan hälsingland
Innovationsklimatet i Sundsvalls kommun - resultat av självskattning
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
BNP Kvartal BNP, inkomster och sparande
Ditt kompletta kontorsvaruhus
Kommunikation för er ToD-miljö Hur du skapar: intresse, kontakt och affärer för din T&D 1.
22 regionala VO-College 91 lokala VO-College 218 kommuner 19 regioner och landsting 90 privata verksamheter 140 gymnasieskolor 181 gymnasiala vuxenutbildningar.
8 av 10 ser positivt på framtiden
100-listan är ett regionalt initiativ som syftar till att öka kompetensen i styrelserummen. Vi vill tillsammans synliggöra och presentera kvinnor med styrelsekomptens.
FTP 2 – din tjänstepension
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Ersättningskollen.
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Dokumentera rätt i vården
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Industriella revolutionen
Rekrytering med lokala jobbspår
- LISTAR DE STÖRSTA LEDARSKAPSUTMANINGARNA 2019
Presentationens avskrift:

Nya svenska storföretag En kommentar Magnus Henrekson 30 maj 2017

Övergripande Viktigt att detta görs Slår hål på ett antal myter Många nya stora företag sedan 1985 Perioden 1965–84 avviker kraftigt Stor omsättning på listan av de 100 största 34 av 100 företag på listan 2004 var borta 2009

Varför avviker 1965–84? Lätt att förklara I princip omöjligt att starta och driva upp nya ägarledda företag under den perioden Kreditmarknaden kraftigt reglerad Tillväxtbranscher monopoliserade av offentlig sektor Beskattningen prohibitiv Börsbolags kontrollägare vid 3 % utdelad direktavkastning Först bolagsskatt – 1973: 52 %; 2013: 22 % 1973: 120 % skatt på utdelningen (inkl. förmögenhetsskatt) 2013: 0–30 % skatt på utdelningen Arvsskatt 1973: minst 70 %, ofta mer (Kistner > 100 % 1984) 2013: 0 %

Andra skäl till nya stora bolag Reformerad lönebildning och arbetsmarknadsregl. Effektivitetslöner Visstidsanställning Mer pragmatisk hantering av LAS Tidigare stängda marknader öppnas Vitaliserade kapitalmarknader Nya förmögenheter  nya kontrollägare Private equity  pensionssparande (inkl. utländskt) kan kanaliseras till företagsbyggande Utländskt kapital Privatpersoners sparande

Men en del missade tåg Biotechförsprånget på 90-talet IT-boomen på 90-talet och den andra vågen på 00-talet Säljer för tidigt och för billigt Incitament att ta fram och sälja istället för att driva vidare genom ”dödens dal” Incitamenten avgör även här Bra skatteregler för grundare men ej för senare rekryterad personal Gynnsamma regler för att ge incitament i utköpsbolagssektorn men inte i VC-sektorn

Överkurs: Skattereglerna & ekosystemet Förmånligt för ägare/grundare och för sparande i allmänhet, men i fondprodukter eller noterade värdepapper P-sparande via arbetsgivaren bostäder (ingen fastighetsskatt, ränteavdrag) Utlåning till eller mindre delägande i bolag där man jobbar eller är närstående har hög skatt Hög skatt nyckelpersoner som behöver rekryteras Skattekil på 65–70 % (ca hälften på lägre inkomster) Kan ej dela med sig av det framtida ägandet på ett skatteeffektivt sätt till alla nödvändiga aktörer  kapitalet flyter då inte till entreprenörssektorn

Slutsatser skatteregler för tillväxt i nystartade högteknologiska bolag Gäller att skapa förutsättningar för det riskvilliga kapitalet att möta och kunna sluta effektiva avtal med entreprenörer och andra bärare av nyckelkompetenser (se figur) Optioner central komponent som inte kan användas effektivt i Sverige av skatteskäl Regler tar för givet att den största risken tas av de finansiella investerarna

Slutsatser forts. och att de finansiella resurserna är den trånga sektorn Inte fallet i innovationsbolag VC-bolagen kan diversifiera bort risk Trånga sektorn är entreprenörsinsatsen som är nödvändig för att ge hävstång till finansiell inv. Nyckelpersoner bidrar med specialiserat humankapital Hög risk och hög alternativkostnad Båda vill ha del i förväntade kapitalvärden Skattesystemet slår in kil som gör att ekosystemet inte blir komplett

Samverkan i värdeskapandet Privatpersoner Sparare (pension och övrigt) Investerare Kapitalförvaltare Slutliga förmånstagare Penningförvaltande institutioner Nytt företag VC - bolag Finansiella resurser i kombination med kompletterande kompetenser Affärsänglar Aktörer på andrahandsmarknaden Rekryterade nyckelpersoner Entreprenör Idé/innovation Växande ftg Stort företag Tid Värdeskapande

Att läsa för den intresserade http://www.ifn.se/publikationer/publicerade-artiklar-pa-svenska/2017/2017-01 http://www.ifn.se/publikationer/accepterade-artiklar/2017/2017-taxation-of-swedish-firm-owners http://www.ifn.se/publikationer/bocker-pa-svenska_1/2010/2014-foretagandets-forutsattningar