Miljö kemi.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Syror och baser Syror och baser.
Vad är liv?.
Syror och baser.
Repetition inför NP i biologi
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Luft, vatten Kapitel 2.
Miljöproblem: Lokalt och globalt
MILJÖ.
Kemirepetition år 7.
Ekologi.
Hållbar utveckling.
Svar: Luften i NO-salen väger ca kg.
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Energikällor.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
MILJÖ.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Principer för en hållbar utveckling
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
LUFT.
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Begrepp.
Miljöproblem härrörande från energianvändning
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Syror och baser.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
FÖRSURNING I molnen bildar svavlet och vattnet svaveldioxid och ibland svavelsyra I röken från industrin finns det svavel-föreningar. Det sura regnet faller.
Film.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Luft Repetition.
Kolets kretslopp.
KEMI Vad är det egentligen?.
Kvävets kretslopp.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Begreppslista.
När man talar om att någonting har försurats menar man att det har fått ett för lågt pH-värde. När någonting har försurats i naturen beror det på att.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
Surt och basiskt. Syror smakar surt Basiska ämnen smakar ”tvål” Surt och basiskt ”neutraliserar” varandra Neutralt.
Luft och vätgas Sidorna Luften är en blandning av gaser Luft består mest av kväve, N 2 (78%) I luft finns även syre, O 2 (21%) ”Resten är” ädelgaser,
KEMI – luft och vatten LUFT OCH VATTEN KE år 7 Mälarhöjdens skola.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
LUFT OCH VATTEN KE år 7 Källängens skola KEMI – luft och vatten
Syns inte men finns ändå
KARIN KIVELÄ Råsslaskolan År 5
Luft och Vatten.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Syror, baser och salter.
Vad kan du om kemi?.
Syror och Baser.
Ekologi: Östersjön.
Syror och Baser.
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Presentationens avskrift:

Miljö kemi

Fundera! På vilka olika sätt påverkar bilarna miljön? Jorden består av 70% vatten ändå det vatten brist i världen . Varför?

Fundera! Vatten är inte rent det behöver renas och det har inte alla länder råd att göra. Avsalta havsvatten är också dyrt.

Luftens sammansättning: Kväve N 78 % Syre O 21 % Ädelgaser 0,9 % Koldioxid 0,04 %

Kol och syre i ett kretslopp

Fotosyntesen och förbränning All materia går i kretslopp men ny energi krävs hela tiden! Fotosyntesen ↔ Cellandningen koldioxid + vatten + solenergi ↔ socker + syre 6 CO2 + 6 H2O + solenergi ↔ C6H12O6 + 6 O2

Försurning Vid förbränning av bränslen bildas gaser som lösta i vatten bildar syror. Svavel S finns i oljan. Vid förbränning bildas svaveloxider tex svaveldioxid eller treoxid SO2 och SO3 .

SO2 + H2O → H2SO3 SO3 + H2O → H2SO4

Svavelsyre 2 4 3 H2 S O4 9

Koldioxid CO2 + H2O → H2CO3

koldioxid C O 2 2 C O 11

Vatten molekyl

Även kväve bildar oxider som ihop med vatten bildar syror bla Även kväve bildar oxider som ihop med vatten bildar syror bla. HNO3 salpetersyra Regnet får låga pH värdet (surt)

(Avgaser i luften kan lösa sig i luftens fukt då bildar olika svaga syror). Växter och djur klarar inte detta och vissa arter dör ut. De metaller som finns i jorden löses upp av surt regn och blir metalljoner som kan förgifta sjöar och vattendrag. Försurningen gör också så att föremål vittrar sönder. Vad kan vi göra åt problemet?

Tvättmedel är uppbyggda av tensider Tensider har en vattenlöslig del och en fettlöslig del. De fettlösliga svansarna löser sig i fettdroppen, medan de vattenlösliga huvudena pekar ut mot vattnet. Detta gör att fettdroppen kan frigöra sig från underlaget. Ämnena sprider sig i naturen med hjälp av vatten och luft.

Rena olja från svavel, använda naturgas eftersom den inte innehåller svavel. Sortera avfallet från metaller och farliga ämnen Kalka (basiskt kalkmjöl neutraliserar) Helst sluta använda fossila bränslen. s.135-141

Metaller förorenar naturen Alla organismer (Vi, djur, växter) behöver små mängder av visa metalljoner för att bygga upp kroppen. Höga halter är giftiga. På grund av försurningen och vi brutit loss metallföreningar ur bergen blir det mer och mer metalljoner i naturen. Surt regn reagerar med metaller och frigöra metalljoner som är osynliga lösta i vatten och hamnar i vatten kretsloppet.

Övergödning Växter behöver näringsämnen (kväve och fosfor). Idag gödslar vi med dessa ämnen för att få växterna att växa snabbare. Om det gödslas för mycket inträffar övergödsling det är när stora mängder kväve och fosfor kommer ut i sjöar och hav. Då bildas det mycket alger ( de växer snabbt). När algerna sedan dör faller de till botten och nedbrytarna börja jobba. När de bryts ner går det åt syre ( jämför med förbränning). Om det är mycket alger förbrukas allt syre nära botten och djur dör.

Ozon O3 Ozon högt upp i atmosfären skyddar oss mot farlig UV-strålning. Ozon bildas: Uv-strålning +O2 +O → O3

Ozon molekyler är inte stabila Ozon molekyler är inte stabila. Andra Ämnen kan bryta ner ozon till vanligt syre då blir det skyddande lagret tunnare och mer uv-strålning når oss

Marknära ozon är giftigt, kan bildas då avgaser utsätts fritt solljus Pga. Olika uppvärmning

Din uppgift är att Beskriva och motivera hur går det till genom att du Använda kemiska begreppen som står genom parantes (fotosyntesen, cellandning, nedbrytare, mineralsalter)