Filosofi A Har du nånsin funderat över…

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kunskap 2 Egna upplevelser
Advertisements

Argumentation Tes – den ståndpunkt man argumenterar för eller mot kallas tes. De skäl man anför för och mot kallas för argument. För att ett argument ska.
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen DENNA PRESENTATION GÅR IGÅNG AUTOMATISKT – SKRUVA BARA UPP DINA.
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
Missionsundervisning i skriftskolan Exempel på saker att ta upp under lektionerna om mission.
Om viljans frihet 1. I en värderande analys tar vi ställning till om olika argument är bra eller inte, dvs. om argumenten är hållbara och relevanta. Huruvida.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Manada.se Kapitel 3 Sannolikhet och statistik. 2.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv. Teori och praktik En enkel uppdelande förklaring av etik och moral är att etik är tankarna kring rätt och.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Regelkonsekventialismens (RK) kriterium för moraliskt rätt och fel: En handling, X, är rätt om och endast om X överensstämmer med en regel, R, vars generella.
Hypotesprövning. Statistisk hypotesprövning och hypotetisk-deduktiv metod Hypotetisk-deduktiv metod: –Hypotes: Alla svanar är vita. –Empirisk konsekvens:
Etik - Att göra det rätta.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Inför nationella provet i svenska
D A B C Vems påstående stämmer? I bilden står talen 9, – 11 och 2 3
De sju intelligenserna
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Argumentationsanalys
Varför läser ni religionskunskap?
Formell logik Kapitel 3 och 4
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Filosofi 1 (50p) - introduktion
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Etik och moral.
Naturvetenskaper fysik (inkl. astronomi, geologi, meteorologi m.fl.)
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Evolutionen så här långt
Formativt lärande.
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Iris Rosengren Larsson
Kvalitetsmätningen hösten 2017
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Pierre Bourdieu.
FÖRMÅGOR OCH KUNSKAPSKRAV
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Balanserad hand öppning i NT
Upplysningen 1700.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Din lön och din utveckling
Elektronisk hantering i stället för blanketter – är det möjligt?
Nya skuldsaneringslagar
Förenklad bild av kolets kretslopp
Stockholmsenkäten urval av stadsövergripande resultat
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
- Att vara personlig och beröra
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Nästa Steg- Malgomajskolan 3.0
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Inför nationella provet i svenska
Om buden.
Om Tro.
Presentationens avskrift:

Filosofi A Har du nånsin funderat över… …Om dödsstraffet faktiskt är ett brott i sig självt? …Om att våld faktiskt inte är fel? …Om att naturen i sig självt är helt onaturlig? …BIV, Brain-in-the-Vat …Om demokrati är bra? …Om att dina självklara moraliska sanningar inte egentligen är sanna? …Om att du egentligen inte är en fri människa utan dina handlingar är förutsägbara och determinerade? …Om att din kompis argument faktiskt inte håller eftersom man inte kan dra de slutsatserna som hon gör? …klasslösa samhällen (ingen rik, ingen fattig) skulle leda till rättvisa samhällen?

Filosofi A Har du nånsin funderat över… …Jag vet att jag existerar men jag vet inte om du gör det? Jag har dessutom skäl att tro att du inte existerar i fysisk form? …Allting har samma egenvärde i naturen: människa, djur och växter! Alltså kan vi inte tillåta djurförsök. Filosofi består av argument för att komma fram till slutsatser. Dessa argument kallas förnuftsargument. Mordet på X begicks mellan kl 21 och 22 i Eskilstuna. Den anklagade Z befann sig på en grillbar. SLUTSATS: Z har inte begått mordet. Alla vill vara ansedda som kunniga. I skolan får man kunskap SLUTSATS: alla vill gå i skolan.

Filosofi A Premisser och slutsatser: Slutsats = ett möjligt sannolikt svar Premiss= argument som leder till en slutsats. Om A och B så A Alltså B Om skolan är bra så får man bra betyg, Eskil är bra alltså får man bra betyg här! Om A och B men inte A Alltså inte B Om skolan är bra så får man bra betyg, Rekarne är inte bra alltså får man dåliga betyg där! Premisser leder till slutsatser: 1. Kondition är nyttigt! (premiss) 2. Man blir glad av endorfiner! 3. Man lever längre 4. Alltså: bör alla konditionsträna (slutledning) 5. Man kan få skoskav. (premiss) 6. Man kan dessutom få utslitningsskador. 7. Alltså: Man bör inte träna för mycket. (slutledning) Att träna är bra om och endast om man inte tränar för mycket. (slutsats)

Filosofi A Teser och argument: Tes = ett påstående som utgör kärnan av det man vill säga. Argument = andra påståenden som ger tesen högre sannolikhet. Tes: Herbert är miljonär! Argument: han har en nettoförmögenhet på 2 miljoner. (logiskt samband) Tes: Herbert är mycket rik! Argument: han har fina bilar och dyrbara varor. (sannolikhet) Tes: Eskil är en bra skola! Argument: den har höga medelbetyg. Argument: alla har fina kläder på sig där. För att argumentera för sin tes kan man använda: fakta värdering sannolikhet ”sant” rimlighet

Filosofi A Filosofin Inom filosofin vill man komma fram till logiska sanningar och inget är fel men inte heller nödvändigtvis rätt så därför kan man argumentera mot alla påståenden (förnuftsargument) Plus… det man kommer fram till byggs på logik och genomtänkthet och ger antydningar på ”ett bra tankesystem” men… Minus… det betyder inte att den inte kan ifrågasättas utan tvärtom, alla teorier kan motargumenteras. Eskil är Eskilstuna bästa skola! höga betyg, välklädda elever, konditionsstarka lärare, utbildad personal. Eskil är bara en vanlig skola! det verkar som vilken skola som helst kan uppnå detta i Sverige, alltså är kanske inte Eskil Eskilstunas bästa skola. Breda teorier som täcker stora områden. Uppgift: Argumentera för något med tre meningar!