Praktisk stressföreläsning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kriser Traumatiska kriser Utvecklingskriser.
Advertisements

Hälsoeffekter, tidiga tecken vid stress och psykisk ohälsa
Vårdalinstitutet, Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
TAKTILMASSAGE - en svensk originalmetod.
Distanskurs Stresskompetens
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Hälsa ur olika perspektiv
Hälsa och Kondition.
Stress kan göra det svårt för oss att sova, passa tider
STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion.
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Neuropsykiatrisk funktionshinder
Konsten att leda sig själv
Bild 1 NIU åk 1 Välkomna! Idrottspsykologi 1.
Kapitel 1 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
STRESS Vad kan ni sedan tidigare? Vad är stress? Symtom?
Bedömningsinstrument
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Ta ställning och handla!
Prestationsg lädje - OM KONSTEN ATT MÅ BRA OCH PRESTERA VÄL Johan Plate Friskportarna Hallsberg 2013 Johan Plate.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Hantera en kronisk sjukdom
”Lär dig säga jag och nej”
STRESS Vad kan ni sedan tidigare? Vad är stress? Symtom?
Institutionen för hälsovetenskap Avdelningen för hälsa och rehabilitering Ett liv i balans Anna-Karin Lindqvist Leg. fysioterapeut, doktorand.
MYELOM o SYMTOM Lotta Billgert Kontaktsjuksköterska
DIABETES MELLITUS =BRIST PÅ INSULIN.
Maria Löfgren - Margareta Brolin Hälsoenheten
Psykosomatiska syndrom
Affektiva Mottagningen
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Kap 9: Kognitiv psykologi ( )
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Livsstil och återhämtning
Hälsa.
Vilka sjukdomar lider finländare av?
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
Kapitel 1 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hälsa och Kondition.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Charlotte L & Carolina W
Förändring – hot eller möjlighet?
Hälsofrämjande arbetsplats
Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil
Mental hälsa.
Barn och stress.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression
Läget i Sverige Sverige har högsta andelen sjukskrivna i Europa. Vår kostnad för förtidspension och sjukskrivning ligger.
SET Social Emotionell Träning  Birgitta Kimber
- Hur ser stress ut bland barn och ungdomar i jämförelse med vuxna? - Hur många drabbas av stressrelaterad ohälsa och varför? - Hur kan skola och hem samarbeta.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
MAN DÖR INTE AV STRESS. MAN SLUTAR BARA ATT LEVA.. Kur Eksjö Selene Cortes.
Hur kan man tillvarata föräldrarnas egna resurser? Tankar om empowerment.
Socionom och dansinstruktör
HÅLLBAR ARBETSHÄLSA FÖR VÅRDGIVARE
”Sockerdricka trädet”
Psykiskt funktionsnedsättning
STRESSENS OLIKA KONSEKVENSER
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Kognitiva, psykologiska och sociala aspekter av stress
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Om motivation och beteendeförändring
Presentationens avskrift:

Praktisk stressföreläsning PBM i samarbete med Falck Aktiv arbetsmedicin Jelena Almazan Leg psykolog Stockholm 2009

Definition av stress Resurser Krav UTBILDNINGAR 2009 Definition av stress ”Stress uppstår när omgivningens krav på individen hotar att överskrida personens kapacitet och resurser som finns för att tillmötesgå kraven.” ”Stress behöver inte handla om de faktiska kraven som ställs på individen, utan om individens egen bedömning av relationen mellan omgivningens krav och den egna förmågan.” Resurser Krav

Olika typer av stressorer -risksituationer UTBILDNINGAR 2009 Olika typer av stressorer -risksituationer Skilsmässa eller separation • Arbetsroll Sjukdom eller ohälsa • Ekonomiska faktorer Civilstånd • Ansvarsområde Graviditet • Utbildning Pensionering • Förändringar i sömnbeteendet Dödsfall i familj/vänkrets • Arbetsplatsen Familjen • Semester • Jul … osv.

Relation mellan krav och kontroll låga höga Lågstress- arbeten Aktiva Passiva Högstress- hög handlings- utrymme /kontroll låg

Förlopp från stressor till stressreaktion UTBILDNINGAR 2009 Förlopp från stressor till stressreaktion Stressor Perception Tolkning Fysiologiskt alarm Fysiologiska reaktioner på kort sikt Fysiologiska & psykologiska symtom på lång sikt

Psykologiska symtom Trötthet, försämrad uthållighet UTBILDNINGAR 2009 Psykologiska symtom Trötthet, försämrad uthållighet Minnesstörningar, inlärningssvårigheter Koncentrationssvårigheter Dåligt humör, irritabilitet, otålighet, rastlöshet Felbedömningar, obeslutsamhet, överskattar problem Svårigheter att komma till ro och slappna av Sömnstörningar Orosbenägenhet Nedstämdhet Försämrat självförtroende Lätt för att börja gråta Försämrad förmåga att hantera konflikter

Fysiologiska symtom Muskelspänningar och värk Huvudvärk UTBILDNINGAR 2009 Fysiologiska symtom Muskelspänningar och värk Huvudvärk Yrsel, ostadighetskänsla Ljud och ljuskänslighet Domningar och stickningar i armar och ben Känsla av att inte få luft, lätt för att sucka, gäspa, Förhöjt blodtryck, hjärtklappning, hjärt– och kärlsjukdom Sväljningssvårigheter, klump i halsen Mag- och tarmkatarr, magsår Svettningar Hudirritation Nedsatt immunförsvar (återkommande infektioner)

Riskfaktorer Lojal, ambitiös, ansvarskännande och aktiv UTBILDNINGAR 2009 Riskfaktorer Lojal, ambitiös, ansvarskännande och aktiv Icke-assertiva färdigheter Perfektionistiska drag, stort kontrollbehov Behov av bekräftelse, självkänslan = arbetsprestationer Typ-A beteende Bristande återhämtningsaktiviteter Bristande balans mellan arbete och andra livsområden

Stress och återhämtning Ind. stresströskel tid

Energireglering – arbeta med att upprätthålla balansen + Energipåfyllning Sömn Motion Kost Avslappning Aktiv och passiv vila Belöningar - Energiförbrukning Stressorer: Yttre Inre Energiläckage Signaler! Symtom! Välbefinnande

Vilka hinder kan jag möta på vägen? UTBILDNINGAR 2009 Vilka hinder kan jag möta på vägen? Att inte kunna bestämma sig för vad man vill Att hamna i tänkandet: ”Jag ska bara….” Att tro att det blir bättre sen Att ha en uppfattning om att det endast är yttre faktorer som styr: ”Så här är det bara…” Att ge upp för att man inte lyckades på en gång fullt ut Att sätta ribban för högt Att inte våga, för att det innebär förändringar som påverkar även andra

Från teori till implementering UTBILDNINGAR 2009 Från teori till implementering Kartlägg hur du gör idag och vilka förbättringar du vill göra för respektive område Formulera mål och delmål utifrån din nuvarande situation Välj ut ett par delmål som du vill börja arbeta med Planera och lägg upp strategier Arbeta med ett beteende i taget för respektive område Var beredd på bakslag Vid uppnått mål belöna dig själv Planera hur du ska fullfölja en beteendeförändring Vid upprepade bakslag analysera olika svårigheter

Vad kännetecknar långtidsfriska? UTBILDNINGAR 2009 Vad kännetecknar långtidsfriska? Trivs på arbetet, ser arbetslivet som en utmaning Upplever en känsla av balans i livet Lika mycket kroppsliga symtom som andra men upplever det inte som lika besvärande Har assertiva färdigheter Mindre sömnstörningar Oroar sig mindre för hälsan men söker aktivt råd om hur de ska hålla sig friska Bättre på återhämtning