Ekologi.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
BIOLOGI = Läran om det levande
Advertisements

EKOLOGI.
Repetition inför NP i biologi
@ Karins skogshästhage.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
”hur allt hänger samman”
Biologisk mångfald.
Ekologi Naturkunskap A.
EKOLOGI En av världens äldsta vetenskaper?.
Ekologi.
Hos organismer i en näringskedja
Hur individer lever tillsammans i ett organismsamhälle
Av : Laksana Baskaran och Sebastian Mossberg 8C HT 2011
Ekosystem Ekosystem.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Ekologi Puls biologi Sid:
Ekologi.
Syftet med ekologi Ordet ekologi kommer från grekiska orden oikos/eko = hus och logos  = lära. Alltså läran om huset, eller om helheten. Det är viktigt.
Ekologi.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bruka utan att förbruka
Ekologi Naturkunskap 1.
Det vi gör idag ska vara bra för alla oss som lever nu
Mångfald & naturbruk.
Begrepp.
Film.
Ekologi Läran om hur växter djur och andra levande varelser är beroende av varandra.
Ekologi.
I mitokondrien sker det förbränning.
Fotosyntes Energi från solen blir bunden in i druvsockret.
Skogen Tävlingen.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Svenska växter och djur
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Hos organismer i en näringskedja
– levnadsmiljöer försvinner
Ett begränsat jordklot
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Begreppslista.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Ekologi - Läran om samspelet mellan de levande organismerna och miljön de lever i…
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Akvatiska och terrestra system
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
Organismernas olika roller
Vatten och biologi -Vatten, årstider och djur/växter Region Skånes Miljövårdsfond har delfinansierat detta projekt. Kunskapsunderlaget är framtaget av:
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Växtekologisk orienteringskurs Göteborgs Universitet 2011.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
EKOLOGI Närningskedja & näringsväv.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Hållbar utveckling Ekologisk hållbarhet Ekonomisk hållbarhet
Så här är vi vana att se en pyramid.
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
Populationsekologi och evolutionär ekologi
Ekologi: Östersjön.
Ekologi Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Ekologi.
Arktis.
Produktion, handel och transport
Presentationens avskrift:

Ekologi

EKOLOGI Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan HUS LÄRAN OM Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i.

Biosfären Där det finns liv. Jorden plus en del av atmosfären.

Ekosystem Ett område där levande varelser påverkar varandra i samspel med olika miljöfaktorer Biotiska Abiotiska faktorer faktorer (levande) (icke levande) ljus temperatur pH vatten Det är människan som gör avgränsningarna!

Ekosystem Ett område där levande varelser påverkar varandra i samspel med olika miljöfaktorer Biotiska Abiotiska faktorer faktorer (levande) (icke levande) ljus temperatur pH vatten Det är människan som gör avgränsningarna!

Individ Population Samhälle Ekosystem

Biotop och Habitat En biotop är en naturtyp, t ex en sjö, barrskog, lövskog eller våtmark. Vissa biotoper är skapade av människan, ex ängsmarken. Habitat är den delen av biotop där en viss art lever. Det kan finnas flera olika habitat i en biotop. Kalhygge Ängsmark Sjö Lövskog

Östersjömanet Djur blir som störst i de habitat de trivs bäst i! Öronmaneter är större och vanligare på västkusten eftersom salthalten är högre där Djur blir som störst i de habitat de trivs bäst i!

Ekologisk nisch En arts behov, ”krav” på sin omgivning Biotiska och abiotiska faktorer Artrika ekosystem har fler nischer Två arter kan inte leva inom exakt samma nisch (Gauses princip) Ex: Blåmesen och Talgoxen

Konkurrens

När flera näringskedjor ”korsar” varandra kallas det för en näringsväv

Näringspyramid

Näringspyramid Det finns många fler producenter än Konsumenter och fler växtätare än köttätare. Det beror på att konsumenterna bara kan använda en del av energin till att växa. Resten går förlorat som rörelse, värme och avföring (85-90 %)

Nedbrytarna!

Kolets kretslopp

Vattnets kretslopp

Närsalters kretslopp (t ex kväve, fosfor, kalium)

Bärkraft Ett områdes bärkraft (toleransnivå)= Hur många individer som kan leva inom området Beror på både abiotiska och biotiska faktorer Väder, vind, föda, predatorer.... Växlar från år till år

Bärkraft St Matthew Island, Berings hav 300 km från Alaska. En grupp renar planterades in. Ett överflöd av lavar. Ett exempel på hur en population växer för snabbt. Hinner inte anpassa sig till miljöns resurser. Populationen går över ekosystemets bärkraft. En långvarig stabil population stannar under bärkraftsgränsen.

Bärkraft - J-kurva

Bärkraft - S-kurva

Resiliens Resiliens - Förmågan hos ett system att klara av olika sorters störningar och stress. För ett ekosystem, som en skog, kan det handla om att klara av till exempel stormar, bränder och föroreningar. Resiliens handlar också om systemens förmåga till återuppbyggnad och förnyelse efter att det påverkats av stress eller störning.

Minskad mångfald  mindre resiliens Vi förenklar ekosystem för att maximera produktionen av några få ekonomiskt värdefulla resurser Ensidighet  färre ekosystemtjänster produceras Monokultur  ökad sårbarhet i samhälle och ekonomi (mindre resiliens)

Hos organismer i en näringskedja Anrikning av gifter Hos organismer i en näringskedja

Alger (producenter) tar upp gifter och lagrar dem ”Giftet” symboliseras med en röd prick

Ett gäng plankton sveper in och äter algerna Giftet lagras i organismerna

Småfiskar äter sedan dessa plankton Giftet anrikas och lagras i fiskarnas fettvävnader

Större fiskar äter sedan dessa mindre fiskar Giftet anrikas ännu en gång och lagras i deras vävnader

…och sen äter en ännu större rovfisk dessa mellanstora fiskar… …och giftet…ja, ni förstår… Alltså, ju längre upp i näringskedjan, ju mer anrikas gifterna Toppkonsumenten, som äter mycket, får alltså i sig mest

…nu kan det ju vara så att vi människor fiskar upp denna godbit… …och giftet då då? … Ja, ni förstår…

Alltså! Jämfört med hur energin minskar i varje steg av näringskedjan… …så är det precis tvärtom med miljögifter som ökar för varje steg i näringskedjan Slut i rutan