JUDENDOM.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Advertisements

Livsåskådning och religion
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Högtider och riter.
Världsreligioner och Judendom
Judendomen.
Världens äldsta religion
Judendomen.
Kost, kultur och religion
Judiska högtider.
-inte störst, men först…
Judendom, kristendom & islam
Judendom Läran.
RELIGION begrepp.
Jämförelse med en världsreligion
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendom Guds utvalda folk
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
Judendom Guds utvalda folk
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
Tro.
Symboler, heliga böcker, Gudar
Judendom, Kristendom och Islam
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
 Sabbat  Sabbat är den judiska Villo dagen. Sabbat firas varje vecka från fredags kvällen tills lördags kvällen som du kan se tre stjärnor. sabbat har.
JUDENDOM Några begrepp....
Judarnas högtider, riter och traditioner
Kristendomen Del 1 Cecilia Larsson vt 2014.
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Abrahamitiska religioner
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Inför Re-prov/repetition Judendom, kristendom och islam.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
Religion Själva ordet religion är svårt att definiera då det innefattar mycket. Men väldigt enkelt förklarat är religion att tro på en högre makt av något.
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
JUDENDOM från ca f.v.t. till idag En religion och ett folk.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Judendom הודה. Tro, människa och etik Det finns bara en Gud och Gud är en Hör Israel, Herren är vår Gud, Herren är en. 5 Mos påbud och förbud,
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Religionskunskap Att undersöka tro.
En av de tre abrahamitiska religionerna
Religion - vad är det?.
Judendom, Islam och lite Kristendom
Judendomen.
Både religion och nationalitet
Judendom Guds utvalda folk
Judendom.
JUDENDOMEN.
Kristendomen.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Judendom.
JUDENDOMEN.
Grunder, urkunder och berättelser
Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör.
Judendomen.
JUDENDOM Några begrepp....
Judendomen Feedback på provet.
Religion.
Religionskunskap Lektion 2.
De abrahamitiska religionerna Och Livsåskådning
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Presentationens avskrift:

JUDENDOM

Vad menas med Religion? Gemensamt för alla religioner är att de troende uppfattar något som heligt. Helig betyder oskadad, ren eller frisk. Något man är rädd om. Även något man kan vara rädd för.

Gemenskapen är viktig De fem världsreligionerna är: hinduism, judendom, buddhism, kristendom och judendom. Det är viktigt att vi har förståelse för olika religioner! Religionskunskap är särskilt viktigt i ett modernt samhälle.

Vi behöver förstå vart vi är på väg… Världen håller på att sekualiseras, religionerna får allt mindre betydelse. Kommer religionernas betydelse minska eller öka i framtiden? Förr hade religionerna mycket stor betydelse för människorna och samhället.

Religionsfrihet – viktigt i vår tid De flesta länder i världen idag är mångreligiösa, det finns fler än en religion i landet. Med religionsfrihet menas att var och en har rätt att tillhöra vilken religion hen vill.

Varför blir människor religösa? Det finns många svar på det. Det ger en känsla av trygghet och samhörighet. Kan ge en inre styrka i svåra situationer. Är gud ngt människan hittat på eller har gud kommit till människorna?

Heliga handlingar – religionernas riter. De vanligaste heliga handlingarn är; böner, offer, övergångsriter och gudstjänster. Böner: till gud/gudarna Offer: den troende avstår något som de vill ha eller behöver till gud/gudarna. Övergångsriter: tex. Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Heliga berättelser Myter och urkunder kallas också heliga berättelser. Myter: handlar nästan alltid om gudar och deras förhållande till människorna Heliga skrifter: när berättelserna är nedskrivna i tjocka böcker som tex: bibeln, koranen och tanakh

Olika typer av religioner Monoteism = när man tror på en gud, som i kristendom, islam och judendom Polyteism = när man tror på många gudar, som i fornnordisk tro och hinduism Panteism = när man tror att allt är gudomligt.

judendom Kärnan i judendomen är: Det finns endast en gud Judarna har fått ett uppdrag av gud Goda handlingar kan göra världen fredlig Israel är ett judiskt land

Tanakh – de viktiga skrifterna Tanakh är en förkortning på judarnas tre heliga skrifter: Tora – undervisning eller lära Neviim – profeterna Khetuvim - skrifterna

Från morgon till kväll som jude Varje dag ska man visa aktning inför gud genom att göra goda handlingar. Dagliga böner Kosher – tillåten mat: man får inte blanda kött och mjölkprodukter, köttet ska vara halalslaktat. Man äter inte gris, häst eller kamelkött. man äter inte heller skaldjur.

Från vaggan till graven Namngivning och omskärelse på nyfödda Bar mitzva - killars konfirmation 13 år Bat mitzva – tjejers konfirmation 12 år Äktenskapet spelar en stor roll Död och begravning – jordbegravning i en enkel kista, sen sorgetid med svart klädsel.

Sabbaten - vilodagen Den börjar fredag kväll och slutar lördag kväll. En strängt troende jude gör verkligen ingenting på sabbaten för att hylla gud. På fredagskvällen samlas familjen och tänder ljus och äter en gm måltid och läser ur toran.

Judiska högtider Nyåret, rosh hashana, infaller i sep/okt. Försoningsdagen , yom kippur, är årets heligaste helg. Den infaller 10 dagar efter nyåret. Lövhyddofesten ,sukkot, varar 1 vecka, bygga en hydda och leva enkelt. Påsken, pesach, befrielsens helg

Påsken - pesach Firas till minne av uttåget ut Egypten Man äter en särskild festmåltid, med rätter som ska symbolisera dramatiska händelser i judarnas historia.

Judendomen i det israeliska samhället Det finns ca 16 miljoner judar i världen, de flesta bor i israel. Rabbin – en religiös ledare som leder gudstjänster Synagoga – den heliga byggnaden där man firar gudstjänst. Kvinnan och mannen har samma ställning, men olika uppgifter i livet.

Viktiga begrepp Antisemitism – judehat Arken – förvar av torarullarna Diasporan – förskingringen av judar Jiddish – judiskt språk Kosher – tillåten mat Menora – den sjuarmade ljusstaken Messianska tiden – när det ska bli fred på jorden. Pogrom – judeförföljelse Rabbin – religiös ledare Sabbat – vilodagen, lördag Synagoga – som kyrka Talmud – förklaringar till toran