Hur kan vi se resultat inom integration?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Projektledare Anton Olofsson
Advertisements

SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Vid slutet av oktober 2012 var totalt personer inskrivna i etableringsuppdraget i riket. Varav i Stockholms län.
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Uppföljning och utvärdering arbetsmarknadsinsatser
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Länstal 2014.
Hälsoskola för nyanlända under etablering
Utmaningar vård och omsorg En åldrande befolkning Fler innevånare med demenssjukdom Ökade krav – kompetens o kvalitet Fördjupad samverkan mellan kommun/landsting.
Nulägesbild av reformen
Etablering för välfärd
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
Fokus Framtid - Etablering för välfärd
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Kvalitetsmätningar utifrån folkbildningspropositionen Kvalité i betydelsen funktionalitet Att mäta en kvalité är att mäta en verksamhets ändamålsenlighet.
Fokus Framtid - Etablering för välfärd Länsstyrelsen.
Målgrupp Flyktingar och anhöriga utgör huvudmålgrupp.
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Uppdrag Ersättning Migrationsverket
Integration Gävleborg 2.0
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
Restad Gård AB Restad Gård AB Alla aktörers Vision vid etableringen Restad Gård blir det ledande och bästa asylboendet.
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Asylsökande och kommunmottagna, utfall och prognos Källa: Migrationsverket.
Vad driver den etniska bostadssegregeringen i Sverige och vilka konsekvenser leder detta till? Emma Neuman KEFU-dagen, Lund 2 juni 2016.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
Flyktingmottagande och Integration i Jämtlands län Hans Halvarsson, Länsstyrelsen.
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Sverige tillsammans - seminarium arbetsmarknad Gävle Johan Tegnhed MO Södra Norrland.
NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Gustav Lidén och Jon Nyhlén, Mittuniversitetet Kommunalt flyktingmottagande - bosättning och integration.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Flyktingsituationen och mottagande av nyanlända Talieh Ashjari.
Integration för tillväxt Stora kompetensförsörjningsproblem Enda gruppen som med kraft kan bidra till lösningen är invandrare Extremt stort flyktingtryck.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 2 februari 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Presentation fristående förskolor
Tidiga insatser för asylsökande
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Snabbspår för snabbare etablering av nyanlända
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Delårsrapport Augusti 2017 Barn- och utbildningsnämnden
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Kunderna om PRV:s Patentavdelning
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Enkät i gymnasieskolan 2015
METOD Strategisk kompetensförsörjning
FAKTA OM MALMÖ Demografi Arbetsmarknad Stadsutveckling.
Vindeln "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Hur kan vi se resultat inom integration? Integration - Ett enormt stort område som innebär att insatser behövs från flera förvaltningar men också från flera olika aktörer såsom AF, det civila samhället osv. Våra utgångspunkter har varit: Om vi inte vet vad vi vill eller vad som är viktigt, vad ska då mätas? Det som mäts blir också gjort! Ofta mäter man det som är möjligt snarare än vad som är viktigt. Hur vet vi att vi är bra? Hur behåller vi det? Hur lär vi oss av det? Hur arbetar vi med ständiga förbättringar? Var ska vi se resultat?

Våra målgrupper inom integration Ensamkommande barn Målet att bli självständiga medborgare –– klara sin dagliga livsföring –– fungera i skola eller annan sysselsättning –– hantera sin ekonomi –– ha ett socialt nätverk –– ha en meningsfull fritid Det kommunala ansvaret för målgruppen: Boende och hållbar egenförsörjning i framtiden Utbildning och andra insatser för barn och ungdomar Fokus på att skapa värde för de vi är till för Har inte ännu bra mätmetoder för gruppen EKB, mäts individuellt i genomförandeplanen, behöver få en sammanställning av helheten/boende för att få fram vilket resultat vi uppnått Verktyg ADL Allmän daglig livsföring – arbetar med att använda modeller i att mäta graden av självständighet, ej klart ännu men på gång Viktigt att mäta resultat nära klienten/kunden – det i sin tur leder till resultat på övergripande nivå och på längre sikt

Våra målgrupper inom integration Personer med uppehållstillstånd Bosättningsuppdraget * rätt till bostad i kommunen Egenbosatta, Anhöriginvandring Det kommunala ansvaret för målgruppen: * SFI Svenska för invandrare * Samhällsorientering * Annan vuxenutbildning * Skola, förskola och andra insatser för barn och ungdomar * Försörjning (de som inte har rätt till etableringsplan) Etablering på arbetsmarknaden (= hållbar egenförsörjning) Fokus på att skapa värde för de vi är till för – Kommunen ansvarar för att ta emot nyanlända efter anvisning för bosättning utifrån sitt kommuntal och sin årsplanering. Dessutom tar kommunerna emot nyanlända som ordnar bosättning på egen hand, personer som kommer som anhöriga till en person som redan bor i kommunen samt ensamkommande barn. De ansvarar också för undervisning i sfi, samhällsorientering och annan vuxenutbildning samt för skola, förskola, barnomsorg och andra insatser för barn och ungdomar. Kommunerna ansvarar också för försörjning för dem som inte har rätt till etableringsplan. Förberedelse för att de ska kunna ta ett arbete - få ett arbete

Våra målgrupper inom integration Asylsökande Bosatta i Migrationsverkets boenden Egenbosatta Det kommunala ansvaret för målgruppen: * Rätt till skola och förskola Litet kommunalt ansvar men eftersom målet är fler Luleåbor då borde vi även fundera på den här målgruppen

Exempel på där vi kan se resultat Etablering i arbete och studier Generellt – vilka resultat har vi efter 2 år efter etableringen SKLs modell ”Framgångsrik lokal integration” Jämförelse med andra kommuner Svenskundervisning för invandrare (SFI) Vilka resultat har vi? Avbrott? Representation av utrikes födda Andelen anställda i kommunen – hur bra är vi på att anställa nya Luleåbor? Att inte bara mäta det vi kan mäta lätt! SFI – språket är viktigt i integration och särskilt kunskaper inom yrkessvenska för snabbare etablering Etablering i arbete och studier – ett bra mått för att mäta hur bra vi lyckas tillsammans med andra aktörer eftersom det är en fråga som berör flera olika aktörer men där vi som kommun kan göra skillnad, t ex genom att var ett gott exempel i att anställa nyanlända Demografi och bostäder – segregerat boenden eller inte? Mäts inte i dag av SKl/kolada. Representation av utrikes födda i t ex fullmäktige

Etablering i arbete eller studier 2015 DELTAGARE Inskrivna i etableringsuppdraget under året Lämnat etableringsprogrammet under året RESULTAT (efter 2 år + 90 dagar) Andel som börjat arbeta eller studera Luleå andel av alla 38 % andel av kvinnor 23% andel av män 59% Riket andel av alla 31 % andel av kvinnor 21% andel av män 39% Måttet avser 90dagar efter att personen har lämnat etableringsuppdraget. Kan ha lämnat det i förtid, dvs inte fullföljt hela etableringsstiden. Etableringsuppdraget innebär aktiviteter under högst 24 månader: SFI. Samhällsorientering och arbetsförberedande aktiviteter. Ansvaret ligger hos Af men vi kan vara involverade i allt. Ngt fler går i studier i Luleå jämfört med riket. Med studier räknas studier med stöd av CSN.

Förvärvsarbetande 20-64 år, andel. (2014) Jämförelsemått Sverige hade under 2015 en sysselsättningsgrad på 80,5% för hela befolkningen Motsvarande mått i Grekland 54,9% för hela befolkningen, Finland 72,9 %

Hur kan vi jämföra oss med andra… EN MODELL FÖR ATT FÖLJA FLYKTINGARS ETABLERING PÅ DEN LOKALA ARBETSMARKNADEN (SKL) Förväntad förvärvsfrekvens enl. statistisk modell Vistelsetid i Sverige Skyddsbehövande och deras anhöriga 20-64 år (data från 90-talet och framåt) Luleå 54,8 % Utbildningsnivå Förvärvsfrekvens Lokal arbetsmarknad Andra faktorer Luleå 54,1 % SKLs modellberäknat värde tar hänsyn till vistelsetid, utbildningsnivå och lokala arbetsmarknadens förutsättningar Nyanländas etablering på arbetsmarknaden Luleå kommun förväntat värde 54,8 % Faktiskt värde 54,1 % Förklarar 70% av variationen i förutsättningarna

Förvärvsfrekvens bland skyddsbehövande och deras anhöriga - 20-64 år, andel. (2014). Var ligger vi i Sverige – den röda linjen är Luleå, men den bilden tar inte hänsyn till de olika förutsättningarna som kommunen har Kommuner

Resultat SFI 45% klarat av högsta kursen inom två år (män 41% kvinnor 48%) Riket 45% 23 % avbrutit – av de 50% i arbete efter två år Riket 24% Fortsätter SFI efter två år 32%(män 30% kvinnor 32%) Riket 32%

Representation av utrikesfödda Anställda utrikesfödda Balanstal Luleå 0.9 Kultur och fritid 0,6 Omsorg om äldre och funktionshindrade 1,3 Förskola och skolbarnomsorg 0,7 Gymnasieskola och komvux 0,5 Obs. innefattar alla utrikesfödda, ej bara skyddsbehövande 1,0 visar att andelen utlandsfödda anställda är densamma som andelen utlandsfödda i samhället i övrigt Under 1,0 visar att andelen är lägre Över 1,0 visar att andelen anställda högre

Var kan vi se mer resultat? Andelen bosatta i ordinärt boende/tillfälliga boenden Icke segregerat boende Stannar i kommunen efter ett antal år Progression/resultat i skolan Deltagande i aktiviteter Utrikesfödda bland förtroendevalda 11,8% Situationen för asylsökande Kundundersökningar Här finns ännu ett arbete att göra för att få fram statistik

Vad lär vi av det? Analys SFI – är det bra eller dåligt att många slutar för att gå till arbete? Större flexibilitet – kan det minska avbrott? Kvalitet i undervisning? Arbete – kommunen som arbetsgivare, utbildningsmöjligheter, vilka åtgärder ger bästa resultatet?

Målet Ständiga förbättringar Målet med mätningarna och att se resultat är ständiga förbättringar