Projekt: lokal kunskapsstyrning i primärvården med klinikapotekare

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
DÅD-projektet Förbättringsarbete Vårdcentralen Visby Norr.
Advertisements

Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
Om FaR, prioriteringar och kostnadseffektivitet Lars Hagberg Hälsoekonom, medicine doktor Örebro läns landsting.
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
HEMTAGARTEAM. SYFTE Det övergripande syftet är att brukaren ska kunna återvända till hemmet efter en sjukhus- eller korttidsvistelse på ett tryggt och.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Arbetsgrupp Gälliver träff 3.
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Arbetsgrupp Gällivare träff 2.
Resultat Politiska samverkansberedningen. Identifiering Inskrivning UtskrivningUppringning Förstärkt utskrivningsprocess 151 personer har identifierats.
Läkemedel, fokusområde för division Läns- och Närsjukvård, 2016 Förskrivningen av läkemedel till personer över 75 år har ökat med nära 70 procent sedan.
TPI workshop. Team Pro Inventory Inledning Syfte Att få en tydligare bild av och diskutera hur väl teamet/arbetsgruppen samarbetar och interagerar. Mål.
Teamarbete, struktur och kunskap Prioritering av förbättringsarbete i primärvård i Stockholm Nouha Saleh Stattin Kaija Seijboldt och Marina Stenbäck.
Strategi för Läkemedel 2016 – Strategi för Läkemedel Landstingsstyrelsen : Landstingets strategi för läkemedel ger en samlad bild av landstingets.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så möter vi behovet av kris –och traumastöd i Sörmland
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Trygg hemma Hur går införandet? Chefsträff 5, Kiruna
Left hand side is the P (Plan) Right hand side is DSA (Do Study Act)
Länsgemensam ledning i samverkan
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Extra chefsträff, Kiruna
Ett treårigt utvecklingsprojekt
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Förbättrade levnadsvanor till våra listade patienter
Läkemedelsstöd i primärvården
Rondundervisning på läkarprogrammet
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Utvecklande, lärorikt och nytänkande
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Ängsgårdens vårdcentral presenterar
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Länsdietistenheten Dietisterna i länet bildade en länsenhet Målet var att fördela resurserna så jämt som möjligt och erbjuda likvärdig vård i länet.
Utskrivningsklara patienter och medelvårdtider i Norrbottens län
Delregionaltmöte Nordväst
9...
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Utvärdering palliativ vård i livets slutskede
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2014?
Gränsöverskridande Prehospital Samverkansutbildning November 2006
Din säkerhet på sjukhus
Hur kan vi följa psykisk hälsa bland barn och unga i Jönköpings län?
Läkemedelsanvändning hos äldre
Avdelningen för vård och omsorg
Mobilt Team Geriatrik Mölndal
Graviditet-förlossning-eftervård-BVC
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Fokusutbildning tidbok och webbtidbok
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Läkemedelsanvändning hos äldre
Förbättringsmodellen – en struktur för systematiskt förbättringsarbete
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Mobila närvård – nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare
Led- och muskelmottagning
Länsstyrgruppen Uppdrag och organisering
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Feber hos barn Hälsa i Sverige
UppföljningsDialog XX VC
Agenda Projektets uppdrag Vad har projektet identifierat?
Påverkansanalys Bilaga 5
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Struktur i modellen, 5 steg
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Projekt: lokal kunskapsstyrning i primärvården med klinikapotekare

Projektsatsning Lokal kunskapsstyrning i primärvården med klinikapotekare Klinikapotekare på 10 hälsocentraler i länet för att stödja genomförandet av läkemedelsgenomgångar och andra aktiviteter som förbättrar läkemedelsanvändningen Målet är att förbättra patientsäkerhet och kostnadseffektivitet i läkemedelsanvändningen

DIVISION Landstingsdirektörens stab Två möjligheter till samverkan: Patientnära läkemedelsstöd Läkemedelsgenomgångar - konsultationer - verksamheten sätter mål - uppföljning - utbildning/information Ex. Infektionsavdelning SY, neurorehab SY, strokerehab SY, geriatrik SY, ortopedavdelning SY, psykiatri SY, medicin 2A/3A Kalix samt samverkansprojekt med några hälsocentraler. Verksamhetsnära läkemedelsstöd Analys av verksamhetens förskrivning - verksamheten sätter mål - uppföljning med benchmarking - utbildning/information Ex. Hälsocentraler i Piteå Läkemedelsenheten

DIVISION Landstingsdirektörens stab Några vittnesbörd från verksamheterna… Infektionsavdelning SY: Klinikapotekaren utgör en viktig resurs och har i många fall bidragit till förbättrad vård och säkerhet för patienterna på infektionsavdelningen. Avdelningens personal har mycket positiva erfarenheter av funktionen. Klinikapotekaren är en starkt bidragande faktor till kunskapsstyrning i praktiken och till klinikens förbättringsarbete inom läkemedelsprocessen. Ortopedavdelning SY: Med ett samverkande team från flera yrkesgrupper fås en helhetssyn på den äldre patientens problematik och en översyn av läkemedel under vårdtiden förbättras patientens behandlingsresultat. Läkemedelsgenomgångar särskilt boende: Jag tyckte att jag hade ändå bra koll på medicinerna - men nej - apotekaren visste ju så mycket mer som var viktigt och bra! Vilket tillskott både för oss som doktorer och för patienterna!! Jag är övertygad att om man tar hjälp av apotekaren så är det definitivt ett steg till säkrare läkemedelsförskrivning och ökad livskvalité för patienterna. Hälsocentraler Piteå: Bra upplägg med kombinationen oberoende saklig information samt konkreta siffror för vår hälsocentral där man per enhet fick ta fram egna mål – upplägget är optimalt! Geriatrisk vårdavdelning SY: ”Klinikapotekaren är en nödvändig funktion i vår verksamhet och bidrar till nytta och ökad säkerhet för patienterna. Utan klinikapotekare i vårdteamet skulle fokus på läkemedel minska och jag är övertygad om att antalet läkemedelsrelaterade incidenter skulle öka, såsom exempelvis biverkningar och sjukhusinläggningar.” Läkemedelsenheten

Efter vidare förankring…. Aktuell lägesbild sept 2016 Läkemedelsenheten 10 hälsocentraler i projektet samt ortoped och geriatrik, fr.o.m. september 2017 Stöd vid läkemedelsgenomgång på listade patienter, patienter i hemsjukvård och patienter på särskilda boenden 30 hälsocentraler får verksamhetsnära stöd Apotekarstödet fortsätter på internmed, neurorehab och urologen Sunderby sjukhus

Evelina Bernberg Jennie Lundström Läkemedelsenheten arbetar c:a 2 dagar i månaden på följande hälsocentraler: Hertsön Mjölkudden Örnäset Stadsviken Björknäs Sanden Laponia i Gällivare Kalix Haparanda Älvsbyn

Ex på flöde för listade patienter med / utan hemsjukvård 1 Listade patienter väljs ut / får önska själv. Kommunikation sjuksköterska - apotekare 2 Kallelse, symtomskattning och godkännande lm-register skickas till patient 3 Apotekare och ev sjuksköterska träffar patienten på hälsocentralen för hälsosamtal / läkemedelssamtal 4 Apotekare gör läkemedelsavstämning och tar fram underlag till enkel eller fördjupad läkemedelsgenomgång 5 Läkare får del av ovanstående underlag samt förslag på förändringar att ta ställning till 6 Möjlighet till kommunikation apotekare – läkare - sjuksköterska 7 Patienten träffar läkaren samma dag eller ev en annan dag och får läkemedelsgenomgång. Överenskommen dokumentation och uppföljning Läkemedelsenheten