BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fattiga och rika i världen Samhälle i dag, SOL 4000
Advertisements

Att bli kontrollerad – att kontrollera
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Amerikanska revolutionen
Befolkning.
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
LAG & RÄTT.
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Politiska ideologier.
Att skriva en argumenterande text
Vad vet du om världen? Källa ”Blir världen bättre?”, Staffan Landin.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
 Eftersom Nikolas är humanist och Edina muslim kommer dom inte ha ett ’’vanligt’’ religiöst bröllop och måste tänka på vissa grejer innan dom ingår äktenskapet.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
Hälsan är inte jämt fördelad Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska.
Ett tema om befolkningen i världen
Operation dagsverke 2013 Jag är här för att vår skola har valt att engagera sig i Operation dagsverke och jag kommer att pratat om det här: UNICEF Om UNICEF.
LAG & RÄTT.
Unicef. 1 Hjälpa barn att överleva och växa Vaccin mot dödliga sjukdomar, hälsovård, rent vatten, toaletter, mm. Redan i mammas mage finns de på plats.
Demokrati och hur Sverige styrs
Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter Mångfald Resurs Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter.
Industriella revolutionen del 2
Det demokratiska genombrottet i Sverige
Klimaträttvisa Utifrån Ett biskopsbrev om klimatet och Världens kurs Ditt namn Ort och datum.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
 39 år  Muslim  Heterosexuell  Tappat kontakten med hennes familj  Om det sker ett giftermål med en annan kvinna så säger familjen upp kontakten.
Muhammed och kvinnorna Khadidja Aishya Fatima. Muhammed och kvinnorna Khadidja Aishya Fatima ↓ Shenaz Soror Nazhia Fathiya.
Kort biologiskt svar: För att sprida sina gener!
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
FATTIGDOM OCH UTVECKLING
Varför krig och inte fred?
Dina rättigheter Du har rättigheter som ung i Sverige!
Ideologier.
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
1800-talet.
BARNMISSHANDEL. Vad innebär barnmisshandel ? Våld Kränkningar Vanvård Vårdnadshavare.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Frihetstiden
Demografi - Befolkningsutveckling
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Industriella Revolutionen
Skriv för frihet 2015.
+ Tillsammans för världens barn – vi gör skillnad och så här används pengarna Elisabeth Dahlin, ordförande.
JAG HAR EN PLAN. Bakgrunden till kvinnors rätt till utkomst År 1979 slöts CEDAW-avtalet för att främja kvinnornas rättigheter. 189 av FN:s medemsorganistioner.
Tema: Folkmord Du kommer att få skriva en uppsats om ett specifikt folkmord Arbetet med folkmord kommer att pågå både under samhällskunskapen och Historieundervisningen.
UTJÄMNINGEN 2013 Kvinnors ekonomiska rättigheter i Sydostasien.
Morföräldrar Du bor ihop med din partner sedan ett år tillbaka men ni är inte gifta. Dina strängt religiösa morföräldrar kommer på besök. Du vet att det.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Jämställdhet Vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
Ett tema om befolkningen i världen
Roger Mideklev, Vibyskolan, Sollentuna –
Flicka Idag ska vi/jag presentera vikten av flickor och kvinnors rättigheter och hur det gynnar en hållbar utveckling för en bättre värld! Jag/vi kommer.
Skolmat Namn på föreläsare.
Imperialismen.
Kvinnors och barns rättigheter
5. Vem gör beslut till verklighet?
De globala målen för hållbar utveckling
Judendomen.
Flickor i konflikt En presentation för lärare och elever på FN-skolor av Svenska FN-förbundet Flickor i Konflikt är en presentation som tagits fram av.
Barnkonventionen.
Muhammed och kvinnorna
Jämställdhet.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Flicka FN-förbundets projekt Flicka stöttar FN:s befolkningsfond UNFPA:s arbete i Etiopien. Kvinnor och barn är i många länder en särskilt utsatt grupp.
Flickornas och kvinnornas historia del 4
Presentationens avskrift:

BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade gifta sig med en 45-årig man som var arbetslös och analfabet. Hennes syster giftes bort när hon var 13 år.

VAD ÄR DÅ BARNÄKTENSKAP? Ett barnäktenskap är en formell eller traditionell förbindelse där en eller båda parter är under 18 år. Ofta är det flickor som drabbas. Ett barnäktenskap är vanligen arrangerat av föräldrar eller andra vårdnadshavare med eller utan parternas medgivande. En oönskad graviditet kan också tvinga en flicka att leva som gift.

VAR EXISTERAR BARNÄKTENSKAP? Vanligast förekommande i Sydasien och i Afrika söder om Sahara. Men även i Mellanöstern, Nordafrika och andra delar av Asien, förekommer den här traditionen inom vissa grupper. En del flickor tvingas gifta sig långt före puberteten. I Östeuropa och Latinamerika är det vanligt att flickor mellan 16 och 18 år ingår äktenskap. Man uppskattar att det är 700 miljoner kvinnor som lever världen över idag som ingått äktenskap som barn. Mer än var tredje, omkring 250 miljoner, var yngre än 15 år

VARFÖR FINNS DET BARNÄKTENSKAP? Fattigdom den största orsaken Flickor ses som en ekonomisk börda Många av de samhällen med barnäktenskap är strikt patriarkala, där kvinnan är mannens egendom. Mannen skall skydda kvinnan/barnet. Tidiga och oönskade graviditeter (brist på kunskap och tillgång till preventivmedel).

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT STOPPA BARNÄKTENSKAP? Flickor hindras från att utbilda sig: När de väl är gifta är det inte många som fortsätter att gå i skolan. Hälsoproblem: Kropparna hos flickor i tidiga tonåren är inte mogna för att föda barn. Våld: Misshandel är vanligt i barnäktenskap. Barnäktenskap berövar alltså en flicka rätten till utbildning, rätten till att själv bestämma över sin framtid, och rätten till sin egen kropp. Framför allt har barn rätt att vara barn. Barnkonventionen, som de flesta länder ställt sig bakom, säger att barn ska skyddas från övergrepp och att barns bästa ska komma först när beslut ska fattas.

HUR STOPPAR VI BARNÄKTENSKAP? Att förhindra barnäktenskap kräver ett brett engagemang och samarbete mellan många individer och organisationer världen över – stora insatser från folkliga – och religiösa ledare till internationella institutioner. Om man kokar ner soppan så blir det dessa punkter att jobba med: Förändring av attityder Utbildning Stöd från regeringar Lagstiftning Folkbokföring Information till barnen Ta fram och arbeta med servicecenter Nästan hälften av Liberias flickor gifter sig och föder barn innan de fyllt 18, och få går i skolan. Åldern för giftermål