Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

De globala målen för hållbar utveckling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "De globala målen för hållbar utveckling"— Presentationens avskrift:

1 De globala målen för hållbar utveckling
Statistik och siffror hämtade från SDG report För mer info om de olika punkterna, vänligen se rapporten. Observera att det för tillfället inte är någon fördjupning alls, inklusive avsaknad av konsekvenser, utan endast extremt kort information/statistik per mål. Pernilla Bergström Projekthandläggare Agenda 2030 Svenska FN-förbundet

2 Ingen fattigdom Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former överallt. Att utrota fattigdom är en grund för en hållbar utveckling. Idag lever drygt 767 miljoner människor på under 1,25 US dollar per dag. 11% av världens befolkning beräknas leva i extrem fattigdom. Siffran från 2013.

3 Ingen hunger Mål 2 handlar om att avskaffa hunger och uppnå en tryggad livsmedelsförsörjning. Idag är ca 793 miljoner människor undernärda. En majoritet av dessa människor, sex av tio, bor i södra Asien och i Afrika söder om Sahara. 793 miljoner mellan miljoner människor mellan 63% bor i södra Asien och i Afrika söder om Sahara. För att nå mål 2 behöver vi väl fungerande marknader, mer inkomst till småskaliga bönder, jämlik tillgång till teknologi och land, samt investeringar.

4 God hälsa och välbefinnande
Mål 3 handlar om att säkerställa god hälsa och hälsosamma liv för alla. Mödradödligheten minskade med 37% mellan 2000 och År 2015 dog kvinnor i samband med graviditet och förlossning. Framsteg för att minska antal som drabbas av HIV, tuberkulos och malaria.

5 God utbildning för alla
Mål 4 handlar om att alla ska få en utbildning av god kvalitet. Utbildning är en viktig grund för att skapa en hållbar och rättvis utveckling. Globalt får 9 av 10 barn börja grundskolan. Samtidigt är det drygt 57 miljoner barn som inte går i skolan. I Afrika söder om Sahara har endast en dryg fjärdedel av skolorna elektricitet, och färre än hälften har tillgång till dricksvatten.

6 Jämställdhet Mål 5 handlar om jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. En av fem kvinnor har upplevt våld i nära relationer. Varje dag gifts över flickor bort. Globalt har kvinnor ca 23% av alla platser i nationella parlamenten.

7 Rent vatten och sanitet för alla
Mål 6 handlar om att säkerställa tillgång till rent vatten och sanitet för alla. Viktigt för att mål om utbildning, hälsa och fattigdom ska uppnås. Ca 890 miljoner, eller en av tio, människor uträttar sina behov ute i det öppna. Mer än 2 miljarder människor lever i länder med vattenbrist.

8 Hållbar energi för alla
Mål 7 handlar om att säkerställa tillgång till hållbar energi för alla. Idag lever ungefär 1 miljard människor utan tillgång till elektricitet. Mer än 3 miljarder människor lever utan tillgång till rena matlagningssätt.

9 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Mål 8 handlar om en inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, med anständiga arbetsvillkor för alla. Ungefär 5,7% av världens befolkning är arbetslös. För ungdomar mellan år är siffran 12,8%. Ett av tio barn, ca 168 miljoner, har tvingats in i barnarbete.

10 Hållbar industri, innovationer och infrastrukturer
Mål 9 handlar om att bygga en motståndskraftig infrastruktur, verka för en hållbar industrialisering och främja innovation. 95% av världens befolkning har tillgång till ett mobilnät. Idag satsas mer investeringar på forskning och utveckling jämfört med tidigare. Idag satsas ungefär 1,7% av vårt globala BNP på detta arbete.

11 Minskad ojämlikhet Mål 10 handlar om att minska ojämlikheten inom och mellan länder. Ekonomisk tillväxt har bidragit till att minska skillnaden i inkomst i vissa länder, där de 40% med minst lön har fått det bättre. Skatter och tullkostnader för mindre utvecklade länder när det gäller handel har gått ner sedan 2000.

12 Hållbara städer och samhällen
Mål 11 handlar om att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. 54% av världens befolkning (ca 4 miljarder) bodde i städer år 2015. Andel människor som bor i slumområden har minskat med 20% sedan år 2000, men allt fler människor flyttar till slummen.

13 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 handlar om att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Fotavtrycket för konsumtion är betydligt högre i rikare länder, främst delar av Asien, Europa och USA. Fotavtrycket för produktion är betydligt högre i utvecklingsländer, som delar av Asien och norra delarna av Afrika.

14 Bekämpa klimatförändringarna
Mål 13 handlar om att vidta åtgärder för att bekämpa klimatförändringar. 2016 hade vi värmerekord, och planeten var 1.1 grad varmare än innan den industriella revolutionen. Extrema naturfenomen har blivit allt vanligare. Samtidigt höjs vattennivån och 2015 upplevde vi den starkaste El Ninon på decennier.

15 Hav och marina resurser
Mål 14 handlar om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt. Hav täcker nästan tre fjärdedelar av jorden och många är beroende av haven för arbete och mat. Överfiske hotar ungefär en tredjedel av världens fiskelager. Den förhöjda koldioxidnivån påverkar haven och dess ekosystem. Korallreven kan vara utdöda till 2050.

16 Ekosystem och biologisk mångfald
Mål 15 handlar om att skydda och främja ett hållbart nyttjande av ekosystem och skogar, samt hejda förlusten av biologisk mångfald och markförstöring. Hälsosamma ekosystem bidrar till ren luft, vatten och mat. Tjuvjakt hotar många utrotningshotade arter. Ca 7000 arter är drabbade av illegal jakt i ca 120 länder.

17 Fredliga och inkluderande samhällen
Mål 16 handlar om att främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgång till rättvisa för alla och bygga upp effektiva och inkluderande institutioner. Våldsamma konflikter har ökat de senaste åren, vilket oftast drabbar civila. Största flyktingströmmen sedan andra världskriget. En tredjedel av världens fångar sitter fängslade utan att ha fått en dom.

18 Genomförande och global partnerskap
Mål 17 handlar om att stärka genomförandet och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling. Ett starkt partnerskap är viktigt för att vi ska kunna uppnå de globala målen. Biståndet från OECD-DAC nådde 142,6 miljarder US dollar 2016. Tyskland, Danmark, Luxemburg, Sverige, Storbritannien och Norge ger bistånd över 0,7% av sitt BNI. Men, bistånd till de fattigaste länderna har minskat de senaste åren samtidigt som bistånd för att ta emot flyktingar i hemlandet ökade. Totalt gick ungefär 15,4 miljarder US dollar till flyktingmottagande i givarländerna år 2015. DAC håller på att se över reglerna för hur biståndet kan användas, för att säkerställa att bistånd inte ska kunna avräknas på detta vis.


Ladda ner ppt "De globala målen för hållbar utveckling"

Liknande presentationer


Google-annonser