Masktraditioner. Fundera på… När kan man bära en mask? Varför bär man en mask? Vad har masker för betydelser i olika kulturer?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
RENÄSSANSEN.
Advertisements

Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får.
Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”
Antiken - Grekland Antiken börjar 800 f. Kr och slutar med Romarrikets fall 500 e. Kr. Men vi börjar med Grekland…
Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder.
Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker o kulturer
Antiken (Grekland) Ca 800 f.kr.-ca 300 f.kr..
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
BLOMMENSBERGSSKOLAN 6-9-skola Kulturprofil Temainriktat arbetssätt
Exempel på likheter mellan de indoeuropeiska språken
MÄRKLIGT ! Här är en liten matematisk övning som helt säkert kommer
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Begrepp och terminologi
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Om Medeltiden Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från ungefär 500-talet till 1500-talet.
Revolution Vad är en revolution?.
Antikens Grekland Frågan lyder: Vad vet du om Antikens Grekland?
Blodbad och Gustav Vasa blir kung
Det Antika Grekland.
LITTERATURORIENTERING GREKISKA TEATERN
MÄRKLIGT ! Här är en liten matematisk övning som helt säkert kommer
De fyra elementen.
Etik och moral.
Renässansen ca Renässansen kännetecknas av ett nyväckt intresse för Antiken och dess kultur. Själva ordet betyder återfödelse. Medeltidens tung.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Antiken (Grekland) Ca 800 f.kr.-ca 300 f.kr..
Semantik Vaghet: Många ord eller begrepp har oklara gränsdragningar.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Homeros Sägs ha skrivit eposen Iliaden och Odysséen
Mattias ”Stafen” Englin 2014
”Västerlandets vagga”
Helen Ekelöf Kartan visar vägen till arkivets skattgömma.
Sort, art, stilart, område, fack o.s.v.
AFRIKANSKA MASKER De afrikanska maskeraderna brukar runt om i världen ses som något av det mest typiska i afrikansk kultur.
Den japanska traditionella religionen.
Vi samtalsgooglar: Imperialism
STJÄRNBILDER AV: Minna.
ANTIKEN NÄR? Ca 800 f.kr- 500 e.kr VAD? Gamla Grekland och Romarrikets historia VARFÖR? Demokrati Vetenskap Filosofi Teater Litteratur Byggnadskonst.
Kulturen och politiken. Ett omstörtande sekel Den västerländska kulturen har genomgått de mest djupgående förändringarna under 1900-talet Det går en gräns.
Frihets- och folkrörelser under efterkrigstiden
Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI
Vår syn på Universum Universum kan inte vara oändligt stort & oändligt gammalt! - Då skulle det inte vara mörkt på natten….
Cecilia Jonsson Smedshagsskolan
Så bygger du ett argumenterande tal
Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.
Historik- Skriften.
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
RETORIK KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK. REDAN DE GAMLA GREKERNA... Konsten att tala till publik utvecklades redan under antiken, ca 400 f.Kr. Den grekiska.
DRAMATIK Begrepp och terminologi. En av de tre klassiska genrerna EPIK LYRIK DRAMATIK NOVELL ROMAN EPISK DIKT DIKTER SKÅDESPEL.
Laokoon-gruppen DEN GREKISKA KONSTEN. Litteratur Mytologin förenade alla greker Det mest kända eposet: – Iliaden och Odysséen De mytiska gudarna påminner.
Vem tror du att du är? (Fritt efter introduktionen på Sveriges släktforskarförbunds hemsida) Värmlands Släktforskarförening Okt. 2015/AJ 1.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att läsa och förstå.
Renässansen ca Renässans=pånyttfödelse Den grekiska antiken återkommer Startade på 1300-talet i Italien 200 år senare i Norden.
Sveriges språkhistoria
De fyra elementen.
”Alla vägar bär till Rom” ”Rom byggdes inte på en dag”
Hur levde man under medeltiden
Dikt och poesi.
Tankar om konsten och skönhetens väsen
Carl Von Linné.
Tillvalskurser i musik
Begrepp och terminologi
Filmtajm!.
Persiska imperiet 700 f.Kr.
GREENSCREEN BY DO INK.
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Frihetstiden
Vårt viktiga vatten förr och nu…
Sankey diagram: Sweden´s energy system 2014
Presentationens avskrift:

Masktraditioner

Fundera på… När kan man bära en mask? Varför bär man en mask? Vad har masker för betydelser i olika kulturer?

Historik Användningen av mask är lika gammal som mänskligheten själv. I den tidiga religionen använde sig shamaner av mask. Masken döljer ansiktet. Man kan också gömma sig bakom den och bli anonym. På så sätt vågar bäraren spela ut hela registret av känslor och bli fräckare, och våga mer. Därför har masken blivit ett populärt attribut på fester och maskerader och i synnerhet på karnevaler.

Mer historik Smink och mask har mänskor använt sedan antiken för att uppnå skönhet, men även för att karaktären skall synas till den sista raden. Det var praktiskt att använda mask eftersom alla pjäser bestod av tre skådespelare och en kör. Går man ännu längre tillbaka hittar man den klassiska grekiska teaterns rötter i Asien där man fortfarande flitigt använder mask då man uppträder. Tänk på kinesisk opera, japansk No-teater eller danser på Bali.

Mer historik Under 1600 och 1700-talen var det i Venedig vanligt att bära mask både till vardag och fest. Venedig var en liten men blomstrande hamnstad med flitig handel och politiska intriger. Då hemliga affärsbrev, politiska brev eller kärleksbrev skulle föras var det praktiskt att bäraren maskerade sig till oigenkännelighet från topp till tå. I slutet på 1700-talet och i början på 1800-talet förbjöds användningen av mask. Det ansågs för politiskt farligt och en reaktion mot borgarnas krav på nya rättigheter. Kungen Gustav den III mördades t.ex. på en maskeradbal på den opera som han själv hade grundat.

Afrika