Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

AFRIKANSKA MASKER De afrikanska maskeraderna brukar runt om i världen ses som något av det mest typiska i afrikansk kultur.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "AFRIKANSKA MASKER De afrikanska maskeraderna brukar runt om i världen ses som något av det mest typiska i afrikansk kultur."— Presentationens avskrift:

1

2 AFRIKANSKA MASKER

3 De afrikanska maskeraderna brukar runt om i världen ses som något av det mest typiska i afrikansk kultur.

4 Maskeraderna sker i flera delar av Afrika, dock inte över hela kontinenten.

5 MASKERADERNAS SYFTE Ceremonierna hålls i syfte att… underhålla att hantera döden att hela sjuka för unga som träder in i vuxendom politiska syften i sociala syften, etc.

6 MASKERADERNAS INNEHÅLL Maskeraderna utgörs av flera olika element… dans musik dräkter masker tal

7 GELEDE Nigeria Geledemaskeraden hålls en gång om året mellan mars och maj då en ny jordbruksperiod äger rum. Maskeraden hålls för att hylla kvinnan och hennes makt.

8 GELEDE Nigeria Maskerna förekommer oftast i par. En typisk mask föreställer ett kvinnoansikte omringat av olika motiv. Motiven runt om ansiktet har alltid en viss symbolik. Maskeraderna ska både underhålla och ta upp olika bekymmer i samhället.

9 GELEDE Nigeria Ormen – Sägs symbolisera kvinnans tålamod och lugn. Bananplantan – Kan symbolisera flera saker. Rikedom och fruktbarhet. Långt liv. Hederliga och ansvarsfulla barn. Fågeln – Sägs symbolisera den farliga, nattliga makten hos kvinnan. Häxkraft.

10 BEDU Elfenbenskusten Maskerna används i danser för att främja fruktsamheten. De sägs ha makten att fördriva onda makter. Bedumaskerna tros också gynna välmåendet hos individer och hos byar. Bedumaskeraden äger rum en gång om året i samband med nyår.

11 BEDU Elfenbenskusten Kvinnlig – Den vänstra masken är den kvinnliga varianten vilket man kan se på den runda formen upptill. Manlig – Den manliga varianten till höger har istället horn. Bedumaskerna förekommer alltid i par. I paret förekommer en kvinnlig och en manlig variant.

12 BEDU Elfenbenskusten Masken avbildar det vilda djuret ”Bedu” som lever i vildmarken. Skulpterandet av masken görs av männen och sägs symbolisera tämjandet av ”Bedu”. Målandet utförs av kvinnorna och sägs ge ”Bedu” makt och pondus.

13 BEDU Elfenbenskusten Gemensamma drag Nedre delen av masken utgörs av en vagt triangulär form vilket ska likna formen av huvudet på ett djur (Bedu). Mitt i denna triangel förekommer vanligtvis ett runt människohuvud. Maskerna färgläggs normalt i rött, svart och vitt och måleriet utgörs av geometriska figurer såsom trianglar, fyrkanter och cirklar.

14 SONGYE (KIFWEBE), D. R. Kongo Songyemaskerna används bland annat… … i ceremonier då unga män ska träda in i vuxenlivet. … för att införa en ny eller hedra en avliden hövding. … vid ceremonier som ska upprätthålla social harmoni.

15 SONGYE (KIFWEBE), D. R. Kongo Den kvinnliga varianten ska utstråla skönhet, lugn och inre harmoni och används för fysiskt välmående och fruktbarhet. Den manliga varianten förknippas med magi, svartkonst och förtrollningar och ska utstråla en slags aggressivitet. Maskerna finns i både kvinnliga och manliga varianter.

16 SONGYE (KIFWEBE), D. R. Kongo Kvinnlig – Är vanligtvis vitmålad med svart näsa, svarta ögon och med en svart lodrät linje över pannan. Munnen är rödmålad. Den kvinnliga masken saknar den kam som den manliga masken har. Manlig – Är rödmålad i botten med svarta och vita detaljer. Den manliga varianten har en kam som går från näsan och fortsätter bakåt till maskens slut bak på huvudet.

17 SONGYE (KIFWEBE), D. R. Kongo Rött – sägs vara förknippat med blod och vitalitet. Svart – sägs vara en hemlighetsfull färg som symboliserar magi och svartkonst.

18


Ladda ner ppt "AFRIKANSKA MASKER De afrikanska maskeraderna brukar runt om i världen ses som något av det mest typiska i afrikansk kultur."

Liknande presentationer


Google-annonser