Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En blå bok Gunnel Arvidsson

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En blå bok Gunnel Arvidsson"— Presentationens avskrift:

1 En blå bok Gunnel Arvidsson

2 Gunnel Arvidsson En blå bok en diktsamling med bilder © Gunnel Arvidsson ISBN Utgiven i samarbete med Sensus studieförbund Stockholm-Gotland 2003

3 Vinternatt

4 Berättelse om stjärnan
’Av stjärna är du kommen. Till stjärna skall du åter bliva.’ Natt är över jorden. En sol har nått sitt slut. Allt som varit och allt som blivit kvar går under för att kastas ut i det eviga alltet. En stjärna faller förbrinner, slocknar faller sönder. Så småningom föds tid och rum på nytt. Stoft vid stoft laddar omigen en stjärna. Så blir av allt som varit liv på nytt. En människa. Ett grand.

5 Embryo

6 Oxen och ormen

7 Själ

8 Getabocken

9 Hjortryttaren

10 Du var så varm i min kupade hand, så skön att se
Fågelbo Min hjässa blev en krona, ett näste för en fågels bo. Jag fick i min hand en liten vit fågel. Du var så varm i min kupade hand, så skön att se med glänsande fjäderdräkt. Din vita skrud bröts i färg av blått och rött och guld. Jag höll dig i min hand. Jag såg dig och var lycklig. Du var sanning. Jag räddes, och fågelns bo föll ur trädet ned. Min lilla vita fågel flög. Du lämnade min öppna hand. Vart for du lilla fågel? Vart tog du vägen nu? Jag vet inte var. Jag är ledsen. Jag är ensam kvar.

11 Över hennes panna rinner månens strålar
Jungfru Över hennes panna rinner månens strålar tvinnade av hår och silverfärg, fågelband. Lyckans hjul håller hon i sin vänstra hand, tryckt i brunt på en vit tygkasse. Den högra handen bär en resväska, en rosa, av tyg, med två små figurer på. En gul nallebjörn för hon med sig på ryggen som en bärpåse i gul och svart decimeterbred rand. Hon hade grå strumpor en ljus tunn rak kjol vit jumper, en röd öppen tröja något lila till och en svart jacka med huvan uppfälld över huvudet. Blek som en död var hon. Jag såg henne på perrongen. Hon väntade ett tåg.

12 Ingénue

13 Lammet

14 Prinsen

15 Där är bara den unga stammen, vit med gråbruna fläckar.
Passage En blå man bär i sina armar en ung björk. Där är bara den unga stammen, vit med gråbruna fläckar. Den blå mannen ska plantera om den unga björken på en annan ort, med ny näring och plats att andas. Den unga björken han bär i sina armar är sovande. med den tunna lätta stammen ska vakna från ett nytt fäste och växa.

16 Höstmåne

17 gulblank rännas stilla flöde. Månen lyser öde hav
Minne Fågels öga följer gulblank rännas stilla flöde. Månen lyser öde hav och spår av svunnen resa.

18 Mun

19 En kamrat till mig blev mördad. Några bröt sig in i mitt hem.
Bekännelse En kamrat till mig blev mördad. Några bröt sig in i mitt hem. Jag blev rånad och misshandlad. Sedan har jag inte vågat gå ut. Jag har suttit i fängelse Jag har gjort onda handlingar, men aldrig gjort våld mot någon annan människa. Jag har handlat illa mot mig själv. Jag har blivit utnyttjad. Min mor blev misshandlad. Jag blev misshandlad. Många gånger har jag tänkt på att flytta till ett annat land. Jag var länge beväpnad för att skydda mig. Jag bär inte vapen nu. Jag förstår inte varför jag lever.

20 Landskap

21 Boken öppnas

22 Jag vill gå in under porten som för mig till platsen där Allt är
Förlåt Jag vill gå in under porten som för mig till platsen där Allt är Jag vill föra undan förhänget och stiga ut på platsen Mitt i Jag vill öppna dörren till den plats där varken är kvinna eller man varken jude eller grek Där Allt är är jag som lever all tid

23 Ängel

24 Gran

25 Sov, Maria, din jungfrusömn
Din tjänst är över

26 En blå blomma

27 Gunnel Arvidsson Dikter Rent hjärta 1993 Det omvända trädet 2001 ISBN


Ladda ner ppt "En blå bok Gunnel Arvidsson"

Liknande presentationer


Google-annonser