Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

GREENSCREEN BY DO INK.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "GREENSCREEN BY DO INK."— Presentationens avskrift:

1 GREENSCREEN BY DO INK

2 Vad är en Greenscreen? Greenscreen är en filmteknik som går ut på att man filmar två klipp, varav ett filmas framför en grön skärm (därav namnet) och sedan klipps det gröna bort och ersätts med det andra filmklippet. Väldigt vanligt i den digitala världen, exempelvis vid specialeffekter inom film och väderkartor på TV. Greenscreen kräver mindre ljus än Bluescreen och används därför mest flitigt.

3 Varför ska man använda det i skolan?
Kreativa digitala verktyg är ofta motivationshöjande och när eleverna tycker att det är roligt lägger de gärna ner lite mer tid på att det ska bli bra och då sker ett ökat lärande. Klokt utvecklade it-verktyg kan både förstärka motivationen hos eleverna men också stimulera lärandet och förståelsen. Undervisningen blir mer på riktigt om man får filma sig själv eller gruppen och det blir något helt annat att få höra sin röst och se sitt kroppsspråk än att läsa gruppens dialog. Överraskande möjligheter, här kan kreativitet och nyfikenhet få frodas. Varför inte stå framför London Eye när du berättar om det, skapa nyhetsprogram, referera en fotbollsmatch, spela upp scener som om du befinner dig i ett annat land eller kanske på en annan planet. Användningsområdet är otroligt stort.

4 GREENSCREEN BY DO INK Fördelar: Enkel och pedagogisk. Nackdel: Kostar 30:- att ladda ner.

5 HUR MAN KOMBINERAR, TRIMMAR, OCH SPARAR BILDER TILL KAMERARULLEN: Börja nedifrån när du lägger till bilder/video. Den bild/video som skall vara i bakgrunden är den du lägger till först. Genom att ”ta tag” i filmklippet och dra fram och tillbaka kan du själv välja vart i klippet du vill starta filmen. Om något filmklipp är längre än det andra, ”ta tag” i slutet av det längsta klippet och dra det till där det andra filmklippet slutar slutar. När du är klar trycker du på: SAVE. Det kan ta en liten stund innan filmen är klar att exporteras till kamerarullen.

6 HUR MAN ANVÄNDER ALLA TRE LAGER: Börja med att lägga till bakgrunden längst ner på tidslinjen. I mitten av tidslinjen lägger du in en bild som skall hamna framför bakgrunden. Med hjälp av tummen och pekfingret kan du förstora/förminska bilden. I den övre tidslinjen placerar du green screen videon/fotot. Du kan använda tummen och pekfingret för att förstora/förminska bilden även här. Glöm inte att ”ta tag” i de olika tidslinjerna och korrigera längden så att de stämmer överens!

7 HUR MAN ÄNDRAR POSITION OCH STORLEK PÅ BILDEN:
Börja med att lägga in en bakgrund längst ner på tidslinjen. Genom att använda tummen och pekfingret kan du välja hur mycket eller hur lite av bakgrunden du vill ska synas. Lägg in bilden du tagit med green screen på tidslinjen i mitten. Använd pekfingret och tummen för att ändra till önskad storlek. Genom att hålla fingret på bilden kan du flytta runt den till önskad position på bakgrunden. Med hjälp av fingrarna kan du även rotera din bild!

8 HUR MAN KLIPPER BORT KANTER RUNT EN GREENSCREEN VIDEO/BILD:
Ibland blir inte proportionerna rätt, och din green screen är mindre än bakgrunden. Testa då att först lägga in en bakgrund i den nedersta tidslinjen. Därefter placerar du din green screen bild/video där proportionerna behöver redigeras. Ändra först storleken på bilden och dra den sedan till önskad position på bakgrunden. Gå till ”crop-verktyget”. Din bild kommer då att visas i en enskild ruta, där du kan ”klippa ut” oönskad bakgrund.

9 HUR MAN KAN ANVÄNDA MASKERINGSVERKTYGET FÖR ATT FÅ RÖRLIGA BILDER I EN DAGSTIDNING: Den här gången ska du börja med att placera din video längst ner på tidslinjen. På tidslinjen i mitten placerar du fotot av en dagstidning (eller tavla osv). Gå in på ”maskerings-verktyget” som ser ut som en mask man sätter på ansiktet. För att göra plats åt din video väljer du att använda ”trollstaven”, ”suddgummit”, eller de geometriska formerna för att klippa ut ett tomt ”fönster”. Flytta och ändra sedan storleken på din video så den passar in i det tomma ”fönstret”.

10 Er uppgift! Ni blir två grupper som ska göra varsitt reserepotage. Ni väljer själva vilken plats gruppen ska befinna sig på. Hitta en lämplig bakgrundsbild som ni utgår från när ni filmar repotaget. Exempelvis: En bild på Effieltornet. Skriv ett kort manus om bestämd plats (eventuellt improvisera), välj också vilken roll ni ska ha i repotaget: skådespelare, kameraansvarig osv. Använd gärna rekvisita för att förstärka upplevelsen! Filma med kamera(video)verktyget i Ipaden. Redigera bakgrund och film i Greenscreen by do ink! LYCKA TILL!


Ladda ner ppt "GREENSCREEN BY DO INK."

Liknande presentationer


Google-annonser