Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Persiska imperiet 700 f.Kr.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Persiska imperiet 700 f.Kr."— Presentationens avskrift:

1 Persiska imperiet 700 f.Kr

2 Det första imperiet Perserriket – Det första imperiet
Under antiken blev det persiska riket en världsmakt. 700- talet f.kr talet f.kr Persiska kungarna utvidgade sitt rike i nuvarande Iran.

3 Imperier och kolonier Perserna erövrade många andra folk och länder som fanns då. I ett imperium finns det många olika språk och folk. Ett imperium har ofta kolonier. Afrika blev uppdelat i kolonier till de Europeiska imperierna under 1800-talet

4 Erövringar av andra folk och områden
Den viktigaste erövringen var när den persiske kungen Kyros (som är känd som Kyros den Store) erövrade Babylonien, år 540 f.kr. Karta över Babylonien Kung Kyros den Store, 540 f.Kr Kungarnas kung!

5 Område och religion Persernas imperium/rike var stort och var från Afghanistan och Indien i öster, till västra Egypten i väster. De hade en religion som hette zoroastrism – som är en av de äldsta monoteistiska (endast en gud) religionerna.

6 Religion och kulturfrihet, nästan i alla fall!
Det som var speciellt med deras imperium var att Kyros respekterade (mer eller mindre i alla fall) de religioner, styren och kulturer som fanns på de platser de erövrade. Ingen behövde ändra/byta religion (religionsfrihet) eller ändra sina kläder eller sitt språk. Många av dagens religioner fanns inte dock inte då.

7 Slaveriet avskaffades
Man avskaffade även slaveriet. Tyvärr kom slaveriet tillbaka flera gånger under historiens gång och finns ännu idag. Den vanligaste formen av slaveri idag är sexslaveri.

8 Kyros cylinder Världens första dokument om mänskliga rättigheter. Den är gjord i bränd lera med kilskrift. Språket är Akkadiska. Delar av texten finns ingraverad över ingången till FN- högkvarteret i New York. Kyros cylinder finns i London, på British Museum.

9 Spridningen av mänskliga rättigheter
Kyros förklarade att alla människor hade rätt att välja sin egen religion. Han sa att alla raser var jämlika. Hans idéer och sätt att se på människan spred sig till bland annat Grekland. Där skapades världens första demokrati.


Ladda ner ppt "Persiska imperiet 700 f.Kr."

Liknande presentationer


Google-annonser