”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Strokerehabilitering Håkan Carlsson Leg. Sjukgymnast VO Neurologi och rehabiliteringsmedicin.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Kontaktsjuksköterskans uppdrag och ansvar Klara Karlsson & Jennie Jackson Samordnande kontaktsjuksköterskor Hematologiska processen.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Miljonprogram 2.0 med tillgängliga bostäder? Professor, leg. arbetsterapeut Susanne Iwarsson.
Aktivt medborgarskap: lärdomar från ett europeiskt forskningsprojekt baserad på konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Marie.
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Funktionshinder och rehabilitering Föreläsning 2 februari 2011 Jörgen Lundälv.
… går det att komma in i cafét med rullstol eller barnvagn? … finns det mat för den som inte kan, får eller vill äta allt? … finns det handikapptoalett.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
Betydelsen av hälsofrämjande perspektiv och strategisk planering i vård och omsorg Magnus Zingmark FoU ansvarig aktivt och hälsosamt åldrande Östersunds.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Funktionstillstånd Funktionshinder Aktivitetsnedsättning.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Kulturvetenskaplig fördjupning vt mars.
Christer Borgfeldt Docent Överläkare Kvinnokliniken Lund SUS
Hållbar utveckling är ett begrepp som man ofta stöter på i media.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Mille Salomaa Lindström Läs upp alla PPT för tillgängligheten.
Analysseminarium – ÖK februari
Produktdesign 3 årig kandidatutbildning Kunna designa produkter
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Språkets makt.
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete
Vägledande principer för socialtjänsten
Centrala begrepp och perspektiv inom funktionshinderforskning, del 3
Den etiska plattformen: besvarade och obesvarade frågor
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet
Rättigheter och skyldigheter
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
Barn och ungas delaktighet
Workshop Mänskliga rättigheter.
Insatser enligt LSS och SoL
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Barnkonventionen.
Nationell Patient Översikt
Dagrehabilitering Lasarettet i Ystad Information 2018 –
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Diagnos och delaktighet
Funktionsrätt Sörmland
Rättigheter = s. 20.
Utredning för vårdkedjan förvärvade hjärnskador
Lathund-Ladok Hantera mallar för intyg
Sammanträdesprotokoll Motala kommunala pensionärsråd
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Utveckla resonemang Höstterminen 2016.
Barnkonventionen och barnrättslagen
Vad är Funktionshinderrådet i Dalarna?
Och det där med långsiktighet
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Samordningsförbundet Väst
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
Presentationens avskrift:

”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”

… Hur vill vi definiera begreppet? Hur kan det användas? Kan det bli ett intressepolitiskt verktyg? Vilken signal ger begreppet? Kan det stärka den interna identifikationen? 2 Begreppet ”funktionsrätt”

Nuvarande formella begrepp 3 Begreppet ”funktionsrätt” Funktionsnedsättning definieras som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga hos en person. I kommentarfältet anges: ”En funktionsnedsättning uppstår till följd av en medfödd eller förvärvad skada. Sådana skador, tillstånd eller sjukdomar kan vara av bestående eller övergående natur.”

Nuvarande formella begrepp 4 Begreppet ”funktionsrätt” Funktionshinder definieras som en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. I kommentarfältet anges: ”Exempel på begränsningar är svårigheter att klara sig själv i det dagliga livet och bristande delaktighet i arbetslivet, i sociala relationer, i fritids- och kulturaktiviteter, i utbildning och i demokratiska processer. Det handlar framförallt om bristande tillgänglighet i omgivningen”.

Begreppsutveckling 5 Begreppet ”funktionsrätt” Vanför Invalid (= utan värde) Handikappad WHO 1981 Miljörelaterat begrepp Funktionshinder Funktionshindrad Funktionsnedsättning Funktionsnedsatta Personer med funktionsnedsättning Funktionsvariationer Funkis

Tänk om.. 6 Begreppet ”funktionsrätt” Funktionsrätt definieras som rätten för en person med funktionsnedsättning till full delaktighet I kommentarfältet kan anges: Varje människas rätt att vara full delaktig på lika villkor som andra i samhällslivets alla delar grundar sig på mänskliga rättigheter. Det handlar om principen om universell utformning, att samhällsutformningen ska inkludera alla människor.

Tänk om.. 7 Begreppet ”funktionsrätt” Funktionsnedsättning beskriver den individuella egenskapen Funktionshinder beskriver de hinder som uppstår i miljön och Funktionsrätt beskriver rätten till full delaktighet utifrån mänskliga rättigheter

I praktiken… 8 Begreppet ”funktionsrätt” ”Jag har en hjärnskada som gör det svårt att förstå information. (funktionsnedsättning) Den här webbsidan är inte utformad efter mina behov. (funktionshinder) Jag har samma rätt som alla andra att förstå informationen, det är min funktionsrätt!” ”Mitt barn har koncentrationssvårigheter. Skolan är inte utformad så att han kan ta del av undervisningen. Han har rätt till en fungerande skolgång som andra barn, det är hans funktionsrätt!” ”Vi har en kronisk sjukdom som ger oss vissa funktionsnedsättningar. Sjukvården är inte utformad efter våra behov. (funktionshinder) Vi har rätt till en fungerande vård på lika villkor, det är vår funktionsrätt!”

Begreppsutveckling 9 Begreppet ”funktionsrätt” Individrelaterat: Handikappad WHO 1981 Miljörelaterat begrepp Miljörelaterat: Funktionsnedsättning / Funktionshinder Rättighetsrelaterat (Mänskliga rättigheter): ”Funktionsrätt” 2009 CRPD ratificeras i Sverige Hinder Tillgänglighet Stigma Rättigheter Empowerment

10 Begreppet ”funktionsrätt” Möjliga vinster Förstärka ”Empowerment” Omsätta MR till praktik Tydligare gemensam avsändare Gemensamt tolkningsföreträde Gemensam identitet? Starkare gemensam värdegrund = Starkare politisk aktör

Rörelse nedsättning Neuropsykiatrisk funktions- nedsättning Syn- hörsel nedsättning ”Medicinsk” funktions- nedsättning Breddad grupp Kognitiv funktions- nedsättning Psykisk funktions- nedsättning

Tänk om… 12 Begreppet ”funktionsrätt” Funktionsrätt definieras som rätten för en person med funktionsnedsättning till full delaktighet I kommentarfältet kan anges: Varje människas rätt att vara full delaktig på lika villkor som andra i samhällslivets alla delar grundar sig på mänskliga rättigheter. Det handlar om principen om universell utformning, att samhällsutformningen ska inkludera alla människor.

Sammanfattning Vad kan ett nytt begrepp ha för intressepolitisk betydelse? Hur kan begreppet användas? Kan vi lyckas etablera ett nytt begrepp i svenska språket? Vad finns det för interna utmaningar? Vad kan det ge för vinster? 13 Begreppet ”funktionsrätt”