Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete"— Presentationens avskrift:

1 Föreställningar om normalitet, kritiskt tänkande och kritiskt handlande
Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete Föreläsning och seminarium 1, SW2239 Socialt arbete och funktionshinder. 8 september 2017

2

3 Normalitet Ett mångfacetterat begrepp Normalitet och avvikande
Normalisering: rätten att kunna leva sitt liv som andra. Uppnått när levnadsvillkoren är uppnådda för personer med funktionsnedsättningar så att de har samma nivå som andra; likvärdiga levnadsvillkor.

4 Levnadsnivåundersökningar:
Arbete och utbildning Transport och förflyttning Trygghet och säkerhet Boendeförhållanden

5 Viktiga och centrala begreppsbildningar
Normalitet Avvikelse Diagnoser Tillgänglighet Delaktighet Användbarhet Universal design Inkludering Exkludering

6 Normalitet och marginalisering
Betydelsen av delaktighet, tillgänglighet och användbarhet i samhället.

7 Kritiskt tänkande Kritiska perspektivet: att hylla olikheterna, mångfaldens betydelse, kritisk till normalitetstanken vilket utpekar utsatta grupper i samhället. Mäta och sortera människor = ger upphov till nya avvikelser, marginalisering av avvikande i samhället Disability studies: utgår från det kritiska perspektivet Det kritiska tänkandet/perspektivet säger oss att funktionsnedsättning inte är problemet utan att det är den förtryckande miljön i samhället som ökar hindren. Marginaliserade grupper i samhället konfronteras med strukturella hinder.

8 Kritiskt tänkande ”Ett kritiskt tänkande kan innefatta en diskussion om att problematisering av de ibland använda ”etiketterna” för vissa funktionshindrade kvinnor och män, som ”stökiga” eller ”utagerande”. En sådan diskussion kan medföra att det som endast tolkas som oacceptabelt beteende som bör åtgärdas också kan förstås som ett uttryck för motmakt dvs som en protest mot en underordnad social position” (s. 12, Barron Maktmedveten omsorg och socialt arbete i Gunnarsson, E, Szebehely, Genus i omsorgens vardag).

9 Kritiskt handlande ”Ett exempel på ett sådant handlande är att göra en anmälan till relevant myndighet då osäkerhet råder om kollegors eller chefers behandling av funktionshindrade människor är i enlighet med gällande lagar”. (s. 12, Barron Maktmedveten omsorg och socialt arbete i Gunnarsson, E, Szebehely, Genus i omsorgens vardag).

10 Diskussionsfrågor: Vilka föreställningar om normalitet finns och vilken betydelse tror du att dessa har för identitetsskapandet? Vilken inverkan och betydelse har kategoriseringar inom funktionshinderområdet för den enskilde? Diskutera om egna och andras erfarenheter av kritiskt handlande i socialt arbete/omsorg? Exemplifiera gärna!


Ladda ner ppt "Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete"

Liknande presentationer


Google-annonser