Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Advertisements

Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Översyn av de Nationella Kvalitetsregistrens fortsatta utveckling SIR 10-årsjubileum 27 maj.
Socialdepartementet PRIO •Långsiktighet •Gemensamt ansvartagande •Ordinarie strukturer.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Risk- och sårbarhetsanalyser Handlingsprogram
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Att få rätt saker att hända
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Välkomna till en dag om eArkiv
”Vägen mot e-samhället”
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Behovet av nationell satsning på IT-stöd Barns behov i centrum (BBIC)
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Effektivisera havs- och vattenförvaltningen!. Rent vatten – tyvärr ingen självklarhet övergödning och kemikalier konsumtion och handel med varor klimatförändringar.
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
VÄLKOMNA! LUNCHMINGEL. Program Lunchmingel Hälsans nya verktyg i höst Maria Gill, Myndigheten för delaktighet Lunchmingel avslutas.
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Rickard Broddvall, eHälsomyndigheten Tove Gemzell, Inspektionen för vård och omsorg Verksamhets- och utförardomän – ett samordningsarbete.
Genomförda och pågående aktiviteter Regional och delregional utveckling av eSamhället i Västra Götaland.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Stöd till framtidens informationsmiljö Sara Meunier, Chefsarkitekt, Inera Fredrik Frimodig, CIO, eHälsomyndigheten Fredrik Frimodig, eHälsomyndigheten5.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Analysseminarium – ÖK maj
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Digital plattform Delaktig kommunikation
Uppdrag E-hälsa och digitalisering
Miljömålsrådet och länsstyrelserna
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Framtidens elevhälsa Stockholm september
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Material för socialtjänsten
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Kommunalt finansierad hälso- och sjukvård och närliggande omsorg
Nationellt kliniskt kunskapsstöd som en del i ny nationell samverkan
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap

Bakgrund SOU 2012:33 ”Gör det enklare!” Syftet var att minska dubbelarbete och effektivisera statens resurser Utredningen föreslog en ny myndighetsstruktur som bygger på fyra huvuduppgifter Gör det enklare! SOU 2012:33

Förslagen i SOU 1.En kunskapsmyndighet som har samlat ansvar för alla typer av kunskapsstöd till vården och omsorgen. 2.En inspektionsmyndighet som har samlat ansvar för tillstånd, legitimationer, godkännanden och tillsyn. 3.En myndighet som tillsammans med övriga aktörer förvaltar och utvecklar sektorns IT- och kommunikationslösningar. 4.En myndighet som följer den övergripande utvecklingen av hälsa, funktionshinderfrågor, vård och omsorg - och därigenom stärker statens förutsättningar för strategisk styrning.

Vad har hänt sedan dess?

Stärkt samordning Den statliga styrningen med kunskap skulle stärkas Regeringen beslutar om en förordning Rådet för statlig styrning med kunskap Huvudmannagrupp

En ny förordning (2015:155) med krav på den statliga styrningen med kunskap På vård- och omsorgs- området ska myndigheternas styrning med kunskap vara samordnad, behovs- anpassad och effektiv – till stöd för huvudmän och profession För att bidra till det ska nio myndigheter samverka i Rådet för styrning med kunskap

I rådet ingår 9 myndigheter

Rådet ska driva på utvecklingen för att möta förordningens krav Den statliga kunskapsstyrningen* ska vara effektiv och samordnad behovsanpassad till profession och huvudmän beakta vård- och omsorgstagare behov Rådet har ingen beslutanderätt och inget operativt ansvar. *föreskrifter och olika former av kunskapsstöd

Rådet ska beakta huvudmännens behov En huvudmannagrupp har bildats med 10 före- trädare för kommuner och 6 företrädare för landsting Huvudmannagruppen informerar rådet om områden där det finns behov av statlig kunskapsstyrning samt hur den bör utformas och kommuniceras

Nuläget Rådet har antagit en gemensam avsiktsförklaring Myndigheterna har inlett ett initialt samarbete på följande områden: Samordnade dokumentationskrav Psykisk ohälsa hos äldre E-hälsa Kartläggning av olika kunskapsunderlag

Samarbete inom e-hälsoområdet Rådet bör initiera ett samarbete mellan medlemmarna när det gäller att identifiera områden där användningen av e- hälsa skulle effektivisera och underlätta statens kunskapsstyrning Alla nio myndigheter ingår i arbetsgruppen för e-hälsa och arbetet leds av eHälsomyndigheten e-hälsa handlar om att använda digitala verktyg för att bättre kunna utbyta information.

Områden som arbetsgruppen för e-hälsa har identifierat Hur kan myndigheterna gemensamt minska dubbelarbete? Effektivisera insamling och återföring av data från och till huvudmännen Hur kan kunskap digitaliseras och tillgängliggöras? Framtida utveckling av Kunskapsguiden Vara involverade i det kommande arbetet relaterat till Regeringens vision för e-hälsa

13 Arbetsgrupper Ansv. Myndigh. Samordnade dokumentationskrav. Arbetet har mynnat ut i checklista som alla 9 myndigheter har anslutit sig till och ska användas vid framtagandet av kunskapsstyrande produkter. IVO Är avslutad. Psykisk ohälsa hos äldre, Socialstyrelsen leder arbetet, Rådet enades på senaste mötet bland annat om att gå vidare med en fördjupad förstudie för området välfärdsteknologi som Myndigheten för delaktighet tar huvudansvar för. SoS E-hälsa, eHälsomyndigheten leder arbetet och har identifierat myndigheters informationsinhämtning från huvudmän som i många fall görs överlappande. EHM Kartläggning av kunskapsstyrande produkter och att föreslå förbättringar.SoS Översyn av myndigheternas arbete med vetenskapliga produkter och att föreslå förbättringar.SBU Översyn av hur forskning kan initieras snabbare kring de kunskapsluckor som myndigheterna identifierar SBU Utveckling/digitalisering av Kunskapsguiden, arbetet leds av Socialstyrelsen tillsammans med de 9 kommunikationscheferna. SoS Gemensam föreskriftssamling, leds av Socialstyrelsen tillsammans med de rättschefer på myndigheter som har föreskrifter ingår. SoS Beredningsgruppen, leds av Socialstyrelsen och består av alla 9 myndigheters stabschefer (SoS) SoS

14