Grappa Destillat av pressrester från vinframställning Endast destillat gjorda i Italien av italienska råvaror Olika stilar Destilleras till max 86% Minimum 37,5 % alkohol
Destillation Ursprungligen användes enkel panna Bagnomaria – vattenbad Vapore diretto – med vattenånga Kolonndestillation
Grappatyper Två huvudtyper Grappa discontinuo – Grappa continuo HantverksgrappaIndustrigrappa Druvsortsgrappa (85% av angiven druvsort) – Gröna druvor ger mer druvsortskaraktär Ursprungsangiven grappa (100% från angivet ursprung) – Ex Grappa di Barolo, Grappa del Veneto Vingårdsgrappa (100% från angiven producent el vingård) – Ex Grappa di Ornellaia, Grappa dei Barbi Smaksatt (aromatiserad) grappa – Örter, bär, rötter, kryddor
Lagring Grappa giovane (grappa bianca) – Lagras minst 6 månader på glas eller stål Grappa affinata in legno – Lagras 6 – 12 månader på träfat Grappa invecchiata (vecchia) – Lagras minst 12 månader på träfat – Riserva eller stravecchia – 18 månader
Några välkända producenter Berta, Piemonte – Uppdragsdestillation, egna produkter t ex Grappa di Barolo, a vapore Jacopo Poli, Veneto – Specialitet lång lagring, design Nonino, Friuli – Monovitigno Marolo, Piemonte – Monovitigno, Grappa di Barolo, bagnomaria
Snarlika produkter Aquavite di Uva – Hela druvor macereras i vinsprit för att sedan destilleras – Mild aromatisk smak med mycket druvkaraktär Aquavite di Vinaccia – Destillat av pressvin och/eller pressrester Arzente (Aquavite di Vino) – Italiensk brandy
Marc Eau-de-Vie de Marc AOC – Marc de… – Alsace, Auvergne, Aquitaine (Bordeaux), Bourgogne, Bugey, Centre-Est, Champagne, Côtes du Rhône, Coteaux Languedoc, Provence, Lorraine, Savoie. Calendre-destillation – Något modifierad ”a vapore diretto” Lagring – Normalt lagring på ek – undantag Gewurztraminer – Vieux Marc – minst 3 år – Très Vieux Marc – minst 6 år Minimum 40%
Liknande sprit från andra länder Tresterbrand – Tyskland, Österrike – Ofta blå druvor som Zweigelt el St Laurent Orujo – Spanien – Många varianter, söt-torr, lagrad-olagrad, kryddad Bagaceira (Bagaço) - Portugal – do Minho (av Vinho Verde) Tsipouro – Grekland – Även Raki, Tsikoudia (Kreta)
Sprit av frukt
Råvara frukt eller bär Jäses och destilleras eller macereras i sprit Maximalt till 86 % Spriten ska bära namn av frukten Minst 100kg angiven frukt / 20 liter sprit Alcool Blanc (Eau-de-Vie de Fruits) – Frankrike Wasser, Geist, Obstler – Tyskland, Österrike, Schweiz, norra Italien Pálinka - Ungern
Destillation
Några exempel Framboise (Sauvage), Himbeergeist – hallon Myrtilles – blåbär Mûre – björnbär Fraise de Bois – smultron Prunelle Sauvage, Pacharán – slånbär Baie de Houx – järnek (dyr och sällsynt) Kirsch (-wasser) – körsbär Quetsch, Zwetschgen, Pflüliwasser, Slivovitz – blå plommon Mirabelle – gula plommon Williamsbirne, Williamine – Williamspäron Apfelwasser, Coing (kvitten) – äpplen Barack Pálinka – fatlagrat aprikosdestillat (Ungern) Vielle Prune – fatlagrat plommondestillat (Frankrike) Applejack – fatlagrat äppeldestillat (USA)
Rom
Destillat av saft eller sirap från sockerrör eller melass. Endast sockerrör får användas. Kan destilleras i kolonn eller i pot still Får destilleras till max 96 % Namnet rhum (fr), ron (sp), rum (en)
Olika stilar Brittiska västindien – Barbados, Jamaica, Trinidad – Lätt, elegant Spanska västindien – Kuba (fyllig, smakrik), Puerto Rico (lättast) Franska västindien – Martinique, Guadelope – Rhum agricole - Rhum industrielle – Fyllig, smakrik, fruktig
Rom från andra länder Österrikisk ”strårom” Cachaça Kanarieöarna Madeira Filippinerna Mauritius
Mezcal Råvara agave – liljeväxt Tequila – begränsat ursprung (fem regioner – Jalisco) – endast blå agave Tequila mixto – min 87 % agave 100 % agave – högre kvalitet
Lagring Blanco (silver) – Ingen lagring Joven Abocado (gold) – Ingen lagring, tillsatt sockerkulör Reposado – Lagring på ekfat 2 till 12 månader Anejo – 1 till 3 år på ekfat Extra anejo – Mer än 3 år på ekfat Commemorativo – Mer än 7 år på ekfat