DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rymdfysik och rymdteknik
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Tekniska System - Elvispen
Ellära.
Transienta förlopp är upp- och urladdningar
William Sandqvist Motorprincipen En strömförande ledare befinner sig i ett magnetfält B (längden l är den del av ledaren som befinner sig.
Ellära och magnetism.
Vad menas med statisk elektricitet?
10.3 Magnetism.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Elmotorer Lars Neuman LRF Konsult maj 2012 Lars Neuman maj 2012.
Elektromagnetisk induktion Generator
Kjell Prytz, Högskolan i Gävle,
Energi!.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Ellära och magnetism.
Bild: Jönköping energi och Upptech Text: Maria Sparf, Upptech
IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F2
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Energi Vad är energi?.
Induktion, del 2 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
Värme och väder del 1.
Medicinska sensorer För att mäta:
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Induktion, del 1 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
Asynkronmotorn.
Tekniska system Spisplatta.
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Elektricitet och magnetism
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
Arbete Energi Effekt.
Förtrogenhet med några mätinstrument
En maskin för att generera (göra) elektricitet genom INDUKTION
Påminnelser Öva problemlösning Förtrogenhet med laborativ verksamhet och några mätinstrument Ämneskunskap Tentaanmälan till IF1613 är obligatorisk, v.g.
Magnetiska fält och krafter
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
OPTIK Läran om ljuset.
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir.
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
Magnetism och elektricitet
Elektriska kretsars i boken Motstånd-resistans s
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Mekanik och elektronik
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som händer steg för steg.

VAD ÄR ETT MAGNETFÄLT? När el passerar genom ett metalltråd _____ __________ (syntyy) ett magnetfält runt tråden. Man kan se det om man placerar kompasser runt tråden. I vanliga fall pekar nålen norrut, men när el strömmar genom tråden uppstår ett magnetfält och kompasserna pekar då åt olika håll beroende på hur de sitter runt tråden. Tråden fungerar som en magnet och kan __________________ (vetää puoleensa) och __________________ (hylkiä) metallföremål.

1) När en elektrisk ström går genom en av slingorna _____________ (syntyy) ett magnet___________ (kenttä) runt tråden. Magnetfält påverkas av den omgivande magneten och slingan repelleras. 2) När den första slingan har rört sig en liten bit bryts den elektriska strömmen. Strömmen skickas sedan genom den andra slingan. Kraften pressar utåt vilket gör att den andra slingan snurrar.

Slingorna pressas runt när strömmen är påslagen. Mekanisk energi från rotationen omvandlas till elektris energi. Denna rörelse alstrar kraften som driver apparaten. Lentz lag: Strömmar induceras på ett sådant sätt att den motverkar sin orsak.

INDUKTIONSSPIS VIRVELSTRÖM Kastrullbottnen utsätts för ett varierande magnetfält vilket leder till virvelströmmar i kastrullbottnen På grund av resistansen i kastrullen hettas den upp och på så sätt värmer upp maten i kastrullen.

INDUKTIONSBROMS Då tågens metallhjul rör sig in och ut ur ett magnetfält induceras en spänning. Magnetfältet som uppstår i hjulet är riktat mot det yttre fältet så tåget saktar in. Det inducerade fältets styrka beroende av hjulets vinkelhastighet (kulmanopeus) – ju långsammare fart, desto svagare inbromsning.