Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat"— Presentationens avskrift:

1 ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat
1) När du __________ (sytyttää) en lampa avger den ljus med hjälp av en fantastisk, osynlig energi som kallas _____ (sähkö). Man framställer el i ett ___________ (voimalaitos). Hur kommer elen från kraftverket till lampan i ditt hus?

2 ATT FÅ DET ATT KOKA 2) Kraftverk ______________ (polttaa) _____ (hiili), ________ (öljy), ___________ (kaasu) eller _______________ (ydinpolttoaine) och kokar vatten till ____________ (höyry). Den leds genom rör och träffar ______________ (siipi, siipipyörä) i en _______________ (turbiini) som då snurrar med hög _____________ (nopeus). I ett ____________________ (vesivoimalaitos) forsar vatten från en ________ (pato) och sätter fart på skovlarna.

3 ATT SNURRA RUNT 3) I turbinen finns en turbinaxel. Turbinaxeln är ___________ (yhteydessä, kytketty) till en generator. Turbinen snurrar och ___________ (vääntää) en ____________ (kela, käämi) av koppartråd mellan polerna på en magnet. Detta är en ____________________ (generaattori).

4 ATT SKAPA EN STRÖM 4) Kraften från magneten drar elektroner genom tråden i spolen. Elektronerna ______________ (muodostaa) en elektrisk ___________ (virta). Strömmen _____________ (johdetaan) vidare genom en stor _____________ (kaapeli).

5 ATT ÖKA SPÄNNINGEN 5) Strömmen från kraftverket är för ______________ (heikko) för att kunna nå fram till ditt hus. Man måste ______________ (muuntaa) _______________ (jännite) genom att skicka strömmen genom en järnring som kallas ________________ (muuntaja).

6 SÄKERHETEN VIKTIGAST 6) Den elektriska strömmen med ____________ (korkea) spänning är ______________ (vaarallinen). Den leds i enorma ledningar som är nedgrävda i _______________ (maahan) eller uppspända mellan höga stolpar.

7 ATT OMVANDLA STRÖMMEN 7) En elektrisk ström måste ha hög spänning för att man ska kunna skicka den långa sträckor. När strömmen kommer till din stad _____________ (alentaa, s-pass) spänningen i en annan transformator. Strömmen med ___________ (matala) spänning skickas i ledningar i det lokala ___________ (sähköverkko) som för det mesta går under gatorna. Mindre elkablar går från ________________ (pääjohto) och in i alla _________________ (asunnot) industrier och kontor.

8 SÄKRINGAR 8) I ditt hem ______________ (mitata) en elmätare hur mycket el du använder. Det finns också säkringar som sitter i en ______________ (jakokeskus). Säkringar är tunna trådar som _________________ (sulaa) om den elektriska strömmen blir för _____________ (voimakas). Då kan strömmen inte komma vidare.

9 ATT SÄTTA I KONTAKTEN 9) Elen leds runt i huset i ledningar som kallas _____________ (sähköpiiri) och som ligger gömda under golven eller i väggarna. När du sätter i lampans kontakt i vägguttaget och tänder får du el meddetsamma!


Ladda ner ppt "ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat"

Liknande presentationer


Google-annonser