Sähköstatiikka = Elektrostatik Vokabulär Selvitä ja taivuta sanat ja käsitteet ruotsiksi atomi elektroni protoni neutroni ydin energia sähkö säteily radioaktiivisuus.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomen Vad finns inuti en atom? En liten atomkärna som består
Advertisements

KEMISK BINDNING Krafter som håller samman materia.
Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Vad menas med statisk elektricitet?
Fysik.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Kjell Prytz, Högskolan i Gävle,
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
De fyra krafterna!! och standardmodellen
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Svar på arbetsuppgifter
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
FÄLTLINJER RUNT JORDEN På samma sätt finns fält kring laddningar. + + För att få reda på hur fältetlinjerna ska ritas så tittar.
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Klubbteknik ATT NÅ UT LÅNGT och KÄNNA pucken är hemligheten till en bra klubbteknik. Effektiva finter får du genom att du lyckas hittar ytor genom klara.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir.
Har du med dig bok, penna och block. Sätt dig ned. Fundera på hur en vattenmolekyl ser ut under tystnad. 1.Upprop 2.Varför vatten? 3.Vattenmolekylen 4.pH.
Elektricitet Ordet elektricitet härstammar från grekiska ordet elektron som betyder bärnsten. När man gnider bärnsten så kan den dra(attrahera) till sig.
Magnetism. Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol.
Välkommen till ESD utbildning Syfte med utbildningen Genom kunskap öka medvetenheten om ESD och därmed minska riskerna i verksamheten.
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Att dras in mot föremålets mitt
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Väder.
Varför läser ni religionskunskap?
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Mekanik och elektronik
Mekanik del 2.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Magnetism.
De fyra elementen.
Vad är det som ska hända? Kärnan!
ATOMEN Atomen är odelbar!
Värme flödar alltid från det varmare till det kallare.
Att rita tvåpunktsperspektiv
Kraft, rörelse och arbete
Tiden på jorden Ur Koll på No.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Elektricitet ELEKTRICITET.
Elektricitet ELEKTRICITET.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Bild – VT 2018 Klass 3B Björktjära Skola
Ellära och magnetism.
Magnetism Återigen elektronerna som har huvudrollen.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Berätta vilka vi är, varifrån vi kommer och varför
En kort introduktion till Centralperspektivet
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
2. genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

Sähköstatiikka = Elektrostatik Vokabulär Selvitä ja taivuta sanat ja käsitteet ruotsiksi atomi elektroni protoni neutroni ydin energia sähkö säteily radioaktiivisuus magneetti magnetismi kenttä metodi käsite vuorovaikutus aalto valo ääni varaus

Täydennä oikeassa muodossa ja suomenna repelleraföremålladdning attrahera olikalikastöta Två __________ med ________ ___________ dras TILL varandra = ___________ varandra Två föremål med __________ laddning ______ bort varandra = ____________ varandra

Vad är åska? En blixt är elektricitet som vi kan se. Den orsakas av statisk elektricitet i luften. En blixt uppstår mellan ett moln och jorden. De negativa elektronerna i botten av ett moln dras till de positiva protonerna på marken, och de rusar ner för att träffa varandra. När detta händer uppstår en blixt. Den mycket kraftiga värmen från blixten gör att luften sätts i rörelse, det är detta vi uppfattar som åskmuller.

Vem kom på att blixten orsakas av elektricitet? Den amerikanske politikern och vetenskapsmannen Benjamin Franklin bevisade år 1752 att blixten orsakades av elektricitet. Han flög en drake i ett åskväder med en nyckel fäst i på den nedre delen av linan. När en blixt träffade draken såg Franklin att en gnista slog ut från nyckeln.

Vem upptäckte statisk elektricitet? Den grekiske filosofen Thales upptäckte att när en bit bärnsten (meripihka) gneds med en trasa drog den till sig fjädrar och fibrer. Även om det inte var helt klarlagt, var detta den första dokumenterade observationen av statisk elektricitet.

Hur böjer man vatten? Du behöver: en plastlinjal, en mjuk trasa 1.Gnid linjalen med en trasa 2.Sätt på vattenkranen och låt det rinna, men inte för fort 3.Håll linjalen nära vattnet 4.Vad händer? Varför? GRAMMATIK: VAD ÄR IMPERATIVFORMER? HUR GÖR MAN IMPERATIVER?

Fakta: det böjda vattnet och linjalen vattnet böjer mot linjalen eftersom de negativa laddningarna på linjalen driver negativa laddningar i vattnet till den andra sidan. De positiva laddningarna i vattnet dras sedan till linjalen.

Sijoita oikeaan kontekstiin irralliset sanat. Käännä lauseet. avståndet växelverkan distanskraft styrka De fyra grundformerna av __________________ är gravitation, elektromagnetisk växelverkan, stark växelverkan och svag växelverkan. Gravitationskraften är en __________________ vars _________ beror av kropparnas massor och ________________ mellan dem enligt gravitationslagen.

elektromagnetiskmagnetismräckvidd förekommerfenomenkärnpartiklar Elektricitet och _______________ är olika former av ___________________ växelverkan. Stark växelverkan och svag växelverkan har kort _______________. De ______________ i huvud-sak vid ________________ i samband med _______________________.

Selvitä sanasto  kerro miten prosessi etenee lasertulostin data siirtyy ohjauspiiri aktivoida peili lasersäde vaihtaa koronalanka (ohut sähköinen johdin) kuuma varata (charge) paperiarkki kiinni paperissa valoherkkä rummun pinta varaus liikuttaa mustetela/kirjoitintela hiukkanen kulkee telojen välistä sulaa kiinni/sulattaa

Wikipedia: Coulombs lag Grundläggande inom elektrostatiken är Coulombs lag: två punktladdningar i vila påverkar varandra med kraften (  se rubriken) q1 och q2 är de elektriska laddningarna i punkterna och r avståndet mellan dem. q1 och q2 inkluderar laddningarnas tecken (positiv eller negativ laddning), vilket innebär att kraften är repellerande för laddningar med lika tecken och attraherande för laddningar med olika tecken. I verkligheten uppträder laddningar utbredda i ledande material. Mer avancerad elektrostatik handlar därför bland annat om hur utbredda laddningar påverkar varandra. Sådana beräkningar förenklas ofta av att man betraktar ett "elektriskt fält" som uppkommer av den ena laddningen, och hur det påverkar den andra laddningen. Det elektriska fältet påverkas också av olika material som finns mellan laddningarna.elektriskt fält Om laddningarna är i rörelse uppkommer även ett magnetfält. Studiet av magnetiska fält och laddningar i rörelse kallas elektrodynamik.magnetfält elektrodynamik