R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
om företaget där du gör din praktik!
Advertisements

Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Namn på tillfället (kan skrivas på två rader) Namn på den som presenterar Datum för tillfället.
Typografi Krav eller hjälp?.
Publicera användbar information Erik Geijer tydligare.se Internetdagarna
Skriva för webben.
Att bygga en fungerande webbplats
Vetenskaplig poster Introduktion Slutsatsen först Målet med postern
Grafisk design av tryckt reklam
Att skriva en artikel.
5. Grafiska objekt Redan på övning fem av sex! Här handlar det om att rita själv, färglägga och att låta kreativiteten flöda. Något för dig? Ritverktyg.
Skyltning var och hur? Skyltningen utgår från varje lokals speciella förutsättningar och de behov besökarna kan tänkas ha. Skyltar behövs i regel på följande.
Insändare Struktur och respons.
Vetenskapliga Presentationer
Distrikt 21 Area 05 AD Monica Rosander Vi ska skapa zontavärldens bästa hemsida! Distrikt 21 Area 05 Areamöte i Katrineholm den 6 maj 2006.
Tanken med presentationen Det här är en basal power point-presentation av Göteborgs universitet, framtagen med studentmålgruppen i åtanke. Tanken är att.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Ett arbetsområde om poesi
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
En PowerPoint om PowerPoint
Syfte/Mål Här följer brödtext med vad ni hade för bakgrund och mål för arbetet. Ha gärna lite luft mellan styckena. Inte för långa textstycken. Vnvnvnvnvnvnvnvnvnvnvnvnnnnnnnnn.
Hur presentera och opponera?
Raka rör - så här kommunicerar vi på webben
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Titel på ditt arbete -undertitel, vad handlar det mer specifikt om? Introduktion Här bör man skriva en kortfattad introduktion till sitt arbete, eller.
Hur gör du för att förstå en text?
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Välj sanserif för dina bilder
1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap!
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Titel på ditt arbete -undertitel, vad handlar det mer specifikt om? Introduktion Här bör man skriva en kortfattad introduktion till sitt arbete, eller.
Presentation med PowerPoint för PA1
om företaget där du gör din praktik!
Tillgängliga webbtexter Mittuniversitet 2 och 23 april 2007.
Röd tråd.
Skriftlig framställning
Posterseminarium Inför Exjobbs-redovisningarna
STUDIETEKNIK.
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Från inledning till presentation Svenska inom teknik Sandra Uitto 2016.
Namn på presentationen Riktigt rolig PowerPoint > Fokusera på ett intressant ämne per sida > Skriv brödtexten kort, koncist och i 24 punkter.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Den 20 september 2016Språkcentret/EK Provet i 5002 presentation 5-7 min/ person + diskussion i gruppen i 5-7 minuter.
ITF Automationsdagar 2004, 1 ITF. ITF Automationsdagar 2004, 2 Några tips om att göra presentationer på ITF Automationsdagar.
Tips och tricks! VIKTIGT!!! Läs tips sidorna innan du börjar med din presentation.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
X-mottagningen: Väntetider 2001
Framsida på omslag och ett uppslag
Författarens för – och efternamn Arial regular
Från inledning till presentation
4 processer att behärska:
Logo för Sjukhus/Universitet
Rubrik, Futura BT Heavy eller Arial alltid vänsterställd, två rader max. 72 pt Författare Slutsats Slutsatsen är den viktigaste delen av din poster,
Produktpresentation den 12 maj 2018 Språkcentret/EK.
VIKTIGT!!! Läs tips sidorna innan du börjar med din presentation.
STUDIETEKNIK.
SV: 9:05-9:45 Tyst läsning Presentationsteknik
Presentationer period 1 – en tillbakablick
Tryck på F5 om bildspelet inte startar automatiskt
PowerPointmall för ”vetenskaplig poster” – rubrik med teckensnitt Mundo Sans eller Arial i regular 80 pt Författarens för – och efternamn 28pt regular.
MÅNGA olika TYPSNITT kan ge ett
Välkomna! Logga in som er själva Gå in på
Viggen veckobrev v. 4 Pedagoger: Mia, Jossan och Linda
En vetenskaplig poster Carolina Klyftig Flink, RN Msc1-3, Folke Ohlsson Urs PhD2-3. (1) Centrum för klinisk forskning (2) Primärvårdens FoU-enhet (3)
PowerPointmall för ”vetenskaplig poster” – rubrik med teckensnitt Mundo Sans eller Arial i regular 80 pt Författarens för – och efternamn 28pt regular.
PowerPointmall för ”vetenskaplig poster” – rubrik med teckensnitt Mundo Sans eller Arial i regular 72 pt Författarens för – och efternamn 28pt regular.
Slutsats Berätta alltid huvudbudskapet först, studiens slutsats
Skrivtips för webben Skrivtips för webben.
Presentationens avskrift:

R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER

A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb överblick; en slags annons. Till skillnad från en skriven rapport behöver man inte inkludera detaljer, utan kan fokusera på att göra postern så intressant som möjligt. Gör den inbjudande att läsa! Ha ett tydligt budskap! Överskatta inte läsarens intresse. I genomsnitt tittar man på en poster i en minut.

FORMAT Posterns format kan variera beroende på vilka ställ eller skärmar som används där den ska visas. Kolla upp vilka mått som gäller innan du börjar formge din poster och ställ in dessa mått i ditt dokument. Får man själv välja kan en liggande poster vara att föredra framför stående eftersom man då har mer text i ögonhöjd.

LAYOUT En layout som sticker ut bland alla andra lockar till sig betraktare. Nyttja gärna kontraster i form, färg och storlek. Våga ta ut svängarna så att just din poster blir unik och läst! Placera text och bild på postern så att de bildar ett logiskt flöde som är lätt för ögat att följa. Det ska inte vara minsta tvekan om vad som hör ihop, var man ska börja läsa och var fortsättningen finns. En förvirrad läsare tappar lätt intresset. Stärk ditt budskap genom att låta bild och text komplettera varandra.

RUBRIK Rubriken bör vara enkel, lättläst och helst inte längre än en rad. Är rubriken för lång går det oftast att dela upp den i en kortare rubrik följd av en underrubrik. Använd versaler om rubriken är en rad och gemener om rubriken är två rader. Om din poster skall vara på en vägg i ett större sammanhang bör bokstäverna i rubriken vara 4– 5 cm höga (ca 170 punkter) för att vara läslig på långt avstånd.

TEXTEN Det första stycket efter rubrik och författare bör vara sammanfattningen. På stor affisch bör textstorleken vara ca 1 cm (ca 36 punkter), vilket är läsbart på två meters håll. Texten bör delas upp i stycken med ca fem rader och 40–50 bokstäver per rad. Använd tydliga mellanrubriker Texten kan med fördel vara vänsterställd för att slippa stora ordmellanrum. Undvik förkortningar Textens funktion ska så långt som möjligt bara vara som ett komplement till bilderna. Ha inte för mycket text utan tänk på att det ska kännas luftigt och inbjudande att läsa. Undvik text på bild, särskilt brödtext. Den blir svårläst om bilden är brokig och ger en sämre läsbarhet.

T ABELLER OCH DIAGRAM Använd beskrivande överskrifter på tabeller och diagram. All text i tabeller och diagram bör vara horisontell. Använd cirkel diagram exempelvis

BILDER En bild säger mer än tusen ord och kan med stor fördel ersätta en lång förklarande text. Använd bilder av hög kvalitet. Det krävs tillstånd från fotografen för att publicera bilder, och fotografens namn ska anges. Titta på reglerna för Creative Commons innan du publicerar något offentligt. Ta hänsyn till bildriktningen. Se till att personer inte ”tittar ut” ur postern. Läs mer om bilder och bildrättigheter på

FÄRGER Använd gärna färg. Starka färger kan framhäva postern men tänk på att för mycket färg också kan leda till att foton inte syns så bra. Hög kontrast mellan text och bakgrund är bra och ökar läsbarheten.

AVSÄNDARE Ange en tydlig avsändare. Författarnamn, gärna med porträttbild, var du går i skola eller arbetar eller vem du representerar. Glöm inte kontaktuppgifter och hänvisa gärna till var läsaren kan hitta mer information, t ex på webben. Visitkort eller QR-koder kan vara ett bra komplement.

SE HELHETEN I INFORMATIONEN Postern ska kunna stå för sig själv, likväl användas som komplement/sammanfattning när författaren ska göra sin presentation. Komplettera gärna med visitkort, foldrar med mera. Ett varmt tack till för materialet.