ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Om människosyn och etik
Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Straffteori.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Att analysera samhällsfrågor
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Elin Palm Filosofienheten, KTH
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Till steg 1 - utbildningen
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Handlingars moraliska status Förbjudna Påbjudna Tillåtna Rätt/orätt.
Filosofi 1.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Etik och moral.
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
GRUNDERNA I ETIK Grundläggande termer och teorier i relation till religion och livsåskådningar.
Pliktetik: Kant. Kant försöker påvisa att den ”Moraliska Lagen” är den samma som det rena (praktiska) förnuftet. M.a.o. den grundläggande, mest fundamentala,
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
Etik- att göra det rätta Metaetik Kan man alls säga att det finns det rätt eller fel i moraliska frågor. Detta är något man funderar över och diskuterar.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Etik - Att göra det rätta.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Etik och framsteg. Intuitionism vs. det moraliska sinnet Intuitionisterna (Samuel Clark under talet; följer Cudworth, Henry More; Cambridge Platonisterna)
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Alla har en livsåskådning
Buddha Dharma – Buddhas väg
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Och hur ska man göra rätt?
Maximera lyckan – minimera lidandet
Varför behöver vi politik?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Etik och moral.
Regler, plikter och moraliska lagar.
3. Ska inte alla få vara med?
Etik & moral.
Etik & moral.
Buddha Dharma – Buddhas väg
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
ETIK Att göra det rätta….
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Presentationens avskrift:

ETIK

VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik?

MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral, alltså: vad vi tycker är rätt och orätt

ETIK Ne:s förklaring Studiet av moraliska fenomen och föreställningar, av gammalt en gren av såväl filosofin som teologin. Läran om moralen, alltså: våra tankar och teorier kring den.

ETISKA TEORIER (MODELLER) Vilka är de tre etiska modeller vi jobbade med i 8:an?

PLIKTETIK Utgår från att regler och plikter kan hjälpa en människa att leva moraliskt rätt. Du ska inte döda. Du ska inte stjäla. Du ska inte vara vara otrogen. Exempel på regler som finns i många religioner. En plikt är något som man bör göra, t ex hjälpa gamla och sjuka människor – ifrågasätts inte, utan är självklar för många

KONSEKVENSETIK Bygger på att det är konsekvenserna av en handling som avgör om det är moraliskt rätt. Vad blir följderna av att du väljer det ena eller det andra? Den handling som får det mest positiva resultatet är den rätta.

SINNELAGSETIK Sinnelag = tankesätt Min tanke med handlingen avgör om den är god och rätt – jag vill att det ska bli bra.

VILKEN SORTS ETIK?? En tysk filosof vid namn Immanuel Kant svarade på frågan ”Hur ska vi handla i svåra valsituationer” såhär: Handla alltid så att ditt agerande kan upphöjas till allmän lag Vilken sorts etik?

VILKEN SORTS ETIK? En engelsk filosof vid namn Jeremy Bentham sa såhär: Handla alltid så att du uppnår största möjliga lycka för största möjliga antal Vilken sorts etik?

NU SKA VI LÄRA OSS NÅGOT NYTT! =)

ETISK BESLUTSPLAN Tänk checklista Varför? - För att kunna fatta ett genomtänkt beslut

CHECKLISTA 1 Vad är egentligen det etiska problemet? 2 Vilka är inblandade? 3 Finns det några indirekt inblandade? 4 Saknas viktiga fakta? 5 Vilka realistiska handlingsalternativ finns? 6 Vad leder dem till? Gör plus och minus-listor 7 Hur väljer du att göra? 8 Vilken sorts etik borde det vara (kan vara flera)

Johannas hamster har rymt och är försvunnen. Hennes kompis Lotta cyklar hem till henne för att hjälpa till att leta. När Lotta svänger runt gathörnet kommer något utfarande ur ett buskage, en hamster. Lotta försöker bromsa, men hinner inte stanna, hamstern är överkörd. Lotta inser att hon har hamnat i en hemsk situation och blir panikslagen. Vad ska Lotta göra?

Igår såg Lena sin bästa väninnas pojkvän ute på stan. Han var inte ensam utan gick och höll om en annan tjej. Lena hajade till och lyckades hålla sig undan så att han inte såg och kände igen henne. ​ Lena vet att deras förhållande har varit stormigt, men allt verkar ha löst sig. ”Det känns jättebra nu, jag skulle inte kunna leva utan honom”, sa väninnan häromdagen. Vad ska Lena göra?