Utvecklingsstörning i ett livsperspektiv Familjeliv och föräldraskap Skola – utbildning Arbetsliv och sysselsättning Utvecklingsstörning och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Om människosyn och etik
Brukarfokus i biståndshandläggning
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Extrema fall eller normalförtryck? Om våld i nära relationer som utmaning för forskning och praktik Maria Eriksson 25 april 2013
Hög kvalitet?? Hög kvalitet – förutsättning för barns lärande och utveckling – vad är hög kvalitet i förskolan? Barns bästa – en god start i livet! Internationellt.
Vår vision ETT GOTT LIV UTIFRÅN EGNA VAL Vår verksamhetsidé Med professionella insatser gör vi livet mera möjligt för barn, ungdomar och vuxna med varaktig.
Kompetensombudsträff
JAG Föreningen r.f. Kalevalavägen ESBO Finland
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Tankar kring utsatthet vid funktionshinder
BILD 1-20 Idag Varför ska barn komma till tals? Kaffe Vad behövs? (Vilka förutsättningar?) Hur kan det gå till? Barnperspektiv och barnets eget.
LSS 1§ Omfattar personer med
Personlig assistans ur ett sociologiskt perspektiv Forskningsledare Antti Teittinen Förbundet Utvecklingsstörning.
Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter Mångfald Resurs Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Ta ställning och handla!
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Nya tider och nya behov – men har vi nya lösningar?
Lagar och överenskommelser
Landstingsfullmäktiges beredningar
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Målgrupp Barn och ungdomar i åldern 7 – 16 år i grundskola och grundsärskola. Låg Skolnärvaro Två delar i uppdraget -Tidiga insatser -”Problematisk skolfrånvaro”
Elevassistenter och det lärande uppdraget
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
OnlineSkolan Tillbaka till Lärandet 2008 Bergsjön - Gunnared, Göteborgs Stad.
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Samhällets ojämlikhet
Liv & Hälsa ung Ojämlikhet i hälsan Källa: - ”På väg mot Sveriges Friskaste län år med Liv & Hälsa ung. Hur mår niondeklassare i Sörmland?” -
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Handikapp & Habilitering
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Nämndplan 2015.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Ett Arvsfondsprojekt i Åre kommun Målgrupp är alla barn1-9 år + deras personal.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Autism och utvecklingsstörning i ett livsperspektiv Familjeliv och föräldraskap Skola – utbildning Arbetsliv och sysselsättning Utvecklingsstörning.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Oscar Pripp Uppsala universitet.  Att reflektera över sitt sätt att tänka och agera  Att lära sig om hur vi brukar uttolka varandra  Att lära sig hur.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Barnkonventionen i förskolan
GRUPPDISKUSSION 1. Under passet ”Hemlöshet – då och nu” med Elin Eriksson från Eskilstuna Stadsmuseum kom det fram att många personer som befinner sig.
Integritet läroplansanalys.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Heby kommuns kvalitetspolicy
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Samhället och individen
hur ska vi bemöta varandra?
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Presentationens avskrift:

Utvecklingsstörning i ett livsperspektiv Familjeliv och föräldraskap Skola – utbildning Arbetsliv och sysselsättning Utvecklingsstörning och föräldraskap Boende och fritid Om bemötande och personer med funktionshinder Framtida utmaningar Funktionshinder och identitet Identitetstillhörigheter - om intersektionalitet

Familjen Att få ett barn med funktionsnedsättning innebär en lång individuell anpassningsprocess. Upptäckten av en svår sjukdom eller en funktionsnedsättning hos barnet innebär en kris. Föräldrarna famlar efter stöd och efter nya kunskaper. Berit Lagerheim(1994)

Sorgearbete Gurli Fyhr (2006) har lagt grunden för den i Sverige nu vedertagna uppfattningen att det för föräldrar med ett funktionshindrat barn snarare handlar om kronisk sorg än om en akut kris. Föräldrarna kan också ha skuldkänslor för att de känt sorg och inte glädje över sitt barn.

Krisens förlopp och symtom Chockfasen Reaktionsfasen Bearbetningsfasen Nyorienteringsfasen Johan Cullberg(1994)

Vad kan vi göra för föräldrarna? Lyssna på föräldrarna Lagom anpassade krav Möjlighet att påverka situationen Berit Lagerheim(1994)

Skola och utbildning Den nya särskolegenerationen Under åren har elevantalet i särskolan ökat med 100% (Skolverket 2006). Forskningen visar att ungdomar med utvecklingsstörning som går, eller har gått i särskola representerar en mycket heterogen grupp. Ibland kallas den här andelen elever som representerar själva ökningen för ”den nya särskolegenerationen”. Många önskar sig ett liv utanför omsorgen.

En pedagogisk utmaning Den ideologiska utvecklingen och att fler kategoriseras som utvecklingsstörda har bidragit till att arbetet med personer med utvecklingsstörning är mer komplext än tidigare. Det handlar exempelvis om att –  Hitta adekvata pedagogiska metoder  Inkluderande skolgång  Förbereda dem för ett liv efter skolan

Arbetsliv och sysselsättning I den nationella handlingsplanen för handikapp- politiken (Prop 1999/2000:79) står: Att kunna delta i arbetslivet, och få sin försörjning genom eget arbete har stor betydelse för människors delaktighet och självbestämmande. Målet är att funktionshindrade personer skall ha samma möjligheter som icke funktionshindrade att delta i arbetslivet. Det förutsätter att eventuella hinder undanröjs eller minskas och att kompensatoriska insatser vidtas för att minska ojämlikheter mellan människor med respektive utan funktionshinder. (s )

Arbete och sysselsättning Arbete är en viktig del i människors identitet. Det vi arbetar med säger något om vilka vi är, samtidigt som det ger tillgång till sociala nätverk och social status. Våra politiska intentioner är också att göra människor delaktiga i samhället och att förhindra att människor hamnar utanför. Ineland, Molin & Sauer(2009)

Sökande efter normala livsmönster och ett liv som andra Ny forskning visar att personer med intellektuella funktionsnedsättningar ofta har en strävan att komma bort från ”det avvikande” och ”det annorlunda”. Det handlar ofta om ett sökande efter en socialt accepterad roll inom familjen, en yrkesroll- ett jobb att gå till och/eller en social gemenskap (Antonsson 2003; Szönyi 2005; Larsson 2006).

Vägval efter skolan – lönearbete eller daglig verksamhet? Ett tryggt och tillrättalagt omsorgsideal eller Ett mer frigörande ideal?

Ett barnperspektiv Ett föräldraperspektiv Ett samhällsperspektiv Ineland, Molin & Sauer (2009) Tre perspektiv som är viktiga att förhålla sig till i bedömningar av familjens situation i sin helhet

Boende och fritid Ny forskning lyfter fram bostadsmiljöns centrala betydelse för människors upplevelse av delaktighet och tillhörighet (Paulsson & Ringsby-Jansson 2008). ”Ingen annan enskild faktor har så stor betydelse för känslan av identitet som att ha en egen bostad” (SOU 1991:46, s. 240)

Om bemötande och personer med funktionshinder Förhållandet mellan personer med utvecklingsstörning och olika personalgrupper kan kännetecknas av asymmetri. Det finns en ständigt närvarande balansgång mellan socialt ansvar och respekt för den enskildes självbestämmande och integritet. Professionsetik och bemötande Bemötande kan sägas vara ett sätt att utöva moral på. Etiken kommer till uttryck då vi tänker och reflekterar över moralen. Ineland, Molin & Sauer(2009)

Utvecklingsstörning och identitet Samma mönster som hos andra människor Däremot påverkas identiteten hos personer med utvecklingsstörning av en rad olika omständigheter (se t.ex. Bakk & Sommerström 1993; Liljeroth 1976).  Begåvningen  Beroendet  Tillkommande funktionsnedsättningar och hinder i strävan efter självständighet  Svårigheter att uttrycka sig verbalt och motoriskt under uppväxten  Det omfattande beroendet av föräldrar och olika omsorgsgivare  Negativa erfarenheter av interaktion med andra i skolan och på fritiden

Identitetstillhörigheter – om intersektionalitet Ur ett intersektionellt perspektiv skaffar vi oss uppfattningar om olika identitetstillhörigheter, såsom funktionshinder, ålder, kön, sexualitet och etnicitet, inte var för sig, utan sammantaget om en persons sociala position. Ineland, Molin & Sauer (2009)

Avslutningsvis Hur ser våra föreställningar om personer med funktionshinder ut? Som ett socialt problem, och då som brukare till välfärdsstaten? Eller som en del av normalvariationen i samhället?