Gy 2011 Anders Johansson.  Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
studie- och yrkesvägledare
Advertisements

Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
Välkomna på information om gymnasievalet!
Den nya skollagen.
Behörighet Högskoleförberedande program – minst E i 12 ämnen svenska, engelska och matematik måste ingå Samhällsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Humanistiska.
Gymnasievalet Februari.
Studie- och yrkesvägledare Kristina Modén
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Föräldramöte Att välja till gymnasiet
Gy2011 och förändrat tillträde till högskolan från folkhögskola 2013
Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 6-9
GYMNASIEINFORMATION Årskurs 8.
Gymnasieinformation År 8, ht-13 Päivi Persson
Så funkar gymnasiet - en översiktlig presentation
Välkomna till information
Dagordning 24 nov Välkomna! Omtaget – områdesrektor Karl Nordlund Nya organisationen – Solkustens skolområde Mål i LB-planen Nya intagsregler till gymnasieskolan.
Skollagen 2010:800 Betygens primära funktioner
Höstbetyg 2013 årkurs 9. Information Resultatet redovisas för de kommunala skolorna och de nyckeltal som redovisas: Genomsnittliga meritvärde Från och.
Föräldramöte Att välja till gymnasiet
Gymnasievalet 2013.
Gymnasievalet 2014.
Detta är gymnasieskolan 18 nationella program – 60 inriktningar 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar p.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Aktuellt från gymnasiefronten Eva-Lena Arefäll Augusti 2008.
Mellan 15/1 – 15/2 De 17 bästa betygen räknas ihop (16 om eleven inte har läst Modernt språk) BETYGPOÄNG A 20 B 17,5 C 15 D 12,5 E 10.
VÄLKOMNA TILL INFORMATION Inför gymnasievalet 2015
Gymnasieval 2014.
Gymnasieval Behörighet till yrkesprogram För behörighet krävs godkänt i 8 ämnen: svenska/svenska som andraspråk engelska matematik minst fem andra.
GYMNASIESKOLAN Information.
Behörighet Högskoleförberedande program – minst E i 12 ämnen svenska, engelska och matematik måste ingå Samhällsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Humanistiska.
Ett viktigt val för din ungdom
Gymnasievalet 2014/2015 Ibbe/ HT 2014.
Poängplan för nationella program i gymnasieskolan Ämne Gymnasiepoäng Svenska eller svenska som andraspråk 100 Engelska 100 Matematik 100 Idrott.
Välkommen på gymnasieinformation!
Välkommen till information inför gymnasievalet 2015.
Detta är gymnasieskolan
Behörighet till gymnasiet
Gymnasieskolan 2011 Info om den nya gymnasieskolan.
Gymnasieval.
gymnasieskolan 12 yrkesprogram 6 högskoleförberedande
Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30,
GY2011. Jag kommer att prata om: Ny gymnasieskola, varför? Nationella program och behörighet Meritpoäng Introduktionsutbildningar Lärlingsutbildningar.
Betyg och bedömning Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 7-9.
Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
© Välkomna till information om gymnasiet!. © Studie- och yrkesvägledning Vår profession är inom vägledning och information. Vägledning handlar om att.
Gymnasieinformation Gökstensskolan 2015
”Allt färre elever söker sig till gymnasiernas yrkesprogram, trots att möjligheten till jobb efter studenten är god” DN.se ”Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet.
Gymnasievalet 2016.
Information från SYV. 18 nationella program - 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar poäng test.
Gymnasievalet Vad gör du hösten 2016? Elisabeth Palmcrantz
Ditt framtidsval.
Gymnasievalet Gyantagningen.se. Program 18 Nationella Program 2500 poäng 5 Introduktionsprogram.
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
VÄLKOMNA! NINA BAGGE Studie- och yrkesvägledare el Arbetstider: måndag, tisdag och onsdag.
Orebro.seorebro.se/olauspetriskolan. orebro.seorebro.se/olauspetriskolan Meritvärde Meritvärde – Poängen av alla betygen som används för att konkurrera.
Välkomna till föräldramöte angående gymnasievalet 1 © Tremedia Presentation Film – Gymnasievalet Programväljaren Skugga Gymnasiehalland.
Gymnasiet en grundläggande gymnasieinfo HT-16 Program Behörighet/Betyg /Urval Tidplan- Vad händer i åk 9.
Finns på skolan måndag-fredag.
Lite statistik och några förslag
Gymnasievalet 2018 Malene Marmvik, studie-och yrkesvägledare
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
Gymnasievalet 2017/18.
VÄLKOMNA TILL INFORMATION Inför gymnasievalet 2018
Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare
Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet
Studie- och Yrkesvägledare
Gymnasieskola 2011 Studie- och YrkesVägledare
Studie- och yrkesvägledare ”SYV-Mi” Campbell
Inför gymnasiet 2019 Viktiga datum Krav inför Introduktionsprogram
Info
Info
Presentationens avskrift:

Gy 2011 Anders Johansson

 Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586 Introduktionsprogram (5st) (132861) (142276)

Alternativ  En annan möjlighet för elever som inte är behöriga till nationella program är att gå kvar i grundskolan för att uppnå behörigheten.  Eleven har rätt att gå kvar i grundskolan under två år.

Behörighetskrav För samtliga nationella program krävs godkända betyg i  Svenska eller svenska som andraspråk  Matematik  Engelska.

Yrkesprogram Godkända betyg i fem andra ämnen.

Estetiska programmet Godkända betyg i nio andra ämnen.

Ekonomi, humanistiska och samhällsvetenskapliga programmen Godkända betyg i  Geografi  Samhällskunskap  Historia  Religionskunskap  Fem andra ämnen

Naturvetenskapliga och tekniska programmet Godkända betyg i  Biologi  Fysik  Kemi  Sex andra ämnen.

Preparandutbildning  Syftet med utbildningen är att elever som har fullföljt årskurs 9 i grundskolan utan att ha uppnått behörighet till ett visst nationellt program ska uppnå sådan behörighet  står öppen för ungdomar som saknar ett eller flera av de godkända betyg som krävs för behörighet till de nationella programmen.

Preparandutbildning  Preparandutbildningen ska utformas för en enskild elev.  Det finns dock inget som hindrar att flera elever har en utbildning med samma innehåll.  Preparandutbildning för en elev ska pågå högst ett år.  Vid synnerliga skäl kan utbildningen förlängas till två år.

Preparandutbildning  Ska innehålla de grundskoleämnen som eleven inte har godkända betyg i och som eleven behöver för att uppnå behörighet till ett visst nationellt program  Får även innehålla andra grundskoleämnen men inte ämnen som eleven är godkänd i  Kurser från nationella program

Programinriktat individuellt val  Syftet med programinriktat individuellt val är att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett nationellt yrkesprogram  Öppet för ungdomar som inte har alla de godkända betyg från grundskolan som krävs för behörighet till ett yrkesprogram

Programinriktat individuellt val  Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och  i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller  i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen.

Programinriktat individuellt val  För programinriktat individuellt val gäller att utbildningen erbjuds för en grupp elever och att den därmed blir sökbar. (Utesluter inte att bara en elev går utbildningen)  Programinriktat individuellt val ska innehålla de grundskoleämnen som eleven saknar godkända betyg i för att bli behörig till ett yrkesprogram.

Programinriktat individuellt val  Kurser från ett nationellt yrkesprogram och arbetsplatsförlagt lärande ska ingå i utbildningen.

Yrkesintroduktion  Syftet med yrkesintroduktion är att elever ska få en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dem att etablera sig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram.  Inte öppen för ungdomar som ska erbjudas språkintroduktion.

Yrkesintroduktion  Om huvudmannen för utbildningen anser att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot till yrkesintroduktion.  Elever från grundsärskolan ska erbjudas yrkesintroduktion om de vill det och om de bedöms ha förutsättningar att klara utbildningen.

Yrkesintroduktion  Yrkesintroduktion får utformas för en grupp elever och blir då möjlig för en elev att söka men får även utformas för en enskild elev  Yrkesintroduktion ska huvudsakligen innehålla yrkesinriktad utbildning.  Kan också innehåla grundskoleämnen som eleven inte är godkänd i

Yrkesintroduktion  Får även innehålla hela eller delar av kurser i karaktärsämnen och i gymnasiegemensamma ämnen som ingår i gymnasieskolans nationella yrkesprogram eller annan yrkesinriktad utbildning.  Utbildningen ska innehålla arbetsplatsförlagt lärande eller praktik, men hela utbildningen får skolförläggas

Individuellt alternativ  Syftet med individuellt alternativ är att elever ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller till arbetsmarknaden.  Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram  Inte öppen för ungdomar som ska erbjudas språkintroduktion.

Individuellt alternativ  Om huvudmannen för utbildningen anser att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot till utbildningen.  Elever från grundsärskolan ska erbjudas individuellt alternativ om de vill det och om de bedöms ha förutsättningar att klara utbildningen.  Individuellt alternativ utformas för en enskild elev.

Individuellt alternativ  Individuellt alternativ ska utformas utifrån elevens behov och förutsättningar.  Utbildningen får innehålla grundskoleämnen som eleven saknar godkända betyg i  Får också innehålla hela eller delar av kurser i gymnasiegemensamma ämnen och karaktärsämnen.

Språkintroduktion  Syftet med språkintroduktion är att ge invandrarungdomar som nyligen anlänt till Sverige en utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket.  Nyanlända elever som erbjuds språkintroduktion kan inte samtidigt erbjudas yrkesintroduktion eller individuellt alternativ.

Språkintroduktion  Språkintroduktion utformas för en enskild elev.  Språkintroduktion ska innehålla undervisning i svenska eller svenska som andraspråk.  Språkintroduktionen ska dessutom innehålla de grundskole- och gymnasieämnen som eleven behöver för sin fortsatta utbildning och som eleven inte har godkända betyg i.