Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KONJUNKTIONER.
Advertisements

Kompilerad av Gergely Karosi från Elias Wesséns „Vårt svenska språk”
Bisatser © Birgitta Ryding.
Konjunktioner (och subjunktioner) youtube. com/watch
Grammatik Ordklasser.
Underordnade konjunktioner
Samma fast olika eller olika fast samma?
Satsdelar.
Huvudsatser och bisatser
Huvudsatser och bisatser
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Konjunktioner bindeord.
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Ämnesspecifik läskompetens Kontext - Handlar om att kunna läsa och förstå en text utifrån det sammanhang den finns i. Lärarens jobb blir att ge en förförståelse.
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Att bygga meningar huvudsatser. Steg 1 det ska bli korrekt byggt minnet slog ner i henne som en blixt hon sjönk tillbaka i fåtöljen hon hade trott att.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Grammatik.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
SATSLÄRA En mening kan bestå av en enda sats. En mening kan också byggas upp av två eller fler satser som binds samman.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Konjunktioner Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
STILFIGURER Smycka din text – få fram ditt budskap.
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Empowerment i teori och praktik?
Språkriktighet.
Religion - vad är det?.
Huvudsats och huvudsats
De sju intelligenserna
Vad händer i potatisen Namn: Maria Karlsson 4c| Lärare: Catharina Glaas | Skola: Mälarhöjdens skola.
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Sats och mening En fullständig sats består alltid av två delar: subjekt och predikat. Ex. Fåglarna flyger. s p = fullständig sats Saknas subjekt eller.
Språkriktighet.
U5: Gallring och konkurrens
Hur viktigt är det här för dig på en skala 0-10?
Konsten att läsa sakprosa
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Sophie Mårtensson Linda Partland Minna Granica Karin Envall
4. Vad ska det bestämmas om?
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Vecka 39 Tisdag den 26:e september 2017 Dagens namnsdag Einar Enar.
Satslära När du skriver en text sätter du ihop ord som blir till en eller flera satser. Dessa satser bildar då en mening, som börjar med stor bokstav och.
Vecka 40 Tisdag den 3:e oktober 2017 Dagens namnsdag Evald Osvald.
Vecka 39 Onsdag den 27:e september 2017 Dagens namnsdag Dagmar Rigmor.
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
Mitt utvecklingssamtal HT 2016
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Några viktiga regler angående
Språkriktighet.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Samordnade konjunktioner
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Satsschema - Hur använder man det?
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Homo sapiens.
Artiklar Bestämd artikel.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Kyrkan. Kyrkan Hej. Det är jag som skall visa er lite om vad kyrkan är för något om jag hinner.
Presentationens avskrift:

Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna

SAMORDNANDE konjunktioner binder ihop huvudsats med huvudsats Katarina tjoar eller eleverna sover och men för

UNDERORDNANDE konjunktioner (subjunktioner) binder ihop olika sorters satser (huvudsats+bisats) Bisatsen ”behöver” huvudsatsen. Bisatsen förklarar/förtydligar/utvecklar huvudsatsen Genom att arbeta med bisatser visar man tydligare hur saker hör ihop.

med allmän betydelse: att, som, om, än frågande: om, ifall, huruvida jämförelser: än, liksom, såsom orsakssamband: eftersom, därför att, för att, då, emedan medgivandesamband: fast, fastän, oaktat, om än, även om avslutande: för att villkorssamband: om, ifall tidssamband: då, när, medan, sedan, innan, till, tills

Kolla här!!! Jag lär mig om spel. Eleverna är gamers. Jag lär mig om spel för eleverna är gamers. Jag lär mig inte om spel för eleverna är inte gamers. Jag lär mig om spel eftersom eleverna är gamers. Jag lär mig inte om spel eftersom eleverna inte är gamers. Jag lär mig om spel eftersom eleverna är gamers. BISATSER KAN INTE STÅ PÅ EGNA BEN!

Hitta bisatsen! Jag är arg därför att du inte kom. Du får stanna så länge som du har något att göra. Boken som du talade om var bra. Om du kommer går jag. Jag tror att det blir regn. Jag går för att du ska vara ensam. Trots att jag har ätit är jag hungrig.

Sätt ut punkt, komma och bind ihop satserna genom att ta bort onödiga ord och lägga tillnödvändiga konjunktioner och subjunktioner. det finns många teorier om ondska man säger att det bara finns onda handlingar inte onda människor frågan är om inte vissa människor är onda frågan är om inte Hitler var ond eller om det var människorna som trodde på honom kanske de var onda inte Hitler många teorier styrker det senare. FETMARKERA dina huvudsatser.

Det finns många teorier om ondska. Vissa forskare säger att det bara finns onda handlingar och/men /, inte onda människor. Frågan är om inte vissa människor är onda, som till exempel Hitler, eller om det var människorna som trodde på honom? Kanske människorna i samhället var onda och/, inte Hitler. Många teorier styrker det senare.