STATISTIK FYRBODAL 1 september 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 4 december 2015 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Ordning och reda i flyktingpolitiken - Nuläge - Johan Forssell
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Verksamhet för asylsökande – nytt särskilt regeringsuppdrag till studieförbunden Helene Lindgren, handläggare Uppsala 5/
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Annica Ring Migrationsverket. Totalt antal ensamkommande barn 2015: barn.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 5 januari 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande.
Mottagande av asylsökande Mars Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
Mottagande av asylsökande April Flyktingsituationen idag.
Asylsökande och kommunmottagna, utfall och prognos Migrationsverket.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 7 november 2015 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
Integration, Direktionsmötet den 17 mars 2016 Ny prognos från Migrationsverket Sverige tillsammans-konferenser Aktuellt i projektet (tre processer) EU-projekt.
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 2 februari 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Moderna beredskapsjobb i staten
Information Arjeplog 6 april 2017
God Livsmiljö Integration
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Studieförbunden i Fyrbodal
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Kostnader för läkemedelsförmån samt läkemedel i slutenvård
Förändringar inom etableringslagstiftningen
Information asyl-flyktingsamordning omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien juni – november
Kommuntal 2018 Integrationsforum 14 november 2017
Prognos och bosättning
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Kostnader för läkemedelsförmån samt läkemedel i slutenvård
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Moderna beredskapsjobb i staten
Enheten för mottagningsstöd och etablering
Fler nyanlända i arbete
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
till kommuner och landsting
Mervi Ahlqvist och Anti Stridsman 2017
Stab - inriktning Erbjuda forum för samverkan med berörda aktörer
Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län
Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell.
Flyktingbostäder
Nya bostäder i Skärstad
Uppdrag och Särskild folkbildningsinsats Ekonomi och administration
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Ifyllande av personlig tidbok
Välkommen på chefsmöte!
BK Heid F05 Föräldramöte
Asfalt – Region Beläggning Syd
Nyckeltal äldreomsorg för GR - kommunerna
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
VÄLKOMNA till dialogmöte
Indikatorer för process uppföljning Oktober-December 2018
Ersättningar 2019 Vårdval vårdcentral
Rekrytering med lokala jobbspår
IFO-FH resultat och prognos per juli 2018
Indikatorer för process uppföljning mars 2019
Fyrbodals kommunalförbund Infrastruktur - Kollektivtrafik
Presentationens avskrift:

STATISTIK FYRBODAL 1 september 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsidamigrationsverkets hemsida Annette Nyman, Integrationsstrateg ,

30-årigt perspektiv av antal asylsökande i Sverige + prognos , baserat på migrationsverkets juli- prognos. Prognos 2016 (34 500) (30 000– ) Prognos 2017 (51 000)) Källa: Migrationsverket

Antal av de asylsökande som varit ensamkommande barn sedan prognos , baserat på migrationsverkets juli-prognos. Prognos 2016 (3 000) Prognos 2017 (4 500) Källa: Migrationsverket

Utveckling nyanlända med uppehållstillstånd, samt asylsökande boende i Fyrbodals kommuner. Asylsökande Antalet asylsökande förväntas minska i år till en mer ”normal” nivå för Sverige (34 500). Detta beror på en rad åtgärder som Sverige och EU infört, bl.a. ID-kontroller. Det är 1 september 2016, fortfarande ca inskrivna i migrationsverkets mottagningssystem. Hur 2017 blir beror på vilka fortsatta åtgärder som Sverige och EU beslutar (juli- prognosen säger runt ). Uppehållstillstånd Förra året kom över till Sverige för att söka asyl och året innan kom över En del av dessa kommer att få (har redan fått) uppehållstillstånd för att stanna i Sverige. Det är därför som vi nu ser en stor ökning av personer med uppehållstillstånd som flyttar till våra kommuner. Ökningen kommer att fortsätta nu när migrationsverket behandlar alla inskrivna. En ny tillfällig 3-årig lag (tillfälliga uppehållstillstånd, samt begränsad anhöriginvandring till flyktingar), kommer att begränsa antalet som beviljas uppehållstillstånd, men eftersom antalet är så stort så kommer vi ändå att få se en fortsatt ökning.

Sammanlagda summan kommunmottagna med uppehållstillstånd i Fyrbodal 1 mars – 1 augusti

20-årigt perspektiv av nyanlända med uppehållstillstånd i Fyrbodal + prognos 2016 och 2017 OBS! Prognos för 2017 är inte hämtad från någon officiell rapport, utan bygger på kommunalförbundets uträkning som baseras på arbetsförmedlingens prognos av inflöde i etableringen. Den skall ses som ett tänkbart scenario.

Kommunmottagna med uppehållstillstånd i Fyrbodal 2016 fördelat på; om man flyttat från ABO (anläggningsboende), EBO (eget boende), som anhörig till flykting, samt kvotflykting. Här är bl.a. de anvisningsbara platser som kommunerna tilldelas genom ett ”Kommuntal”. De flesta väljer att bosätta sig på egen hand. Anhöriginvandringen är stor, men kommer att minska genom nya regler i den tillfälliga 3:åriga Lag från 20 juli 2016, som begränsar möjligheten till anhöriginvandring. Källa: Migrationsverket (Samtliga ingår i etableringen tillsammans med dem som kom förra året, samt de som kom de sista månaderna 2014)

Förklaring följande bilder: En nyanländ med uppehållstillstånd av flykting/skyddsskäl, samt anhöriga till dessa, kan ingå i etableringen under max två år i kommunen. Under denna tid får kommunen ersättning från staten för att tillhandahålla insatser enligt etableringslagen 2010:197. All statistik för kommunmottagna enligt detta bildspel, redovisar personer som fortfarande kommunen får ersättning för enligt ersättningsförordningen. Följande bilder visar totala antalet personer som varje kommun har som ingår i etableringen. Antal inskrivna kan ”hoppa” månad för månad beroende på om många lämnar etableringen samtidigt en månad (de kom nya för två år sedan). Detta eventuellt även i kombination med att färre nya flyttar in till kommunen samma månad. Samma sak gäller för motsatsen. En ytterligare faktor som spelar in är den vidareflytt som sker under etableringstiden (se senare i detta bildspel).

Tidsaxel och viktiga termer Ankomst till Sverige, registreras som asylsökande. Asylsökande Väntar som asylsökande på besked om uppehållstillstånd eller avslag. Väntetiden varierar över tid. Nyanländ De som får uppehållstillstånd flyttar själv eller via anvisning till en kommun och börjar etableringen som pågår under 2 år. Även anhöriga till dessa ingår i etableringen. Nyanländ Af 2+1 år Nyanländ hos arbetsförmedlingen är man i 3 år. Efter avslutad etablering kan man gå in i Jobb- och utvecklingsgarantin, Jobbgarantin för unga Några dagar Lång väntetid idag 2 år 1 år Alla nyanlända inom etableringen har rätt till etableringsinsatser under etableringstiden enligt lag 2010:197. Kommunernas ansvar är bla.: o Mottagande och bostadsförsörjning o SFI o Samhällsorientering o Barns etablering Etableringen samordnas av Arbetsförmedlingen och samarbetet mellan aktörerna regleras i kommunernas ”LÖK” - Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar och andra nyanlända invandrare

Källa: Migrationsverket Fyrbodal nyanlända med uppehållstillstånd inom etableringen asylsökande som bor i migrationsverkets boenden i Fyrbodal, samt i kommunernas boende och omsorg (ensamkommande barn) Karta nyanlända max 2 år hade respektive kommun så här många som har rätt till etableringsinsatser. Statistik för nyanlända med uppehållstillstånd ”släpar efter” en månad.

1 augusti oktober 2015 (10 mån. tidigare) Bengtsfors337(15)244(11) Dals-Ed 66 (8) 56(9) Färgelanda108 (12) 84(11) Lysekil277 (16)171(13) Mellerud386 (14)276(6) Munkedal159 (12)123(11) Orust 66 (8) 46(7) Sotenäs 65 (12) 31(8) Strömstad 67 (12) 67(11) Tanum142 (10)102(11) Trollhättan850 (63)819(59) Uddevalla 938 (75)773(50) Vänersborg845 (46) 671(20) Åmål508 (29)508(16) Källa: Migrationsverket Tabell nyanlända max 2 år hade respektive kommun så här många som har rätt till etableringsinsatser. Varav ensamkommande barn med uppehållstillstånd inom parentes.

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Fyrbodal de sista tio månaderna Antal inskrivna i etableringen alla åldrar (inkl. ensamkommande) Antal asylsökande Källa: Migrationsverket Ensamkommande är inräknade i den röda stapeln, men visas till antal i en orange stapel bredvid 4 814

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Bengtsfors de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Dals-Ed de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Färgelanda de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Lysekil de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Mellerud de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Munkedal de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Orust de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Sotenäs de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Strömstad de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Tanum de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Trollhättan de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Uddevalla de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Vänersborg de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Förändring gällande antal personer inom etableringen (etableringstid max 2 år) i Åmål de sista tio månaderna, samt antal asylsökande boende i kommunen i migrationsverkets mottagningssystem. Antal inskrivna i etableringen alla åldrarAntal asylsökande Källa: Migrationsverket

Fyrbodal Vidareflytt in 327 Vidareflytt ut 277 Källa: Migrationsverket Vidareflytt under etableringen januari - juli 2016 Är i etableringsfasen och har flyttat under de sju första månaderna Detta innebär att personen ingår i den nya kommunens etablering, respektive lämnat den gamla kommunens etablering.

Vidareflytt under etableringstiden januari - juli 2016: Vanligaste kommuntillhörighet vid in-flytt, resp. ut-flytt KommunIN – Vanligaste stad man kommer frånUT – Vanligaste stad man flyttar till BengtsforsKumla (9), Finspång (4), Färgelanda (2)Hultsfred (6), Hallsberg (4), Vänersborg (3) Dals-EdMunkedal (1), Vänersborg (1)Mellerud (1) FärgelandaMunkedal (1)Borås (4), Bengtsfors (2), Uddevalla (2) LysekilEksjö (3), Gotland (3), Göteborg (3)Vänersborg (3), Uddevalla (2), Göteborg (1) MellerudVänersborg (5), Östersund (5), Trollhättan (2)Vänersborg (13), Göteborg (7), Klippan (4) MunkedalUddevalla (5), Mellerud (3), Bengtsfors (1)Uddevalla (11), Trollhättan (2), Dals-Ed (1) OrustTjörn (5)Falköping (1), Göteborg (1), Kungälv (1) SotenäsGöteborg (1)Tranemo (5), Trollhättan (5), Göteborg (2) StrömstadGöteborg (8), Karlshamn (4), Mullsjö (2)Arvika (2), Tanum (1), Uddevalla (1) TanumFärgelanda (1), Strömstad (1), Vänersborg (1)Tingsryd (3), Göteborg (1), Lindesberg (1) TrollhättanVänersborg (16), Göteborg (11), Örnsköldsvik (6)Vänersborg (15), Göteborg (3), Mellerud (2) UddevallaVänersborg (14), Munkedal (11), Göteborg (10)Filipstad (5), Munkedal (5), Göteborg (4) VänersborgTrollhättan (15), Mellerud (13), Vänersborg (9)Trollhättan (16), Uddevalla (14), Borås (7) ÅmålGöteborg (2), Färgelanda (1), Mellerud (1)Laholm (3), Kalmar (2), Uddevalla (1)

Så bor de asylsökande i respektive kommun 1 september 2016 KommunABOEBOÖvrigt boend e Summ a Bengtsfors Dals-Ed Färgeland a Lysekil Mellerud Munkedal Orust Sotenäs Strömstad Tanum Trollhättan Uddevalla Vänersbor g Åmål Summa Fyrbodal: ABO = Anläggningsboende är boende som Migrationsverket erbjuder, anläggning eller lägenhet i hyreshus. EBO = Eget boende avser boende där personen själv ordnat boende hos en släkting eller motsvarande. Övrigt boende = Består främst av ensamkommande barn i kommunalt boende/familjehem/preplacerade barn (barn som bor hos tex släkting). Källa: Migrationsverket

Åldersfördelning på de asylsökande 1 september Summa: Bengtsfors Dals-Ed Färgelanda Lysekil Mellerud Munkedal Orust Sotenäs Strömstad Tanum Trollhättan Uddevalla Vänersborg Åmål Källa: Migrationsverket september 2016

Ny anvisningsmodell för asylsökande ensamkommande barn Gäller från 1 april KommunAndel Bengtsfors1,34 Dals-Ed1,00 Färgelanda1,08 Lysekil1,94 Mellerud1,00 Munkedal1,50 Orust2,30 Sotenäs1,70 Strömstad2,04 Tanum2,00 Trollhättan5,29 Uddevalla5,09 Vänersborg3,64 Åmål1,50 Med den nya anvisningsmodellen ska fördelningen av barnen mellan landets kommuner bli jämnare, och kommunerna ska få bättre planeringsförutsättningar. Promilletalet x årets planerade mottagande - ca (juli-prognosen) Tex. Bengtsfors = 0,00134 x = 4,02 ≈ 4 Planeringstal 4(9) Planeringstal 3(7) Planeringstal 3(8) Planeringstal 6(14) Planeringstal 3(7) Planeringstal 5(11) Planeringstal 7(16) Planeringstal 5(12) Planeringstal 6(14) Planeringstal 16(37) Planeringstal 15(36) Planeringstal 11(25) Planeringstal 5(11) OBS! Nya prognoser 4 ggr/år (Sist planeringstal från april-prognosen) Planeringtal efter juli-prognosen Sänkt planeringstal för ensamkommande barn 2016 efter ny prognos från juli