ETT VÄLFÄRDSKONTRAKT FÖR HELA OSKARSHAMNS KOMMUN EN BUDGET FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN 2016-2018.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad styrs verksamheten utifrån • Lagen om skydd mot olyckor • Handlingsprogram • Kommunal och förvaltningslag • Verksamhetsplaner • Ekonomistyrning • Avtal.
Advertisements

Tillsammans bygger vi det hållbara Karlskrona Tryggt, attraktivt och företagsamt Budget för 2013 samt ramar för 2014 och 2015.
Hur kan stat och kommun främja utvecklingen av bostäder för äldre?
Vi kan inte vänta… på en bättre förskola. Barngrupper, personaltäthet och resurser.
Solgårdens verksamhetsmål MILJÖ  Solgårdens anställda ska prioritera ett miljömål för året; Solgårdens miljöplan 2013  Samtliga anställda kan och ska.
VISION Kommunplaner – strategisk planering
BUDGETDIALOG 24 APRIL 2013 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 2013 ADM/LEDNINGMILJÖKART/MÄT/GISBYGGLOV 2012 ADM/LEDNINGMILJÖPLANBYGGLOV PLAN MBF.
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Uppdrag att stärka utveckling av lokal service Syfte: Ökad tillgänglighet till service i gles- och landsbygder.
Välkomna till Helsingborg!
Tekniska Verken och Linköpings universitet som regional motor för en hållbar utveckling
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
/1 Landstinget Kronoberg 2009 – 2015 Strategisk utvecklingsplan, delrapport april 2009.
SKÅNE NORDVÄST – en region utan gränser ?. NULÄGE 10 kommuner med mellan 9600 och invånare Öresundsregionen är Nordens mest tätbefolkade storstadsregion.
Storstockholms brandförsvar
Vår Kommun Samhällskunskap år 8.
Pågående aktiviteter/På gång Skånes kompetenskarta: 1) Hur ser kompetens- och utbildningsprofilen ut i det skånska näringslivet i förhållande till de andra.
Budget Budgetförutsättningar 2014 ”Borgholmsmodellen” 1/3, 1/6, prioriteringar Verksamhetsnettot Antal invånare (10634) Ekonomiska utveckling Världen.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Från projektidé till genomförande - Hur söker man projektstöd?
Sunderbysjukhus 2010 Uppstart av om- och tillbyggnationen av Sunderby sjukhus. Planeringen och förberedelserna för starten av RLU. Nytt vaktavtal som kommer.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Planeringsdirektiv Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Nämndplan 2015.
Framtidens skola i Luleå
Kommunens styrprocess och framtida ekonomiska förutsättningar
Kommunfullmäktig budgetförslag Ekonomiska förutsättningar 2 Den ekonomiska trenden är positiv i staden Stora investeringar pga befolkningsutvecklingen,
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Resultat av KKiK Kommunens Kvalitet i Korthet deltog 41 kommuner 2015 deltog ca 240 kommuner.
Hur är företagsklimatet i Sölvesborg?. Lokalt företagsklimat Handlar om förutsättningar för företagande Vi definierar företagsklimatet som summan av de.
Hörby Arbetarekommun Uppföljning av Handlingsprogram 2014 – 2018 Hur långt har vi kommit? Hörby arbetarekommun.
Hur får vi förändringsbehovet att slå igenom i verkligheten - eller hur får vi det att hända?
Innovationer för framtidens sjukvård i Stockholms läns landsting Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Innovationsroteln, Liberalerna i SLL.
En trygg dricksvattenförsörjning En trygg dricksvattenförsörjning SOU 2016:32 Särskilde utredaren Gunnar Holmgren Sekretariat: Folke K Larsson, Ulrika.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Det är aldrig roligt att spara Genom att ta tag i problemen skapar vi en bättre framtid!
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Beslut i kommunfullmäktige
Ekonomirapporten, maj 2017 Diagrammen
Landsbygdskommittén.
Framtidens Norrköping på C
Strängnäspartiet – Budget 2014
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Samrådsförslag.
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Case- Heltid som norm i Vimmerby kommun
Välfärdens finansiering
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Nuvab Näringslivsprogram
KPR april 2018.
Uppsala – tillväxt och hållbarhet
Ökad bemanning inom äldreomsorgen 2015
Verksamhetsplan med budget 2019:
Uppsala – tillväxt och hållbarhet
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Mittenstyret Erik Mål och Budget 2019.
Måluppfyllelse Bokslut 2018
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
RS förslag driftbudget 2020
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Presentationens avskrift:

ETT VÄLFÄRDSKONTRAKT FÖR HELA OSKARSHAMNS KOMMUN EN BUDGET FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN

ETT VÄLFÄRDSKONTRAKT Vi vill skriva ett kontrakt med dig som medborgare, ett kontrakt om att vi ska upprätthålla välfärden både idag och imorgon. Du ska känna dig trygg med att Oskarshamns kommun även i framtiden har en bra förskola och skola, att äldreomsorgen håller hög kvalitet och att service finns i hela kommunen.

ETT VÄLFÄRDSKONTRAKT Ett välfärdskontrakt med sex punkter 1.Att växa upp i Oskarshamns kommun 2.Att åldras i kommunen 3.En landsbygd i förändring 4.Klimat- och miljöutmaningen 5.En stad i förändring 6.En attraktiv arbetsgivare

1. ATT VÄXA UPP I OSKARSHAMNS KOMMUN Rekordsatsning på IKT För siffror se noter. Breddad satsning på idrottsprofil på gymnasiet Ökad samverkan med näringslivet via gymnasiet Ungdomscafé Ungdomsfrågor Biostad Fritidsledare i Kristdala Resesubventioner för studerande Finansiering av aktiviteter inom ramen för avgiftsfri skola Frukt till barn i förskoleklass och årskurs 1 och 2.

2. ATT ÅLDRAS I KOMMUNEN Specialistutbildning för sjuksköterskor För siffror se noter. Ombyggnation av Solbacka för att skapa fler boendeplatser för äldre Tydlig ambition att påbörja byggnation av trygghetsboende på Kikebo Utreder förutsättningarna för ett aktivitetskort för pensionärer och äldre.

3. EN LANDSBYGD I FÖRÄNDRING Skärgårdstrafik För siffror se noter. Mobilsamåkning Utvecklingspåse för mindre tätorter, landsbygd och skärgård Bredbandsutbyggnad Bidrag till Stiftelsen Strandagården Bidrag till Bråbo skola Ökade insatser för näringslivsutveckling utanför centralorten Landsbygdsutvecklare Återvinningsstationer i hela kommunen

4. KLIMAT- OCH MILJÖUTMANINGEN Ekokommun, implementering För siffror se noter. Uppföljning av kommunens arbete med hjälp av gröna nyckeltal. Fortsatt deltagande i forskningsprojektet Hållbar kommun Påse för miljöförbättringar, bl.a. giftfria miljöer, ekologisk mat, solceller och laddstolpar Översyn av en långsiktig samhällsutveckling med hjälp av skogsplanen. Tydlig ambition om mer ekologisk och närproducerad mat.

5. EN STAD I FÖRÄNDRING Staden står inför en av sina största förändringar, och flera byggnationer planeras. I centrala Oskarshamn planeras för byggnation av bostäder på Mejeriplanen, i Kikebo, och Inre hamnen. Därtill står vi inför utmaningen att skapa ny industrimark för att klara av framtida etableringar, men också byggnation av kombi- och samlastningsterminal för att utveckla kommunens befintliga näringsliv.

6. EN ATTRAKTIV ARBETSGIVARE En förutsättning för att klara av välfärden är tillgången till utbildad personal. Personalen är vår viktigaste resurs varför vi ständigt måste arbeta med att öka kommunens attraktivitet som arbetsgivare. Det betyder att vi måste se över den lön, de arbetsvillkor samt den arbetsmiljö som våra anställda erbjuds. Vi kommer därför ta fram ett personalprogram och bjuda in fackförbunden för att diskutera hur vi kan öka kommunens attraktivitet som arbetsgivare. Viktiga frågor att diskutera är heltid och delade turer.

ANDRA VIKTIGA SATSNINGAR Arbetsmarknadspengar För siffror se noter. Ölandstrafik Stöd till IK Oskarshamn Utredningar detaljplaner Tillgänglighetskonsulent Havslätts camping Gatuunderhåll

FÖRÄNDRING AV BUDGETRAMAR 2016 BudgetFörändring tkrTotal budget 2016 tkr Kommunkontoret Kommunkontoret, IT Strategi- och näringslivsenheten Nova Räddningstjänsten Tekniska nämnden, övrigt Tekniska nämnden, kost och service Tekniska nämnden, fastighet Samhällsbyggnadsnämnden Bildningsnämnden Socialnämnden

TILLKOMMANDE INVESTERINGAR Skattefinansierade investeringar Satsning på IKT Förskoleplatser i Kikebo Södra infarten samt kombiterminal Avgiftsfinansierade investeringar Vattentäkten Hummeln Reningsverket i Ernemar Oskarshamn Hamn

FINANSIERING Enligt SKLs ekonomirapport behöver kommunerna höja skatten med 2 kronor fram till 2019 för att klara framtidens utmaningar. Kostnaderna beräknas öka mer än intäkterna varför det krävs nya åtgärder från såväl stat och kommunerna. För att vi ska klara välfärdens utmaningar i Oskarshamns kommun föreslår vi en skattehöjning om 75 öre, så att skattesatsen blir 22,26.