Introduktionsutbildning Foto: bildarkivet.se. Vad är rehabilitering? Att utgå från Karin och Karls behov och förutsättningar Ge insatser som bidrar till.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Introduktionsutbildning
Advertisements

Lyftselar (del av lyftrutin, ej internkontroll)
Varför har Anna eller Per ett hjälpmedel?
Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
Strokerehabilitering Håkan Carlsson Leg. Sjukgymnast VO Neurologi och rehabiliteringsmedicin.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Att lita på vår egen förmåga. Att tro att allt är möjligt så länge vi gör det tillsammans. Att planera för framtiden men leva i nuet. Att bry oss om oss.
HEMTAGARTEAM. SYFTE Det övergripande syftet är att brukaren ska kunna återvända till hemmet efter en sjukhus- eller korttidsvistelse på ett tryggt och.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Sege parks förskola Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Utbildning personlyftar. Upplägg Teoridel Praktiska stationer med lyft (smågrupper) Teoretiskt prov Lyft upp från golv med personlyft (helgrupp) Genomgång.
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
Inge Dahlenborg Arbetsterapeut inom primärvård. Mobilt Demensteam 50% Bakgrund Lokalt vårdprogram.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Empowerment i teori och praktik?
Barn och ungdomars utveckling
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Sjukgymnastik/Fysioterapi inom palliativ vård
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015
Välkommen till information om lex Sarah
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
Motivera lantbrukarna i rådgivningen
Människokännedom.
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Motivera lantbrukarna i rådgivningen
Formativt lärande.
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Bilaga 2 Sysselsättning - Fokusera på om utföraren måste avsätta resurser inom varje område för att ge stöd åt den enskilde och i så fall hur mycket?
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Hälsofrämjande arbete
Vägledande principer för socialtjänsten
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
IFK MARIEFRED VERKSAMHETSIDÉ VERKSAMHETSOMRÅDEN VÄRDEGRUND VISION MÅL
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Din lön och din utveckling
9...
Workshop Mänskliga rättigheter.
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Din säkerhet på sjukhus
Samordnad vård och omsorgsplanering
SOU 2017:43 Gunilla Lillhager förvaltningschef LD Hjälpmedel
Barnkonventionen.
Ett fel på kvinnor.
Träff 5 Välkomna!.
Bodens ungdomsmottagning
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
Nästa steg regionkalmar.se.
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Regin Dahl Fysioterapeut Cytostatika sektionen/Palliativa teamet och Mobilt Närvårds teamet vid Sjukhuset i Arvika.
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
WCAG-checklistan Så här ska du använda checklistan.
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Introduktionsutbildning Foto: bildarkivet.se

Vad är rehabilitering? Att utgå från Karin och Karls behov och förutsättningar Ge insatser som bidrar till att Karin och Karl återvinner eller bibehåller bästa möjliga förmågor Ska leda till goda villkor för Karin och Karl så att de kan leva ett självständigt liv och aktivt kunna delta i samhällslivet Foto: bildarkivet.se

För att må bra behöver människan röra på sig, göra och uppleva saker. Vardagsrehabilitering

Det är mycket viktigt för Karin och Karl att de får möjlighet att fortsätta vara aktiva och göra det de kan och önskar, trots att de blir gamla. Vardagsrehabilitering Bild på vardagsaktivitet i hemmet

För dig som personal innebär det att du alltid ska anpassa det du gör efter personen du är hos. Hur vill Karin ha det? Vad mår Karl bra av? Vardags rehabilitering

Rehabiliterande förhållningssätt Att ge en stödjade hand först och främst – inte hjälpande Väcka Karin och Karls intresse för sina förmågor och möjligheter Uppmuntra Karin och Karl att själva lösa problem och bestämma om sin tillvaro Foto: bildarkivet.se

Stödja Karin och Karls egna förmågor Ta reda på vad Karin klarar själv. Vad står det i genomförande- planen?

Karin har olika vanor som ger henne sammanhang och mening i vardagen. Vad är viktigt för Karin? På vilket sätt vill Karin göra aktiviteter? När vill Karin göra aktiviteter? Vilken mening har olika aktiviteter för Karin?

Rörelse AT/FT Aktivitet Mål

Ser du försämringar hos personen? Går osäkert Snubblar till Tar felsteg Tar tag i möbler Osäker/otrygg uppresning Glömmer att bromsa och att använda sitt hjälpmedel Vågar inte göra saker pga. rädsla för att ramla, t.ex. duscha Ligger och sitter mer än tidigare foto: Bildarkivet.se Klarar inte påklädning som tidigare Om din arbetsmiljö är tung och riskfylld Rapportera vidare till arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska

Så här kan en ordination ut se ut.

Så här ser en signeringslista ut

Så här ser baksidan på signeringslista ut

Varför har Karin eller Karl ett hjälpmedel? För att kompensera för en nedsatt eller förlorad förmåga För att förbättra eller upprätthålla en förmåga För att förebygga en framtida förlust av en förmåga

Att tänka på med hjälpmedel Hjälpmedlet är Karin och Karls förlängda arm Ett hjälpmedel är individuellt förskrivet och utprovat och får inte lånas mellan personer Om Karl inte själv kan sköta sitt hjälpmedel ingår det i era arbetsuppgifter att se till att: hjälpmedlet är rent när Karl ska använda det att det fungerar som det är tänkt

Hjälpmedlet fungerar som det är tänkt - vad innebär det? Rullstol

Hjälpmedlet fungerar som det är tänkt - vad innebär det? Fristående toastol

Hjälpmedlet fungerar som det är tänkt - vad innebär det? Duschstol med hjul Rätt

Rollator Hjälpmedlet fungerar som det är tänkt - vad innebär det?

Arbetsstol

Hjälpmedlet fungerar som det är tänkt - vad innebär det? Säng

Lyftselar ( del av lyftrutin, ej internkontroll ) Kontrollera: 1. Produktetikett Maxlast, produktnamn, artikelnummer, serienummer och tvättråd Kan utläsas från etiketten 2. Tyg Tyget inte har hål, är tunt eller slitet. Det inte har uppstått förslitning eller hål i tyget längs med kantbanden. Tyget under styrhandtagen är intakt. 3. Kantband Kantbandet inte är skadat 4. Bandöglor/Avlatsningsband/ Upphägningsband Banden inte skadats av lyftbygeln, det visar sig oftast i form av synliga trasiga trådar

Lyftselar 5. Styrhandtag Sömmarna på styrhandtagen är intakta 6. Sömmar, förstärkningssömmar = tränsar Trådar och sömmar är intakta 7. Lattor Är eventuella lattor på plats? Selen har en ofullständig funktion om lattorna saknas Spänne Om selen har ett spänne - lås spännet, drag i skärpet och se till att spännet inte öppnar sig.

SIGNERINGSLISTA INTERN KONTROLL AV HJÄLPMEDEL Namn:År: Personnummer: Hj ä lpmedel _________________ JanFebMarsAprilMajJuniJuliAugSeptOktNovDec

Frihetsberövande?

Ledvård Grundläggande ledvård innebär att Karin och Karl får tid att utföra aktiviteter på egen hand, sträcka ut morgonstela leder, stå en stund extra och sträcka i höfter och knän allt efter egen förmåga och/eller med stöd av personal. Om Karin och Karl är rullstolsburna får de hjälp med att vila en stund i sängen och sträcka ut höfter och knän minst en gång per dag. Rullstolens fotstöd används för att motverka spetsfot. Du som personal vet när du ska ta kontakt med fysioterapeut, arbetsterapeut eller sjuksköterska vid frågor om ledvård.

Bemötande Vilka signaler sänder jag till personen? - stress, osäkerhet, leende, kroppsspråk - osäkerhet kring personens förmåga

Kommunikation Hur kommunicerar vi? - kroppsspråk - instruktioner Kommunikation mellan de som hjälper.

Rädsla Hur känner vi igen rädsla? Hur minskar jag rädsla hos personen? Hur tar jag på personen?

Naturligt rörelsemönster Vid en förflyttning ska man sträva efter att få det så likt ett naturligt rörelsemönster som möjligt. Hur gör du när du ska ställa dig upp från en stol eller kliva upp ur sängen?

Ergonomi Nära Stabilt Rakt

Förflyttningar När en förflyttning blir tung är det ofta för att vi inte har personen med oss. Hur får vi personen med oss?