Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regin Dahl Fysioterapeut Cytostatika sektionen/Palliativa teamet och Mobilt Närvårds teamet vid Sjukhuset i Arvika.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regin Dahl Fysioterapeut Cytostatika sektionen/Palliativa teamet och Mobilt Närvårds teamet vid Sjukhuset i Arvika."— Presentationens avskrift:

1 Regin Dahl Fysioterapeut Cytostatika sektionen/Palliativa teamet och Mobilt Närvårds teamet vid Sjukhuset i Arvika

2 SKILLNADEN MELLAN REHABILITERING AV CYTOSTATIKAPATIENT OCH Palliativ PATIENT
       CYT PATIENT                                                                                    PALLITIV PATIENT                                   FOKUS PÅ TRÄNING                                                    FOKUS PÅ FUNKTIONELL TRÄNING

3 Träning för vuxna under och efter kurativ behandling
Cytostatika patienterna erbjuds: Obligatoriskt samtal, om aktivitet och träning,  Fysioterapi(sjukgymnastik) for de som inte når rekommenderad aktivitet. Vid behov, fysisk träning i grupp och bassäng. Vid behov, samtal inför start av jobb.

4 Fysioterapi Tar vara på det friska, när inga tillfrisknad är möjligt
ETISKA PRINCIPER I PALLIATIV VÅRD Autonomi Göra gott Inte skada Fördela resurserna rättvist (Se SOU 2001:6, s och SOU 1995:5, s och

5 Jag är nog färdig med att jumpa
Teamet viktig för att se behovet.

6 Fokus på att Ta tillvara det friska
Sjukgymnastiska insatser skall vara fokuserad på att ta tillvara det friska, även när inget tillfrisknande är möjligt.

7 Tidpunkt för Start av fysioterapi
Mycket händer i början och många symptom och smärtor blir lindrigare eller borta vid multifunktionella åtgärd. Start av fysioterapi efter att patienterna är medicinskt stabiliserade av det Palliativa teamet. 

8 Hitta livskvalité för patienten i patientens hem
    Fokus på en god anamnes för att hitta patientens:   Livskvalité.  Hitta symptomen att behandla eller lindra. Reducera fallrisk. Rett bruk av hjälpmedel och trygg förflyttning.

9 Huvudmål att behålla din livskvalité så långt det går
Främja dagliga livets aktiviteter och största möjliga grad av självständighet. Förebygga komplikationer som följd av långvarigt sängliggande. Förebygga och lindra smärta, dyspné, trötthet och andra symptom. Reducera/lindra svullnader. Ge goda kroppsupplevelser och göra gott. Främja avspänning, lindra ångest och oro.

10 Göra gott​ för att öka aktivitäten.
I första mötet önskar vi att hitta en aktivitet eller symptom som är lite viktigare än dom andra, tillsammans med familjen En god anamnes för att tillsammans hitta ADL patienten önskar att behålla och olika symtom som kan behandlas. Göra gott​ för att öka aktivitäten. Reducera fallrisk genom att till samman röra oss i varje rum du använder. Hitta hjälpmedel som underlättar ADL.

11 Val av fysioterapeutiska interventioner
Välja  funktionella övningar med fokus på funktionell träning för att bevara ADL och behålla livskvaliteten. Välja åtgärd som lindrar och ger symtomkontroll.  Välja mellan olika profylax, göra gott, involvera anhöriga och annan vårdpersonal (hjärta, lunga, trycksår, profylax…) de sista dagarna patienten lever.

12 TRÄNA tillsammans MED PATIENTEN
syfte att minimera skaderisk Stärka behandlings resultatet och hindra att förlora funktion. syfte att stöda anhöriga. Patienten har inga tid att förlora. (Punkten skiljer sig från vanlig fysioterapi vart patienten själv naturlig nyttiggöra sig effekten av behandlingen och kan öva tryckt själv hemma.)

13 VILA Att unna sej vila utan dålig samvete för patienten och anhöriga
Vila smart. Utnyttja vilan med syfte på att behålla mest möjligt av din livskvalitén, orka mera och lättare. Ergonomi Organisera vilan under dagen och veckan fram tills nästa aktivitet.

14 smärtstillande vid aktivitet
Motivera för att använd ordinerad ”vid behovs smärtstillande”, för att underlätta daglig livets aktiviteter som är viktiga för patienten och familjen.

15 Vårdkedjan inga hinder
Sjukgymnasten följer dig om du är i hemmet, på boende, på korttidsboende eller inlagd på sjukhuset.

16 SAMMANFATTNING: Fysioterapi Tar vara på det friska, när inga tillfrisknad är möjlighet
En god anamnes för att hitta livskvalité för patienten som stöder autonomin, ger symtomkontroll, reducerar skador, gör gott och fördelar resurserna rättvis. Involvera anhöriga så dom får göra gott och lyssna på förslag som dom har som lindrar och gör gott. Välja undersökningar som stöder aktivitet eller symptom som är lite viktigare än dom andra att behålla eller behandla/lindra. Välja Fysioterapeutiska åtgärder som stöder livskvalité och ger symtomkontroll. Funktionella övningar för att hitta rätt dos och som inte ger risk för skada, men gör gott och lindrar. Öva med patienten och involvera anhöriga och/eller annat sjukvårdspersonal.

17 Goda förbilder i palliativ vård
Den värld vi lever i kan vara härlig. Men utmaningarna för de som ska ta vid, utveckla och möjliggöra att vi kan fortsätta leva i en härlig värld, de är många. Goda förebilder som ni är viktigt för att man ska lyckas med utmaningar inom Palliativ vård.

18 Frågor? Tack för att ni lyssnade Regin Dahl Fysioterapeut


Ladda ner ppt "Regin Dahl Fysioterapeut Cytostatika sektionen/Palliativa teamet och Mobilt Närvårds teamet vid Sjukhuset i Arvika."

Liknande presentationer


Google-annonser