BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Skapa en lek för alla. VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE! Vem utser ett biosfärområde? Ett biosfärområde utses till biosfärområde av Unesco,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Hållbar utveckling på med.
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Det är lätt & rätt att återvinna!
Barnanpassad utredning
Hälsosamma Sverige. Arbetsgruppen •Filippa Reinfeldt, Ordförande •Saila Quicklund •Inger René •Carl-Johan Sonesson •Jenny Petersson •Rasmus Törnblom •Johan.
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
GYMNASIESÄRSKOLA GYMNASIE SÄRSKOLANS MATEMATIK NATURKUNSKAP
Mål och betygskriterier
Hur bör samhället organiseras
Om barnkonventionen Bilden kommer från UNICEFs bildbank och och återfinns på
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
VAD ÄR TEKNIK?.
Ta ställning och handla!
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Den 19 augusti 2014 var Overflow day. Sverige ligger på 10:onde plats i världen. På nyheterna 30/9 fick vi höra att om alla förbrukar lika mycket som.
SKOP Föräldrar- Västra skolan, alla årskurser 1 Rapport till Vara kommun om Undersökning bland föräldrar i skolorna 2010 SKOP:s arkivnummer: S21APR10 Föräldrar.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Hälsofrämjande besöksnäring för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 21 mars 2012.
Tankar om kamratstödjare Hälsokällan 30 mars 2009 Eva Svernling.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Utomhusmatematik i elevens närmiljö
Det är lätt & rätt att återvinna!
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner.
Jämställdhet Vad är det?.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
Ledtråd: ett vasst vårtecken!
Barnkonventionen i förskolan
När säger du ifrån? Om civilkurage på nätet.
Trivselregler P07-Furulund
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Varför behöver vi politik?
FN-dagen uppmärksammas varje år den 24 oktober.
Hur blir ett lag BRA? BBIF P04 Är bäst Titta upp Träna ihop oss
Naturlandskap blir kulturlandskap
POLITIK 2. Vem ska bestämma?.

Eleverna i klass 1-6 har svarat på enkäten
De nya svenskarnas röst !

Ledtråd: ett vasst vårtecken!
Varifrån kommer kranvattnet?
Hållbar utveckling.
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Varifrån kommer kranvattnet?
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Demokratien Demokratien har nyligen blivit ett eget självständigt land, ni bor i landet och ska nu besluta vilka lagar som gäller i landet. Demokratiens.
Bättre hälsa och kul på jobbet!
Bättre hälsa och kul på jobbet!
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
De nya svenskarnas röst !
TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.
TÄVLINGSMOMENT SIMNING
Prata politik - även efter Skolval 2019 Skolval 2019 är över och nu börjar det viktiga efterarbetet. Hur gick det? Vilka tankar finns i klassrummet efter.
TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
Presentationens avskrift:

BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Skapa en lek för alla

VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE! Vem utser ett biosfärområde? Ett biosfärområde utses till biosfärområde av Unesco, FN’s organ för utbildning, vetenskap och kultur. Vad är ett biosfärområde? Ett biosfärområde är ett område där vi människor skall satsa på att främja naturvård, samhällsutveckling och utveckling av forskning och utbildning.

Det är lätt att leva hållbart….eller? VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE Enkelt sagt så skall vi som bor i biosfärområdet arbeta aktivt för att vårt sätt att leva skall bli mer och mer hållbart i framtiden. Det finns över 600 liknande områden i världen.

LEVA HÅLLBART VI som lever på jorden i dag måste dela på mat och annat som vi behöver för att leva bra. Järn, trä, vatten och mycket annat måste delas jämt mellan ALLA för att vi skall kunna bo och leva bra. ALLA VI som lever på jorden i dag måste även tänka på att våra BARN och BARNBARN behöver mat, vatten och en ren jord för att leva bra.

BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Vår utmaning är att vi skall skapa en ny lek som är så rolig att alla vill leka den.

STARTAR VI MED FRÅGAN: Varför skall vi skapa en ny lek? Kan det hjälpa oss att leva mer hållbart? Fundera någon minut och jämför era tankar i klassen.

KOM NI FRAM TILL NÅGOT?

LEKEN ÄR VIKTIG FÖR DEN GÖR ATT VI RÖR OSS! Om vi är vana att röra oss så är det lättare att ta cykeln till skolan eller jobbet i framtiden. Min kropp mår bra av att röra sig!

OM VI RÖR OSS MER OCH INTE TAR BILEN ÖVER ALLT SÅ ÄR DET INTE BARA BRA FÖR OSS SJÄLVA – DET ÄR RIKTIGT BRA FÖR VÅRT JORDKLOT.

VI HAR BARA ETT JORDKLOT VI HAR ETT JORDKLOT DÄR ALLA MÄNNISKOR SKA SAMSAS – OCH VI ÄR INTE ENSAMMA. EN MÄNGD DJUR OCH VÄXTER LEVER HÄR MED OSS.

DÅ KAN VI MÄNNISKOR INTE FORTSÄTTA SKITA NER JORDKLOTET NEJ DET FÅR NI INTE!!! VI ÄR JU MÅNGA SOM BOR HÄR. BÅDE I DAG OCH I FRAMTIDEN.

Lekens regler funkar på samma sätt som regler i ett land. Vi bestämmer vilka regler som gäller och sedan följer vi dem. Det är bra för din kropp och miljön att vi rör oss men leken är bra på många andra sätt….

DET KALLAS FÖR DEMOKRATI När ni bestämmer vilken lek som ni skall leka och vilka regler som gäller så är det viktigt att alla är med och beslutar. När ni röstar så har ALLAS RÖST LIKA MYCKET VÄRDE.

NI ÄR INTE ENSAMMA! FLERA ANDRA KLASSER I BIOSFÄROMRÅDEN GÖR SAMMA SAK Tillsammans skapar vi en mängd nya lekar som gör rasterna roligare. Alla lekar delas på så att ni kan testa andras lekar

Lärande för hållbar utveckling -naturskyddsföreningen: Fysisk aktivitet, hälsa och hållbar utveckling: Svensk idrottsforskning 4/2012, halsa-hallbar-utveckling.pdf halsa-hallbar-utveckling.pdf Skola på Hållbar väg – WWF: df Sidan df Mer om Biosfärområden: sciences/man-and-biosphere-programme/ sciences/man-and-biosphere-programme/ TIPS PÅ FÖRDJUPNING TILL LÄRARE

För er som vill FINNS ETT TÄVLINGSMOMENT! Ni som är anmälda till tävlingen leker varandras lekar. Ni röstar på den klass som ni tycker har genomfört biosfärutmaningen bäst. TÄVLING

ROLIGAST VINNER? Det är klart att det är viktigt att en lek är rolig MEN det finns andra viktiga delar som gör att en lek vinner biosfärutmaningen. TÄVLING

KAN ALLA I KLASSEN KAN VARA MED OCH RÖRA SIG I LEKEN? 5p (JA, det är jättelätt för alla att vara med) 4p, 3p, 2p eller 1p (NEJ, det var ganska svårt alla att vara med i leken) VI KAN LÄTT LEKA LEKEN UTOMHUS! 5p (JA, det är jättelätt) 4p, 3p, 2p eller 1p (NEJ, det är ganska svårt) HUR KUL LEKEN VAR ATT LEKA 5p (JA, jätterolig) 4p, 3p, 2p eller 1p (NEJ, den funkar inte för oss) HJÄLPFRÅGOR FÖR ER SOM VILL TÄVLA

När ni har lekt alla lekarna röstar ni fram vilken lek som er klass tycker är vinnaren. Ni kan rösta på lappar inom klassen eller räcka upp händerna. Det viktiga är att ni TILLSAMMANS BESTÄMMER VILKEN LEK SOM FUNKAR BÄST. TÄVLINGSREGLER - RÖSTA

När klassen har röstat och ni har en vinnare meddelar er lärare resultatet till Johanna Olsson på biosfärkontoret Allas röster räknas ihop och vi har en vinnare i årets biosfärutmaning! TÄVLINGSREGLER - RÖSTA

Den klass som utses till vinnare får ett besök med familjen på Vänermuseet. TÄVLING 2 ENTRÈBILJETTER DELAS UT TILL VARJE ELEV i DEN VINNANDE KLASSEN. Barn under 18 år går som vanligt in gratis

Tillsammans skapar vi en mängd nya lekar som gör rasterna roligare. Självklart får ni tillgång till alla lekar så ni kan testa dem. P.S KOM IHÅG ATT ALLA KAN DELTA I UTMANINGEN ÄVEN OM NI INTE VILL TÄVLA