Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ledtråd: ett vasst vårtecken!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ledtråd: ett vasst vårtecken!"— Presentationens avskrift:

1 Ledtråd: ett vasst vårtecken!
Nu är det dags för Grey of the Day! Dagens ledtråd består av… … en bild på barn som plockar vitsippor… … och det här att klura på: ETT VASST VÅRTECKEN!

2 Sveriges största barnhjälpsorganisation
Majblomman Sveriges största barnhjälpsorganisation Beda Hallberg, grundade Majblomman 1907 Nu ska vi avslöja ledtråden till Grej of The Day: MAJBLOMMAN! Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation som grundades För över HUNDRA år sedan! Här ser ni ett minnesmärke, en stor sten, en sorts staty. På toppen sitter det barn! Barnen är en symbol för att Majblomman finns för barn som har det svårt. Mitt på stenen finns ett porträtt på den som startade Majblomman. Vem tror ni det att det var? Titta noga! Beda Hallberg! Så här såg Beda Hallberg ut. Hon jobbade i Göteborg inom stadens fattigvård i början av 1900-talet. Hon ville hjälpa medmänniskor som var fattiga, men hon tyckte inte om sättet som fattigvården fungerade på. Hon tyckte att fattigvården var sträng och straffande, fast det inte var de fattigas fel att de saknade pengar. Och så ville Beda satsa på barnen. Hon kom på att barnen själva skulle sälja majblommor, och att pengarna som kom in skulle hjälpa barn i fattiga familjer. Idag vet vi att man inte alltid kan hjälpa att ekonomin är knapp. Man kan inte rå för ifall man blir arbetslös eller sjuk. Eller om föräldrar studerar

3 110-årsjubileum! Här ser vi ALLA majblommor som har funnits sedan 1907. Den allra första majblomman var inspirerad av blåsippan. Den andra skulle likna en vitsippa, och den tredje en smörblomma. 1945 tog 2:a Världskriget slut, och boken om Pippi Långström kom. Hur såg majblomman ut då? 1973 kom den första serietidningen med björnen Bamse. Hur såg majblomman ut då? 1979 blev det förbjudet med barnaga i Sverige. Hur såg majblomman ut då? 1989 antogs FN:s Barnkonvention. Hur såg majblomman ut då? Länge var det tradition att var femte majblomma skulle vara blå, men idag är det alltid barnen som bestämmer. Ser ni hur majblomman såg ut det år då ni själva föddes? Ser ni vilka färger majblomman hade när era föräldrar föddes? Syskon? Mormor? Farfar?

4 Barn bestämmer färgen 5.000 förslag barnråd gör ett första urval
Färglägg din egen blomma Majblomman 2017 Inom Majblomman har barnen en stark röst och påverkar mycket av vår verksamhet. Att bestämma majblommans färg är ett sådant exempel. Man kan gå in på Majblommans hemsida och skapa sitt eget förslag. Det brukar komma in nästa förslag. Sedan får ett barnråd göra en grovsortering och välja ut ett tjugotal blommor som man tycker om. Därefter görs en sista gallring så att inget förslag liknar en tidigare blomma. Så publicerar Majblomman 10 olika förslag på hemsidan och uppmanar alla barn att gå in där och röst. Flest röster vinner. Vet någon hur årets majblomma ser ut idag? Så här ser majblomman 2017 år! Vet ni varifrån mönstret kommer? Det är inspirerat av nyckelpigor! Vet ni vem som har hittat på mönstret, då? Jo, det är den här tjejen! Hon heter Miranda och är 11 år. Varje år har majblomman en ny färg, och det är alltid ett barn som har kommit med förslaget. Någon som vet hur många år Majblomman fyller? 110 år! Majblomman firar 110-årsjubileum Och om man räknar riktigt noga så ser du att det är 111 blommor. Ni vet säkert att Majblomman samlar in pengar genom att barn säljer majblommor samlade vi in 65 miljoner kronor på två veckor! Barn hjälper barn! 5.000 förslag barnråd gör ett första urval 10 förslag visas på hemsidan rösta på din favorit flest röster vinner Miranda, 11 år från Luleå designade årets blomma Barn hjälper barn genom att sälja majblommor

5 Majblomman arbetar för att
Vad gör Majblomman? Majblomman arbetar för att alla barn ska kunna vara med i gemenskapen med sina kompisar, i skolan och på fritiden. Säljer man majblommor i Tranås, går pengarna till barn i Tranås. Man söker bidrag från Majblommeföreningen i Tranås Nu är frågan: vad gör Majblomman med alla pengar som samlas in? Jo, Majblomman hjälper barn som har det svårt, där vi bor. I den här staden/byn/kommunen får barn hjälp av Majblomman. Majblommans mål är alltid att alla barn ska kunna vara med i gemenskapen med sina kompisar, i skolan och på fritiden. Då är frågan: Hur hjälper Majblomman barnen? Jo, enligt idén om att barn hjälper barn! Genom att barn säljer majblommor! De pengar som barn här i staden/byn/kommunen får in när de säljer majblommor går till barn som bor i kommunen. Man kan söka ett bidrag från Majblomman till något du behöver. Det kan tex vara. Majblomman kan hjälpa barn som behöver varma kläder på vintern. Alla har inte råd med det. Majblomman kan hjälpa barn som vill vara med i fotbollsklubben eller någon annan fritidsförening. Det kostar ganska mycket, och alla familjer har inte pengar så det räcker. Majblomman kan hjälpa barn som behöver en cykel eller jympaskor. Byt ut Tranås till ”din ort ”som har en majblommeförening. Hitta den här:

6 Mer information för pedagogen
Tecknad film som på två minuter beskriver vad Majblomman gör: Majblomman på 2 minuter 2017 – YouTube Här kan man färglägga en egen majblomman: Här kan man söka bidrag från Majblomman Här kan man läsa om Majblommans opinionsbildning för att förbättra bans villkor Här finns vårt studiematerial där man kan prata om och arbeta med barns situation på alla skollov. Här finns också Majblommans historia och matteövningar. Tack för att du använt vår GOTD! Visst skulle vi bli glada om ni deltar med klassen i vår insamling, men lika viktigt är att göra eleverna uppmärksamma på deras rättigheter och den hjälp de kan få! Man måste inte sälja majblommor för att få hjälp.


Ladda ner ppt "Ledtråd: ett vasst vårtecken!"

Liknande presentationer


Google-annonser