Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN."— Presentationens avskrift:

1 TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN

2 Skolklassikern innehåller olika tävlingsmoment
Skolklassikern innehåller olika tävlingsmoment. Det är nu dags för tävlingsmomentet cykel.

3 Hur går tävlingsmomentet cykel till?

4 Klicka här för att Starta film!

5 Tillsammans ska ni i klassen cykla minst 300 km
Tillsammans ska ni i klassen cykla minst 300 km. 300 km är samma sträcka som distansen i Vätternrundan som ingår i En Svensk Klassiker.

6 Vätternrundan

7 Historik I augusti år 1964 stegande en professor och idrottsläkare; Sten-Otto Liljedahl, in i en cykelaffär i Motala, där han träffade Ewert Rydell. Han berättade då om sina planer att cykla runt sjön Vättern. Två dagar senare gav de sig iväg i regn och blåst. Turen tog 22,5 h. De cyklade runt Vättern ytterligare en gång i juni 1965 tillsammans med fyra andra cyklister. År 1966 var första året Vätternrundan gick av stapeln för allmänheten. Det är än idag ingen tävling, utan enbart ett motionslopp utan resultatlista. I orten Motala sker både start och målgång för Vätternrundan. Motala är centralort i Motala kommun i Östergötlands län

8 Historik fortsättning
Loppet fick naturligtvis namnet Vätternrundan och är 300 km långt. År 1966 var det 344 cyklister som startade och av dessa kom 334 i mål. Inför Vätternrundan 2016, blev loppet fulltecknat samma minut som man släppte platserna. Då var det anmälda ifrån 60 olika nationer.

9 Idag Idag är Vätternrundan världens största motionsinriktade cykellopp. Idag finns inte bara Vätternrundan, utan det finns kortare lopp, Halvvättern, Tjejvättern och Minivättern , samt ett MTB-Vättern. Loppen cyklas i juni och har tillsammans anmälda.

10 Banan Banan på 300 km är en riktig utmaning. Det är många vackra vyer, vilket innebär att det är många backar man behöver ta sig upp för. Innan loppet rekommenderas att man har minst 100 träningsmil i benen för att få ett njutbart lopp.

11

12 Kort fakta om Vätternrundan
deltagare har fullföljt loppen sedan år 1966 Sedan starten år 1966 har man cyklat lite drygt 40 varv runt jorden. Tre personer har cyklat alla 51 lopp sedan starten år 1966. Vätternrundan är enbart ett motionslopp, utan resultatlista. Man tar ändå tiden och bästa tiden är ifrån år 2015 på 6 timmar och 33 minuter. Under Vätternrundan äts släta bullar, kilo bananer, kilo saltgurka och det dricks liter sportdryck. År 2016 blev Vätternrundan fulltecknad i samma minut som man släppte platserna, totalt anmälda ifrån 60 olika nationer!

13 hur just ni gör på info@skolklassikern.se
Hur kan vi i klassen göra tävlingsmomentet Cykel? Tipsa oss gärna hur just ni gör på Klassen kan samla ihop sina kilometrar på en mängd olika sätt. t.ex.: Vi cyklar på en idrottslektion Vi klarar av Skolklassikerns cykel-moment i samband med t.ex. en friluftsdag eller annan planerad aktivitet Vi gör en hemläxa där vi i hemmet tillsammans med våra föräldrar/vårdnadshavare cyklar sträckan eller delar av sträckan Vi redovisar den sträcka vi cyklat inspirerad av någon app Vi cyklar till och från skolan/skolbussen varje dag … eller gör vi alltihop!

14 Registrera sträcka Pedagogen registrerar den sträcka klassen cyklar på  Mina sidor på Ni får väldigt gärna fortsätta registrera era kilometer i cykling fram till den 15 maj 2020. Hur långt hinner ni? Titta och jämför med  andra klasser i deltagarlistan.

15 Vad händer när vi är klara?
Klassen kan registrera resultat ända fram till och med den 15 maj När klassen tillsammans nått minst 300 km registrerar läraren det och klassen får ett fint diplom att ladda ner. Ni är nu klara med tävlingsmomentet cykel!

16 Lycka till. Nu kör vi!


Ladda ner ppt "TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN."

Liknande presentationer


Google-annonser