Tussitaikurit video ja kuva KESKEN. VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
Advertisements

Deklaration och betalning av skatter på eget initiativ Skatteförvaltningen.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Hur blir du en medveten konsument?. Medveten konsument Konsumtionssamhällets uppbyggnad så att du förstår vilka mekanismer som ligger bakom. Koll på din.
Allting har ett pris. Divisionskalkylering Enklaste sättet Räkna ihop företagets totala kostnader. De totala kostnaderna delas med antal varor eller tjänster.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Susanne Welin-Berger ledamot i LRF:s regionstyrelse på Gotland Närodlat till kommunen Vad tycker LRF?
Tussitaikurit video ja kuva KESKEN. VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG.
Beväringar och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2016.
Civiltjänstpliktiga och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2016.
Beskattning i Finland Presentation för skolungdomar Skatteförvaltningen 2013.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
/MP % Förändring i BNP och antalet sysselsatta (15-74 åringar ) , % Källa: Åren 1985–2015 Statistikcentralen, prognos 2016–2020 FM %
KEDJAN AV HJÄLP BÖRJAR MED DIG Hungerdagen 15 – Du kan hjälpa! Kuva: Leena Koskela Hungerdagen 15 – 17.9.
SAMHÄLLSEKONOMI. Byteshandel Värdefulla metaller Mynt Stämpel 1. BEHÖVS DET PENGAR?
Välkommen till skattedagen!
Information om datasystem för vård och omsorg
Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Försäkringskassan Försäkringskassans uppdrag är att besluta om och betala ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen.
Spartid för kontantinsats 60 kvadrat
Mellan-/ Slutrapport Produktionsincitament för den audiovisuella branschen Utländska finansieringsmottagaren Diarienummer Produktions namn Rapporteringsperiod.
Skattefinansieringen år 2015, md €
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
Beskattning.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
4. Vad ska det bestämmas om?
Momsbeskattning Skatteförvaltningen.
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Förändring i BNP och antalet sysselsatta (15-74 åringar) , %
Konsumenträtt.
Förändring i BNP och antalet sysselsatta (15-74 åringar)
BNP Kvartal BNP, inkomster och sparande
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Skattefinansieringen år 2016, md €
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Kommer ni ihåg våra STORA frågor?
SOCIALA MEDIER-KAMPANJ “The Butterfly Effect”
Sjukvårdsförsäkring – varför och för vem?
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Soloföretagare 4 december 2015.
Beskattningen i Finland på lättläst svenska
Skattekort på nätet för pensionärer
Skattekort på nätet.
Hushållsavdrag.
Handelshögskolan vid ÅA Utbildningslinjen för ekonomi
Beskattningen i Finland
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
JM, EM, doktorand Kenneth Hellsten
Information om ekonomiskt bistånd
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
UF Ett år som företagare Företagsamhet och arbetslivsfärdigheter i praktik Timme 4. och 5. – Affärsidé, personal och rådgivare.
Försäkringskassan Försäkringskassans uppdrag är att besluta om och betala ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen.
PRODUKTUTVECKLING.
Diagnos och delaktighet
För dig – skattedeklaration på nätet
Nyckeltal äldreomsorg för GR - kommunerna
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Värdegrund inom äldreomsorgen
Ersättningskollen.
ÖKA PR-GENOMSLAGET NY TJÄNST Lås upp artiklar bakom betalvägg och sprid fritt till anställda, kunder och andra Frustrerad när ert PR-arbete döljs bakom.
för dig som attesterar resultat
För dig – Skatteförvaltningens webbtjänster
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Teori Kuben P07.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Tussitaikurit video ja kuva KESKEN

VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG

Tänker jag bli företagare? Jag kommer lättare undan när jag sköter saker på rätt sätt och i rätt tid Jag får ett gott rykte bland både kunder och andra företag Jag tryggar mina egna intressen att jag får pension och sjukdagpenning att verksamheten blir kontinuerlig att jag får finansiering Jag handlar rätt och hederligt från första början

Grunda ett bra företag – startråd Skaffa råd och information (via skatt.fi och yrityssuomi.fi)skatt.fi yrityssuomi.fi Gör en affärsplan och lönsamhetskalkyler (uusyrityskeskus.fi)uusyrityskeskus.fi Ta reda på om du kan få startpeng (te-palvelut.fi)te-palvelut.fi Välj företagsform Fyll i etableringsanmälan, dvs. en s.k. Y-blankett (ytj.fi)ytj.fi

Som företagare är du bokföringsskyldig ska du betala förskottsskatt på företagets vinst ska du lämna in en inkomstskattedeklaration och periodskattedeklarationer för mervärdesskatten Deklarera på nätet: skatt.fi/deklarerapånätet och skatt.fi/skattekontoskatt.fi/deklarerapånätetskatt.fi/skattekonto ska du alltid komma ihåg att ge kunden ett kvitto skatt.fi/komihågkvittot

Tänker jag bli löntagare? Jag tar reda på saker Jag väljer en arbetsgivare som handlar rätt Jag skaffar ett skattekort och ger det till arbetsgivaren När jag handlar rätt tryggar jag min utkomst kumuleras mina förmåner, t.ex. arbetslöshetspenningen, moder- eller faderskapspenningen och pensionen garanterar jag att mitt arbetarskydd är i ordning

Skaffa skattekortet behändigt på nätet Du kan skaffa ditt skattekort via skatt.fi/skattekort skatt.fi/skattekort Du kan logga in i tjänsten med dina nätbankskoder Be om hjälp i chatten Tveka inte att testa tjänsten!

Som löntagare får du på våren en förhandsifylld skattedeklaration kontrollera att dina inkomster och avdrag antecknats rätt i deklarationen korrigera eller komplettera uppgifterna vid behov: skatt.fi/skattedeklaration skatt.fi/skattedeklaration

Du hittar information på skatt.fiskatt.fi enligt din livssituation t.ex. studier, unga, värnplikt enligt kundgrupp t.ex. personkunder, företagskunder alla våra e-tjänster Chatten hjälper snabbt!

Till vad används skattemedlen? Socialskydd t.ex. studiestöd, moderskapspenning, barnbidrag Hälso- och sjukvård Allmän offentlig förvaltning Utbildning Utgifter som anknyter till näringslivet Allmän ordning, säkerhet och landets försvar Boende, samhällstjänster, rekreation, kultur och miljöskydd

Med skattepengar finansieras till exempel sjukvård dvs. sjukhus, hälsostationer, ålderdomshem utbildning, lärarlöner, skolmat, studiepenning dagvård sociala understöd och bidrag försvaret vägar, broar, gatuljus bibliotek idrottshallar och andra fritidslokaler

Grå ekonomi stjäl av oss alla Bekanta dig med följderna av grå ekonomi: mustatulevaisuus.fi Internetbedrägerier och förfalskade produkter är exempel på grå ekonomi

Agerar du hederligt som företagare? Arbetar du enbart med skattekortet? Ber du om kvitto för dina inköp? Du väljer, om du deltar i att bygga och upprätthålla ett fungerande samhälle!

Ge respons och vinn biljetter Svara senast : Palautekysely Bland alla som svarar lottar vi ut 2 biljetters paket till Weekend-festivalen Vi meddelar vinnarna personligen senast i januari Med hjälp av responsen utvecklar vi nästa års Skattedag.

Tack för intresset!

Vilken är enligt dig Skatteförvaltningens bästa publikation och verohallinto Verona-blogi

Skatteordförklaring- lätt SKATTEKORT SKATTEDEKLARATION SKATTEAVDRAG FÖRVÄRVSINKOMST MERVÄRDESSKATT SKATTEÅTERBÄRING

Förklaring av skatteorden SKATTEKORT Skattekortet är ett dokument, av vilket din skatteprocent framgår. Du behöver det för löneutbetalning. Du får det på adress skatt.fi/skattekort. SKATTEDEKLARATION Skattedeklarationen är en deklaration som årligen ges till Skatteförvaltningen över inkomster och avdrag som ska göras från den skattepliktiga inkomsten. Du får en förhandsifylld skattedeklaration i början av året och du kan komplettera den på adress skatt.fi/skattedeklaration. SKATTEAVDRAG Skatteavdraget minskar på skatterna. Det är ett penningbelopp, med vilket man antingen minskar på summan som ligger till grund för beskattningen eller minskar på själva skatten. Skatteavdragen är baserade på lagen och grunden är ofta utgifter för inkomstens förvärvande och bibehållande. FÖRVÄRVSINKOMST Övrig inkomst än kapitalinkomst. Förvärvsinkomster är t.ex. lön och pension. MERVÄRDESSKATT Konsumtionsskatt, som betalas då en vara eller tjänst skaffas. Alla som idkar rörelsemässig försäljning eller uthyrning av varor eller tjänster, eller verksamhet som kan jämföras med detta, är momsskyldiga. SKATTEÅTERBÄRING Om man betalat för mycket förskottsskatt under skatteåret återbärs den efter att beskattningen slutförts i december följande år.

Skatteordförklaring- utmanande PROGRESSIV BESKATTNING ÖVERLÅTELSE- VINST HUSHÅLLS- AVDRAG ARVSSKATT KOMMUNALSKATT

Förklaring av skatteorden PROGRESSIV BESKATTNING Skatten är progressiv, om dess procentuella andel växer allt eftersom inkomsterna ökar. Till exempel statsskatt på förvärvsinkomster är en progressiv skatt. ÖVERLÅTELSEVINST Den positiva skillnaden mellan inkomster av egendomsöverlåtelser och egendomens anskaffningsutgifter. Överlåtelsevinst uppkommer till exempel då egendomen säljs mot ett pris som är högre än inköpspriset. HUSHÅLLSAVDRAG Du kan beviljas hushållsavdrag om du låter utföra t.ex. hushålls- eller vårdarbete, underhållsarbete i en bostad eller installation av data- och informationstekniska apparater. ARVSSKATT Arvsskatt ska betalas för egendom som man fått genom arv eller testamente, om arvlåtaren eller arvingen eller testamentstagaren vid dödstillfället var bosatt i Finland. KOMMUNALSKATT Skatt som på basis av inkomsten ska betalas till kommunen. Kommunalskatten gäller endast för fysiska personer. Samfund betalar samfundens inkomstskatt (s.k. samfundsskatt).

Pröva på att beställa ett skattekort Du kommer att sommarjobba i tre månader och kommer att förtjäna 1200 euro i månaden. Dessutom får du 336,76 euro/mån i studiestöd under nio månader Pröva på att beställa skattekortet med demon: skatt.fi/skattekortskatt.fi/skattekort

Sök upp en intressant skattenyhet Beskattningen intresserar media. Vad anser du att under den senaste tiden varit den mest intressanta nyheten i ämnet beskattning i en tidning eller på nätet? Vad lärde du dig av den? Var artikeln positiv, negativ eller neutral? På vilket sätt påverkar nyhetsämnet ditt liv? Har du stött på ärendet tidigare? Vad tycker du om ämnet? Sök efter tilläggsuppgifter i ämnet på skatt.fi